Αγιος Λαυρέντιος – Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Μαγνησία

(0 ψήφοι)

Ο Άγιος Λαυρέντιος, είναι ένα πραγματικά παραδοσιακό χωριό που απέχει μόνο μισή ώρα από τον Βόλο. Όμως, οι δρόμοι που το συνδέουν με τα γύρω χωριά δεν είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως το χωριό είναι λίγο απομονωμένο και χωρίς ιδιαίτερη τουριστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Θεωρείται ζωντανό μνημείο της Πηλιορείτικης τέχνης καθώς διαθέτει πολλά αναπαλαιωμένα αρχοντικά, περισσότερες από 20 βρύσες και ένα από τα πιο αξιόλογα δίκτυα καλντεριμιών. Τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, που ξεκινούν από την πλατεία και διακλαδώνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι μόνο για πεζούς, μια και τα αυτοκίνητα απαγορεύονται. Επίσης, η γραφική πλατεία έχει πανοραμική θέα στο Παγασητικό κόλπο που κερδίζει τις εντυπώσεις.

Το χωριό οφείλει το όνομά του στην Ιερά Μονή του Αγίου Λαυρεντίου που χτίστηκε τον 11ο αι. από βενεδικτίνους μοναχούς, εγκαταλείφθηκε και χτίστηκε εκ νέου από τον Όσιο Λαυρέντιο το 1378. Τα πρώτα σπίτια του οικισμού ήταν αυτά των εργατών, που συμμετείχαν στην κατασκευή του. Το καθολικό του ναού, στο οποίο κατά την Τουρκοκρατία λειτούργησε κρυφό σχολειό, έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές. Σήμερα λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ακόμα, η γέφυρα του Βρύχωνα, το αρχοντικό Σαράφη (1896), το αρχοντικό Χατζηκυριαζή- Κασσιόπουλου, και αυτά των Σήνη, Κανταρτζή και Γκλανάνη. Αξιόλογος είναι και ο ναός του Αγίου Αποστόλου του Νέου όπου τελείται πανελλήνιο προσκύνημα στις 15 - 16 Αυγούστου, κατά το οποίο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν την κάρα του. Επισκεφτείτε, επίσης, το ξωκλήσι της Παναγίας Σουραβλού, τον Άγιο Αθανάσιο και τον Άγιο Δημήτριο στην κεντρική πλατεία.

Μέσα από ένα τοπίο που εναλλάσσεται διαρκώς χωρίς να κουράζει, αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τα μονοπάτια προς τη Δράκεια και τα Χάνια.

Tip: Κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, διοργανώνεται η γιορτή του κερασιού με τοπικούς χορούς και τραγούδια. ΄

Ενα άλλο χωριό, όχι πολύ γνωστό, που θα σας κλέψει την καρδιά, είναι ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Πρόκειται για το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, χτισμένο τον 15ο αι., σε υψόμετρο 620μ. Βρίσκεται μέσα σε ένα πυκνό δάσος από κερασιές, καστανιές, μηλιές και πλατάνια και διάσπαρτες κρυστάλλινες πηγές. Προσφέρει ίσως το ομορφότερο δίκτυο καλντεριμιών, ανάμεσα σε παραδοσιακά αρχοντικά, υπέροχα τοπία με αιωνόβια πλατάνια και μια από τις γραφικότερες πλατείες του Πηλίου. Πολλά από τα αρχοντικά του λειτουργούν σήμερα ως ξενώνες.

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, το οποίο διαθέτει μέρος από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του γνωστού γλύπτη: 22 μπρούτζινα κυρίως γλυπτά, όλα ολόσωμα, και τα 9 από αυτά σε υπερφυσικό μέγεθος. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια, μήτρες χαρακτικών, όπως και χειρόγραφες επιστολές και προσωπικά του αντικείμενα.
1ος όροφος κοινοτικού καταστήματος Ώρες λειτουργίας: Μέχρι 10 Νοεμβρίου καθημερινά 10:000-17:00 εκτός Τρίτης, από 11 Νοεμβρίου-10 Μαΐου μόνο Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες τις ίδιες ώρες. Τηλ.: +30 24280 93100

Άλλα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνουν το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η Μονή Ταξιαρχών, που χρονολογείται από το 1309 και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, χτισμένη το 1795. Αν επιθυμείτε να επισκεφτείτε μια κοντινή παραλία, ακολουθείστε τον όλο στροφές δρόμο προς την Κάτω Γατζέα για να απολαύσετε την θάλασσα.