Αμπελάκια- Ραψάνη, Λάρισα

(0 ψήφοι)

Λίγο πριν τα Τέμπη, θα συναντήσετε το μικρό, ορεινό, παραδοσιακό χωριό Αμπελάκια. Το χωριό ήκμασε τον 18ο αι. και έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη, για την παραγωγή και επεξεργασία κόκκινου νήματος. Το 1778 μάλιστα, εδώ ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός παγκοσμίως, η Κοινή Συντροφιά, με επικεφαλής τους αδελφούς Σβαρτς.

Το χωριό σήμερα δεν έχει πολλούς μόνιμους κατοίκους, αλλά διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την αίγλη των παλιών αρχοντικών. Χαρακτηριστικό είναι το αρχοντικό του Σβαρτς, ένα μεγαλειώδες κτίριο που ανήκε στον Γεώργιο Μαύρο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα. Το παρατσούκλι Σβαρτς προήλθε από την άριστη γνώση γερμανικών και την συνεργασία του με επιχειρηματίας της Γερμανίας και της Αυστρίας. Το αρχοντικό, κτίριο με ιδιότυπη αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες, θα σας εντυπωσιάσει.

Το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του χωριού παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της περιοχής μέσα από διάφορα εκθέματα. Μεταξύ άλλων, μια αναπαράσταση τοπικής κατοικίας του παρελθόντος, διάφορα αγροτοποιμενικά αντικείμενα και εργαλεία του 18ου αι. κειμήλια του Δημητρίου Σβαρτς.

Μια επίσκεψή σας αξίζει και η μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπως επίσης και το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, από όπου θα θαυμάσετε την θέα στον Θερμαϊκό.

Τα Αμπελάκια είναι χτισμένα σε πλαγιά του Κίσσαβου, σε υψόμετρο 400μ. και απέχουν από την Λάρισα 32 χλμ.

Σε πλαγιά του Ολύμπου, σε υψόμετρο 600μ. είναι χτισμένη η Ραψάνη, η κυρά του Ολύμπου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Το χωριό φημίζεται για την μαγευτική του θέα που φτάνει στο Αιγαίο Πέλαγος, την πλούσια βλάστηση και τις μοναδικές φυσικές ομορφιές. Το ίδιο όμορφα είναι όμως τα γραφικά σπίτια και τα πέτρινα δρομάκια του χωριού, τα περίφημα αρχοντικά, οι μεγάλες βελανιδιές και τα αιωνόβια πλατάνια.

Ραψάνη

Εξίσου φημισμένο είναι το ραψανιώτικο κρασί, το οποίο θα γευτείτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια του χωριού με τις τοπικές νοστιμιές και τα γευστικότατα ψητά. Στον αμπελώνα του χωριού καλλιεργούνται τρεις ποικιλίες σταφυλιού: το Ξινόμαυρο, το Κρασάτο και το Σταυρωτό, όλες για κόκκινο κρασί. Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί παραγόταν το νέκταρ των θεών του Ολύμπου. Από την Ραψάνη τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε και το γειτονικό χωριό Κρανιά, όπου έχουν φυτευτεί εκλεκτές ποικιλίες γαλλικών σταφυλιών (Cabernet Sauvignon, Merlot και Chardonnay).

Η Ραψάνη έχει τριάντα βρύσες διάσπαρτες σε διάφορα μέρη του χωριού, ενώ λίγο πιο έξω από το ιερό δάσος των Αγίων Θεοδώρων θα σας υποδεχτεί με το ξωκλήσι του και τις θεόρατες βελανιδιές του. Αξίζει, επίσης να επισκεφτείτε και τα μοναστήρια της περιοχής: το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, τον ναό του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Αθανασίου και τον ναό του Αγίου Νεκταρίου με την εκπληκτική αρχιτεκτονική του.