Καλαμπάκα-Καστράκι

(0 ψήφοι)

 Τα κοντινότερα χωριά στα Μετέωρα και αυτά που δέχονται όλους τους προσκυνητές, είτε για διανυκτέρευση, είτε για μια σύντομη στάση, είναι η Καλαμπάκα και το Καστράκι. Και τα δύο χωριά έχουν αναπτυχθεί πολύ τουριστικά, χάρη στη γειτνίασή τους με το μοναδικό αυτό γεωλογικό φαινόμενο. Εκεί θα βρείτε ξενοδοχεία, ξενώνες, εστιατόρια, cafes κλπ.

Η Καλαμπάκα απέχει μόνο 21 χλμ. από τα Τρίκαλα και είναι χτισμένη σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο (254 μ.). Στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνειον.

Στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης βρίσκεται η γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος και τον βράχο του 'Aλτσου. Περπατώντας στα σοκάκια της Παλιάς Καλαμπάκας, ανάμεσα σε καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια θα συναντήσετε πολλές παλιές εκκλησίες, ιστορικής σημασίας. Η Παλιά Μητρόπολη του 12ου αι., είναι από τις πιο σημαντικές. Εκεί βρέθηκε μια αμφιπρόσωπη εικόνα του 14ου αι, η οποία φυλάσσεται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Από την μια όψη της έχει ζωγραφισμένη τη Σταύρωση του Κυρίου και από την άλλη την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Αν θέλετε να χαλαρώσετε πίνοντας τον καφέ σας, κατευθυνθείτε προς την κεντρική πλατεία, όπου θα βρείτε γραφικά cafes. Οι προτομές των Παπαθύμιου Βλαχάβα και Χριστόδουλου Χατζηπέτρου, ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, θα σας θυμίσουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η περιοχή εκείνη την περίοδο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού, χτισμένο το 1886.

Το Καστράκι βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Είναι και αυτό πολύ αναπτυγμένο τουριστικά. Αν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε εκεί, δεν θα σας λείψει τίποτα. Θα περπατήσετε στα γραφικά καλντερίμια του χωριού και θα δειπνήσετε σε μια από τι πολλές και καλές ταβέρνες του.

Οδηγώντας στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στα μοναστήρια, πιθανότατα να σας κινήσουν την περιέργεια τα πολύχρωμα μαντίλια που κρέμονται στο κοίλωμα ενός βράχου δεξιά. Είναι ο «Άγιος Γεώργιος ο Μαντηλάς». Ο θρύλος λέει πως κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ένας Τούρκος καταπλακώθηκε από έναν κορμό ενώ έκοβε ξύλα, κάτω ακριβώς από το ασκηταριό του Αγίου Γεωργίου. Η γυναίκα του έταξε τον φερετζέ της για να σωθεί ο άντρας της και αυτός ανάρρωσε πλήρως. Σε ανάμνηση αυτού του θαύματος και για να τιμήσουν τον Άγιο, κάθε χρόνο τα αγόρια της περιοχής αναρριχώνται στο σημείο και αλλάζουν τα παλιά μαντίλια με νέα.

Αν όσο βρίσκεστε στην περιοχή, ο καιρός είναι καλός, οδηγήστε την ωραία διαδρομή που περνάει από το χωριό Διάβα και καταλήγει στον παραθεριστικό οικισμό Κορομηλιά. Το σημείο αυτό προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα στους βράχους των Μετεώρων.

Σημαντικός είναι, επίσης, ο βιότοπος που περιλαμβάνει τα Αντιχάσια Όρη, βορειοανατολικά των Τρικάλων, και την περιοχή γύρω από τα Μετέωρα. Τα Αντιχάσια Όρη είναι χαμηλά βουνά, 1.000 και 1.500 μ. τα οποία διασχίζονται από ορεινά ποτάμια, όπως τον Ληθαίο και τον Μουργκάνη. Η περιοχή περιλαμβάνει διάφορους τύπους βλάστησης, στα οποία περιλαμβάνονται και δύο ενδημικά είδη χλωρίδας, αλλά είναι πολύ σημαντική για την ορνιθοπανίδα της. Έχουν καταγραφεί σε αυτήν 46 είδη και υποείδη πουλιών. Φιλοξενεί, επίσης μια από τις 4 τελευταίες αποικίες του τσίφτη στη Ελλάδα. Είναι επίσης σημαντική για τον ασπροπάρη, είδος που απειλείται με εξαφάνιση ευρωπαϊκά.