Αλμυρός, Μαγνησία

(0 ψήφοι)

Ο Αλμυρός, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μαγνησίας, απέχει 35 χλμ από τον Βόλο και βρίσκεται μέσα σε έναν εύφορο κάμπο με σιτηρά και καπνά. Η πόλη αναπτύσσεται, και στον τουριστικό τομέα, τα τελευταία χρόνια.

Αξιόλογος είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Άλου, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί αντικείμενα από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας που καλύπτουν μια μεγάλη χρονολογική περίοδο, από την Πρώιμη Νεολιθική εποχή. Αθηνών 46, Αλμυρός Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8:30-15:00 εκτός Δευτέρας Τηλ.: (+30) 24220 21326

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων και ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της πόλης. Ο ναός χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπέστη πολλές καταστροφές και λειτούργησε ως τζαμί.

Στο βουνό Όθρυς , σε απόσταση 25 χλμ. από τον Αλμυρό, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς, σε υψόμετρο 500μ. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 10ο αι. Και κατά την διάρκεια των ετών υπέστη πολλές καταστροφές και λειτούργησε ως κρυφό σχολειό. Σε κοντινή απόσταση λειτουργεί νεότερο μοναστήρι , γνωστό ως Κάτω Ξενιά.

Όσο βρίσκεστε στον Αλμυρό, μπορείτε να επισκεφτείτε το πολύ όμορφο χωριό Κοκκωτού που βρίσκετε 27 χλμ. από την πόλη, σε υψόμετρο 800μ. Το χωριό Βρύναινα, 40 χλμ. από τον Αλμυρό, φημίζεται για τις ταβέρνες του και τα ψητά του.

Οι περιοχές του Πτελεού και της Σούρπης έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά θέρετρα λόγω των πεντακάθαρων παραλιών τους.

Στον Όθρυ υπάρχει το μεγαλύτερο οριζόντιο σπήλαιο στην Ελλάδα, το οποίο απλώνεται σε μήκος 1.400μ., η Νεροσπηλιά. Πρόκειται για σπηλιά με υπόγειο ποταμό, σε υψόμετρο 1.220μ. Στην είσοδό του, που είναι και ταυτόχρονα και έξοδος, δημιουργείται ένας φυσικός καταρράκτης. Το σπήλαιο είναι δυνατό να εξερευνηθεί κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν η στάθμη του νερού έχει πέσει. Τους υπόλοιπους μήνες η εξερεύνηση είναι αρκετά επικίνδυνη. Το εσωτερικό της σπηλιάς, αλλά και το φυσικό τοπίο που την περιβάλει είναι καθηλωτικά.

Στην Ανάβρα, 40 χλμ. από τον Αλμυρό, βρίσκεται το Κάστρο Μόργιας, μια ελληνιστική ακρόπολη από την οποία σώζονται υψηλά τείχη. Στο εσωτερικό, σώζονται ερείπια κτισμάτων και τάφων. Στο εξωτερικό, υπάρχουν ερείπια αρχαίων κτιρίων και αρχαίο νεκροταφείο.