Πεζούλα – Καλύβια Πεζούλας– Νεράιδα – Νεοχώρι

(0 ψήφοι)

Η Πεζούλα, το χωριό με την μεγάλη προσφορά στην Εθνική Αντίσταση, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 900 μ., κρυμμένη μέσα σε πυκνά δέντρα. Βρίσκεται 42 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας, πολύ κοντά στη λίμνη Πλαστήρα, στο πιο αναπτυγμένο τουριστικά κομμάτι της λίμνης. Είναι κτισμένη στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, μέσα σε καστανιές, έλατα και βελανιδιές. Κοντά στο ποτάμι υπάρχει ένας γραφικότατος νερόμυλος, ενώ μέσα στο δάσος ένα υπαίθριο πέτρινο θεατράκι. Τα σπίτια του οικισμού είναι κτισμένα κατά μήκος και των δύο πλευρών της ρεματιάς που διασχίζει το χωριό.

Η θέα από το χωριό προς τις κορυφές Βουτσικάκι και Μουτσιάρα είναι εκπληκτική. Είναι γενέτειρα του Αγίου Σεραφείμ και η εκκλησία της, χτισμένη στο σημείο που βρισκόταν το πατρικό του σπίτι, είναι αφιερωμένη σ’ εκείνον.

Το χωριό Καλύβια Πεζούλας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την λίμνη. Πριν κατασκευαστεί η λίμνη, οι κάτοικοι δούλευαν στα χωράφια της Νεβρόπολης, και σε αυτή την περιοχή διατηρούσαν τα καλύβια τους, μονόχωρες πρόχειρες κατασκευές από καλάμια και λάσπη, όπου φύλαγαν τα εργαλεία και τα αγροτικά προϊόντα τους. Έτσι ονομάστηκε η περιοχή.

Τα Καλύβια Πεζούλας είναι ίσως ο πιο δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να επισκεφτούν την λίμνη Πλαστήρα. Έχουν αναπτυχθεί τουριστικά και διαθέτουν πολλές καφετέριες, ταβέρνες, ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία και μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα. Εδώ θα βρείτε και τη μια από τις δύο πλαζ της λίμνης, αν επιθυμήσετε να κολυμπήσετε. Εδώ θα βρείτε, επίσης πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως κανό, υδροποδήλατο, τοξοβολία, ποδήλατο βουνού, κ.α.

Η Νεράιδα, είναι κι αυτή κρυμμένη μέσα σε ένα πολύ πυκνό ελατοδάσος, σε υψόμετρο 1.120 μ., κι έχει πανέμορφη θέα προς τη λίμνη και προς τον θεσσαλικό κάμπο. Όταν δε η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μπορεί να φτάσει μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Το χωριό ήταν προπολεμικό θέρετρο, όμως κάηκε από τους Γερμανούς το 1943 και χτίστηκε από την αρχή. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εδώ είχε το αρχηγείο του το ΕΛΛΑΣ.

Αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιπάτους και εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στα έλατα, για το ορειβατικό Καταφύγιο των Αγράφων και για το χιονοδρομικό κέντρο. Μια από τις πιο δημοφιλείς περιπατητικές διαδρομές, για να απολαύσετε το δάσος και τα έλατα, είναι αυτή που φτάνει μέχρι τη βρύση του Αλεξανδρή. Επίσης, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε τον ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου (16ος αι.), που βρίσκετε σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό.

Από τη Νεράιδα, μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την Μονή Παναγίας Πελεκητής, λίγο έξω από το χωριό Καρίτσα. Επίσης ένας όμορφος δασικός δρόμος, που ξεκινάει μέσα από τη Νεράιδα, μας οδηγεί μετά από 5 περίπου χιλιόμετρα στο Νεοχώρι.

Πολλοί πιστεύουν πως το Νεοχώρι προσφέρει την καλύτερη θέα στη λίμνη Πλαστήρα. Γι’ αυτό άλλωστε έχει αναπτυχθεί τουριστικά και προσφέρει πολλές επιλογές στον επισκέπτη. Πρόκειται για ένα όμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι με σπουδαία ιστορία, καθώς κατά το παρελθόν γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και υπήρξε η πρωτεύουσα των Αγράφων. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το εσωτερικό της οποίας κοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα.

Στο παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο λειτουργεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου. Προωθεί την επιστημονική έρευνα του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από την αειφόρο και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της λίμνης Πλαστήρα.

Στο Νεοχώρι θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία, παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα. Εξαιρετικές είναι, όμως, και οι ταβέρνες του, όπου θα απολαύσετε τις παραδοσιακές τοπικές σπεσιαλιτέ με την εκπληκτική θέα που προσφέρουν.

Σε απόσταση 1.5 χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, λειτουργεί Βοτανικός Κήπος. Σκοπός της λειτουργίας του είναι η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση των ειδών της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής. Επίσης λειτουργεί ως εργαστήριο υπαίθρου, με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των επισκεπτών του.

Όσο βρίσκεστε στην περιοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε και το όμορφο και αυθεντικό χωριό Φυλακτή.