Τοπικές Εκδηλώσεις

ΛΑΡΙΣΑ
 


Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Νομού Λάρισας είναι τα τοπικά έθιμα που διατηρούνται από γενιά σε γενιά, αλλά και τα πανηγύρια, που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών.
 
Στον Τύρναβο διοργανώνεται το περίφημο παραδοσιακό καρναβάλι και το μπουρανί, από τα γνωστότερα ελληνικά έθιμα. Παράλληλα, μπορεί κανείς να πάρει μέρος και σε μια σειρά από αγροτικές γιορτές, όπως η γιορτή της φέτας στην Ελασσόνα, η γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα, γιορτή κρασιού στη Ραψάνη, γιορτή μήλου και κερασιού στην Αγιά, γιορτή κάστανου στην Καρίτσα και γιορτή σαρδέλας στο Στόμιο.
 
Γιορτές Δήμου Ευρυμένων: Γιορτή της Θάλασσας 


Κάθε χρόνο, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου, στο Στόμιο, που συνδυάζει το καταπράσινο βουνό του Κισσάβου με την θαυμάσια αμμουδιά και την καθαρή θάλασσα, διοργανώνεται από το Δήμο Ευρυμενών η Γιορτή της Θάλασσας. Οι τριήμερες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και ψήσιμο σαρδέλας σε υπαίθριες ψησταριές από μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου.
Στη γραφική πλατεία του χωριού οι επισκέπτες συμμετέχουν σε λαϊκό γλέντι μέχρι πρωΐας, απολαμβάνουν άφθονο κρασί και υπέροχους ψαρομεζέδες
Γιορτή Κάστανου 


Στη Γιορτή Κάστανου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις, να βιώσουν το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι της περιοχής, να επισκεφτούν εκθέσεις παραδοσιακών καλλιεργητικών εργαλείων, να γευτούν εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης ψητά και βραστά κάστανα. Ακόμα, στους επισκέπτες διανέμονται αναμνηστικά πήλινα με χούνες κάστανων. Οι επισκέπτες στα πλαίσια της γιορτής μπορούν να περιηγηθούν στα πανέμορφα δάση με καστανιές, αριές, οξιές, κουμαριές και να γνωρίσουν την πλούσια πανίδα της περιοχής όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, φασιανούς, σκίουρους κ.α. Ακόμα μπορούν να απολαύσουν το νερόμυλο του Πάνου, την παραδοσιακή βρύση του Παπαρίζου, τα γραφικά σπίτια, τα γεφύρια και τις πανέμορφες παραλίες (Ψαρόλακκα, Παναγία, Κόκκινο Νερό) καθώς και να διασχίσουν το περίφημο φαράγγι της Καλυψούς.
Γιορτή Καλαμποκιού 

Στη γιορτή Καλαμποκιού, κάθε χρόνο, συμμετέχουν χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ζώντας μοναδικές στιγμές γεμάτες χορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο ενώ απολαμβάνουν δωρεάν το χρυσό καλαμπόκι της περιοχής με διάφορους τρόπους σε ατελείωτες ποσότητες: καλαμπόκι ψητό στα κάρβουνα και βραστό καθώς και παραδοσιακή μπομπότα από αγνό καλαμποκάλευρο! Στα πλαίσια της γιορτής, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά το πανέμορφο δάσος στον Κίσσαβο, πνιγμένο από πρίνους, οξιές, δρύες, καστανιές και έλατα που προσφέρεται για εξορμήσεις, τη σπηλιά του Ντάνα με σταλακτίτες και σταλαγμίτες και το εκπληκτικό φαράγγι του Ομόλιου.