Ρεντίνα, Καρδίτσα

(1 Ψήφος)

Πολλοί την θεωρούν την βασίλισσα των Αγράφων. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ., στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Καρδίτσας, κοντά στα σύνορα με τον νομό Ευρυτανίας.

Η Ρεντίνα είναι ένας παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός, ο οποίος, παρά την τουριστική του ανάπτυξη, έχει διατηρήσει αναλλοίωτο τον πολιτιστικό του χαρακτήρα. Τα σπίτια του χωριού, χτισμένα ανάμεσα σε πλατάνια και βελανιδιές, διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η συμβολή του χωριού στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας υπήρξε πολύ ουσιαστική, αφού έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 και κατά τη διάρκεια της κατοχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Εθνικής Αντίστασης. Στο ισόγειο του δημοτικού σχολείου της Ρεντίνας στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τα εκθέματά του αποτελούνται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βιβλία, έντυπα, διακηρύξεις και εικόνες από τόπους μαχών και εκτελέσεων.

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και χτίστηκε το 1662, ενώ οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται από το 1719. Εντυπωσιακό και περίτεχνο είναι το τέμπλο, όπως και η Αγία τράπεζα και ο δεσποτικός θρόνος, που έχουν κατασκευασθεί με το μοναδικής τεχνοτροπίας σκαλιστό ξύλο από καρυδιά, χωρίς καμιά αλλοίωση του φυσικού χρώματος. Ο ναός διαθέτει δύο παρεκκλήσια, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Σεραφείμ.

Στο Μουσείο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης που στεγάζεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Σεραφείμ, στον Άγιο Γεώργιο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εκκλησιαστικά κειμήλια, παμπάλαιες εικόνες, ιερά λειτουργικά σκεύη κ. ά.

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Βασίλειος Αγκύρας και προς τιμήν του κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου γίνεται πανηγύρι. Επίσης, το Πάσχα, κάθε χρόνο, γίνεται πανηγύρι όπου αναβιώνει το τοπικό έθιμο "Μπαϊράκια".