Μορφοβούνι – Μεσενικόλας, Καρδίτσα

(0 ψήφοι)

photo: Xenofwn79

 

Το Μορφοβούνι, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μ., είναι η πατρίδα του Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, του επονομαζόμενου και «Μαύρου Καβαλάρη». Είναι επίσης η γενέτειρα του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση, αλλά και του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη. Το Μορφοβούνι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Καρδίτσας. Δεν έχει θέα στη λίμνη Πλαστήρα, αλλά στο απέραντο θεσσαλικό κάμπο. Το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους, κάηκε από τους Ιταλούς το 1943 και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς.

Κατά την επίσκεψή σας στο χωριό, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα, πηγαίνοντας στο Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας». Επίσης, αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται 2χλμ. βορειοανατολικά του χωριού. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει, το μοναστήρι χτίστηκε το 1858 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με την τοπική παράδοση χτίστηκε στη θέση μιας εκκλησίας του 14ο αιώνα. Σήμερα, σώζονται μόνο το Καθολικό και το μεγαλύτερο μέρος του Περιβόλου αφού το 1943 κάηκε από τους Ιταλούς. Το μοναστήρι αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο με αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία και λιθανάγλυφα. Μετά την περιήγηση σας, κατευθυνθείτε στην πολύ γραφική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, για να χαλαρώσετε, να πιείτε τον καφέ ή το τσιπουράκι σας, ή να απολαύσετε τα τοπικά φαγητά στις ψησταριές που θα σας μαγνητίσουν με τις μυρωδιές τους.

Ο Μεσενικόλας είναι ένα γραφικό κεφαλοχώρι, χτισμένο στα 700 μ., το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με το καλό κρασί, καθώς οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αμπελουργία από τον 18ο αι.

Είναι ένα όμορφο χωριό χτισμένο ανάμεσα σε βελανιδιές, με εκπληκτική θέα. Τα καλντερίμια του σε οδηγούν στις γραφικές γειτονιές του χωριού, ενώ στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία με τα τεράστια πλατάνια είναι γεμάτη με καφενεία και ψησταριές. Δίπλα στην πλατεία θα δείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι από τις μεγαλύτερες της περιοχής του νομού Καρδίτσας, κτισμένη ολόκληρη με ντόπια πέτρα την περίοδο 1903-1905.

Κάθε χρόνο από 13-15 Αυγούστου, διοργανώνεται στο χωριό η Γιορτή Κρασιού, πόλος έλξης για πολλούς επισκέπτες. Το σκούρο κόκκινο κρασί «Μαύρο Μεσενικόλα», το οποίο έχει χαρακτηριστεί Ο.Π.Α.Π. (Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας), είναι το πιο φημισμένο της περιοχής. Γι αυτό φεύγοντας μην ξεχάσετε να κάνετε τις προμήθειές σας από το τοπικό οινοποιείο.

Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την Μονή Κορώνης, που βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Χτίστηκε σε υψόμετρο 800 μ., από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β’, στις αρχές του 12ου αιώνα, όταν βρέθηκε εκεί με θαυμαστό τρόπο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κορώνης. Μοιάζει με κάστρο έτσι όπως στέκει επιβλητική και ογκώδης.

Η Μονή αποτελείται από το καθολικό και από δύο πτέρυγες κελιών. Το καθολικό (κτίσμα του 16ου αιώνα ) είναι αθωνίτικου τύπου, τετρακιόνιος με νάρθηκα στη δυτική πλευρά και παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Αγ.Ιωάννη τον Πρόδρομο. Οι τοιχογραφίες του Καθολικού είναι της κρητικής σχολής και χρονολογούνται από το 1587, ενώ εκείνες του παρεκκλησίου από το 1735. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, στη μονή λειτούργησε κρυφό σχολειό. Η μονή υπέστη, και αυτή, βανδαλισμούς από τους Γερμανούς.

Στα μέσα του 16ου αι. πήγε εκεί για να μονάσει ο Άγιος Σεραφείμ, ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τους Τούρκους. Στην Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου.

Οι μοναχοί έχουν δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής εξωτερικά της μονής, όπου λειτουργεί και ένας υποτυπώδης ζωολογικός κήπος, ο οποίος φιλοξενεί κυρίως πτηνά.

Ξεχωριστή εμπειρία είναι η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης που γίνεται από τους μοναχούς την Μεγάλη Παρασκευή, όπου η κατάνυξη του κόσμου, το τοπίο και η λιτότητα της προσέγγισης του Θείου δράματος μένει χαραγμένη στην ψυχή.