Μουζάκι – Δρακότρυπα - Μαυρομμάτι

(0 ψήφοι)

Το Μουζάκι, χτισμένο στα ριζά του όρους Ιτάμου και δίπλα στο χείμαρρο Πάμισο, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Το παραδοσιακό χρώμα που είχε παλαιότερα καταστράφηκε μετά την πυρπόληση του χωριού από τους Ιταλούς, στις 8 Ιουνίου 1943. Τα σπίτια του είναι νεόχτιστα, όμως η ομορφιά του τοπίου δεν μπορεί να παρά να μας γοητεύσει.

Όσο βρίσκεστε στο Μουζάκι, επισκεφτείτε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο έχει σαν σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ντόπιων και των επισκεπτών για το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής. Διοργανώνει σεμινάρια και διαθέτει χώρους εστίασης και διαμονής.

Στην Λαζαρίνα μπορείτε να επισκεφτείτε το ιπποφορβείο, το οποίο εκτρέφει άλογα για τον ιππόδρομο. Φιλοξενεί περίπου 70 άλογα. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και μονάδα παραγωγής μανιταριών.

Κοντά στο Μουζάκι, το χωριό Δρακότρυπα είναι χωμένο στο πράσινο και τα άφθονα νερά, σε υψόμετρο 650 μ. Περιβάλλεται από ελατόδασος, ενώ υπάρχουν και πηγές με ιαματικά νερά και φυσικά το σπήλαιο "Δρακότρυπα" στο οποίο οφείλεται και το όνομα του χωριού. Οι κλιματολογικές συνθήκες του χωριού το καθιστούν ιδανικό για καλοκαιρινές και χειμερινές διακοπές. Τα πολλά νερά και το ήπιο κλίμα ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλης ποικιλίας τοπικών προϊόντων. Στο δάσος που περιβάλλει το χωριό, βρίσκουν καταφύγιο άγρια ζώα, πράγμα που αποδεικνύει πόσο σημαντικός βιότοπος είναι η περιοχή.

Νοτιοδυτικά της Δρακότρυπας και σε υψόμετρο 800 μ., βρίσκεται χτισμένη η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία των Αγράφων. Αρχικά το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Προκόπιο, καταστράφηκε όμως από πυρκαγιά. Στην θέση του χτίστηκε, το 1758, η σημερινή μονή. Το καθολικό είναι ένας όμορφος ναός αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα, αθωνικού τύπου, με νάρθηκα στη δυτική πλευρά. Το υπερυψωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο φέρει τη χρονολογία 1744. Η μονή υπήρξε καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές του 1821, όπως του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Η γενέτειρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το χωριό Μαυρομμάτι, είναι ένα όμορφο πεδινό χωριό, με παλαιά πετρόχτιστα ή καινούργια παραδοσιακά χτισμένα σπίτια. Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει ο ανδριάντας του ήρωα της Επανάστασης, ενώ κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, ανήμερα του θανάτου του, οι κάτοικοι τιμούν την μνήμη του με λαμπρές εκδηλώσεις. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, γεννήθηκε σε μια σπηλιά λίγο έξω από το χωριό, το 1782. Η μητέρα του, μετά τον θάνατο του πατέρα του, βρήκε καταφύγιο στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στην περιοχή και ζούσε εκεί σαν καλόγρια. Η σπηλιά, η οποία είναι επισκέψιμη, βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι. Στο μουσείο Γεωργίου Καραϊσκάκη, στο Μαυρομμάτι, εκτίθενται σπάνια εκθέματά μεταξύ αυτών και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα.