Λουτροπηγή – Ιαματικά Λουτρά Σμοκόβου, Καρδίτσα

(4 ψήφοι)

Η Λουτροπηγή βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Καρδίτσας, κοντά στη λίμνη Σμοκόβου, σε υψόμετρο 743 μ. Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Σμόκοβο. Πρόκειται για ένα χωριό με μεγάλη φυσική ομορφιά, μακρόχρονη ιστορία και πλούσια παράδοση. Γύρω από το χωριό καταπράσινες χαράδρες και απέραντες εκτάσεις από βελανιδιές, πουρνάρια, πλατάνια και κέδρα δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό.

Πάνω από το δρόμο που διασχίζει το χωριό βρίσκεται η λιθόκτιστη με πελεκημένη πέτρα "Βρύση της Καμάρας" που χρονολογείται στα 1820.

Στην άκρη του χωριού ξεκινάει ένας χωματόδρομος 2,5 χλμ περίπου, που οδηγεί στην κορυφή του Προφήτη Ηλία. Στο τέλος του χωματόδρομου ξεκινάει ένα μονοπάτι το οποίο μετά από 500 μ. θα σας οδηγήσει στη θέση Κάστρο με την υπέροχη θέα. Μπροστά σας απλώνεται η λίμνη Σμοκόβου και όλος ο Θεσσαλικός κάμπος. Στο βάθος, πίσω από τον Κατάχλωρο, υψώνεται ο χιονισμένος Όλυμπος και δεξιά ο Κίσσαβος.

Κοντά στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, υπάρχει μεγάλος αρχαίος τειχισμένος οικισμός. Πιθανολογείται ότι ο οικισμός αυτός ήκμασε κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο, ενώ εικάζεται πως εδώ βρισκόταν η πρωτεύουσα των Δολόπων, η Μενελαΐδα.

Στο χωριό, στον κεντρικό δρόμο, θα βρείτε καφενεία και ταβέρνες για να ξαποστάσετε.

Τα Ιαματικά λουτρά Σμοκόβου, βρίσκονται σε υψόμετρο 450 μ., σε μια καταπράσινη κοιλάδα από βελανιδιές και σκιερά πλατύφυλλα πλατάνια. Πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη λουτρόπολη, όπου η ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με τις θεραπευτικές ιδιότητες των υδάτων, πέρα από την ίαση, προσφέρουν ανάπαυση και πνευματική ευεξία.

Η επίσημη λουτρική περίοδος διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, Το διάστημα 20 Ιουλίου έως 20 Σεπτεμβρίου, η επισκεψιμότητα φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Δίπλα στο υδροθεραπευτήριο λειτουργούν ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, ξενώνες, αλλά και πολλά καταστήματα και ταβέρνες.