Πόλη της Καρδίτσας

(1 Ψήφος)

Η πόλη της Καρδίτσας είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του νομού. Είναι μια πόλη φιλική προς τον πολίτη και τον επισκέπτη με πολλούς πεζόδρομους και μεγάλο δίκτυο ποδηλατοδρόμων (14 χλμ.), οι οποίοι δίνουν την ευκαιρία για απολαυστικές βόλτες.

Πάρκο Παυσίλιπο, Καρδίτσα

Σήμα κατατεθέν είναι το πάρκο «Παυσίλυπο» στην καρδιά της πόλης. Το όνομά του έχει τις ρίζες του στις λέξεις «παύω» και «λύπη», και σημαίνει καταπραΰνω την λύπη. Το πάρκο δέχεται καθημερινά πολλούς επισκέπτες που αναζητούν ηρεμία στο κέντρο της πόλης. Είναι ιδανικό τόπος για παιδικές δραστηριότητες και για χαλαρούς περιπάτους, ενώ διαθέτει υπαίθρια σκακιέρα. Μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στο αναψυκτήριο του πάρκου.

Δημοτική Αγορά, Καρδίτσα

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Καρδίτσας είναι οι ευρύχωρες πλατείες και οι πεζόδρομοι που τις ενώνουν, δίνοντας σας την ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη χωρίς αυτοκίνητο. Ακολουθώντας τον πεζόδρομο Βόλβη, θα φτάσετε στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, εμβληματικό κτίριο της πόλης. Χτίστηκε μεταξύ 1925-1930 και μέχρι σήμερα έχει υποστεί πολλές ζημιές, αλλά και, πολλές αναπλάσεις. Το 1992 συγκαταλέχθηκε στα κτίρια που αποτελούν μνημεία Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, σε μία ειδική τελετή στο Δημαρχείο των Βρυξελλών. Σήμερα αποτελεί χώρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Πολλοί κάτοικοι επιλέγουν τον χώρο αυτό για την νυχτερινή τους διασκέδαση.

Πλατεία Πλαστήρα, Καρδίτσα

Στην πλατεία Λάππα και στην πλατεία Δικαστηρίων θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα μεζεδοπωλεία της πόλης, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε και το τοπικό τσίπουρο. Αξιόλογα εστιατόρια θα βρείτε και στην πλατεία Πλαστήρα, όμως η καρδιά της πόλης χτυπά στην πλατεία Ελευθερίας, γνωστή και ως Σιντριβάνι, όπου θα βρείτε συγκεντρωμένες δεκάδες καφετέριες και όλη την νεολαία της Καρδίτσας.

Αρχαιολογικό Μουσείο, Καρδίτσα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας άνοιξε τις πύλες του μόλις τον Μάιο του 2010. Τα εκθέματα του μουσείου χρονολογούνται από την Προϊστορική και Παλαιολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Οι εκθέσεις του είναι δομημένες κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, εστιάζοντας σε ανθρωποκεντρικά θέματα του παρελθόντος, όπως η καθημερινή ζωή των ανθρώπων, το εμπόριο, την οικονομία, η αισθητική, η λατρεία και ο θάνατος. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Λαχανά 1 και Τζέλλα.
Τηλ: 2441025219.

Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο "Λάμπρου και Ναυσικάς Σακελλαρίου" ιδρύθηκε το 1980. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν καραγκούνικα κοσμήματα, στολές, λαογραφικά αντικείμενα, εξαρτήματα παραδοσιακών στολών, καθώς και πολλά προσωπικά είδη του Νικολάου Πλαστήρα.

Δημοτική Πινακοθήκη, Καρδίτσα

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Καρδίτσας ιδρύθηκε το 1993. Οι δωρεές των Ελισάβετ Γιαννίκα και Στέλλας Γιολδάση αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της πλούσιας συλλογής έργων που διαθέτει σήμερα η Πινακοθήκη, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του εντοπισμένου και σωζόμενου έργου του Γιώργου Βαλταδώρου, ένα εξαιρετικά πλούσιο δείγμα των έργων του Δημήτρη Γιολδάση, μια σημαντική ενότητα έργων του Κώστα Παύλου (Πωλ), τη συλλογή του Απόστολου Κάρκα, πολλά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που συνήθως έχουν μια σχέση καταγωγής από την Καρδίτσα ή από τη Θεσσαλία γενικότερα καθώς και ελάχιστα γλυπτά και φωτογραφίες. Στο χώρο της Πινακοθήκης διοργανώνονται, επίσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιοδικές εκθέσεις.

Θα τη βρείτε στη διασταύρωση των οδών Β. Τζέλλα και Βασιαρδάνη, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη και Πέμπτη 9 - 2 π.μ., Τετάρτη και Παρασκευή 9 - 1 π.μ. και 5 - 8 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 9 - 1 μ.μ. Τηλ: 24410 79119, 24410 79937

Δάσος της Παπαράντζας ή «Χίλια Δέντρα», Καρδίτσα

Σε απόσταση 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης βρίσκεται μια όαση πρασίνου με τεράστια αιωνόβια δέντρα. Πρόκειται για το δάσος της Παπαράντζας ή «Χίλια Δέντρα». Παλαιότερα, ήταν ο τόπος που μαζεύονταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης και διασκέδαζαν τις μέρες αργίας. Τώρα το δάσος απολαμβάνουν περισσότερο οι φυσιολάτρεις και οι λάτρεις της πεζοπορίας.