Κοιλάδα Τεμπών – Δέλτα Πηνειού, Λάρισα

(0 ψήφοι)

Η Κοιλάδα των Τεμπών, το φυσικό όριο μεταξύ του Ολύμπου και του Κίσσαβου, εντυπωσιάζει κάθε περαστικό. Το τοπίο, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, διαθέτει οργιώδη βλάστηση. Η περιοχή είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστασίας Δασών.

Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Πηνειός, που περνάει ανάμεσα από τα δύο βουνά και καταλήγει στη θάλασσα, μέσα από το ήρεμο Δέλτα του. Ο υδροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR. Φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και αποτελεί σταθμό πολλών φλαμίγκο, ερωδιών και κορμοράνων. Στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.

Στους πρόποδες του Ολύμπου, μέσα σε έναν βράχο είναι χτισμένο ένα από τα πιο γνωστά εκκλησάκια της Ελλάδας, αυτό της Αγίας Παρασκευής. Το θαυματουργό εκκλησάκι χτίστηκε στις αρχές του 1910 από τον ΟΣΕ, την ίδια εποχή με την διάνοιξη του σιδηροδρόμου. Πριν χτιστεί η κρεμαστή γέφυρα του Πηνειού, οι πιστοί έπρεπε να πλησιάσουν το ναό με βάρκα. Στο μέρος συνωστίζονται πολλοί πιστοί, ιδιαίτερα στις 26 Ιουλίου, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα και να πάρουν αγίασμα που αναβλύζει από τον βράχο.

Στην ίδια περιοχή υπάρχουν δύο πηγές , της Δάφνης και της Αφροδίτης. Πάνω από την πηγή της Αφροδίτης βρίσκεται το Κάστρο της Ωριάς, το οποίο προστάτευε της κοιλάδα από τους βόρειους εισβολείς. Ένα μέρος του κάστρου σώζεται μέχρι σήμερα. Τα Τέμπη αποτελούν το κύριο πέρασμα από την Μακεδονία στην Θεσσαλία γι’ αυτό το λόγο η περιοχή είχε μεγάλη σημασία από την αρχαιότητα.