Γαλαξίδι:
Στο Γαλαξίδι τις απόκριες τελείται ένα μοναδικό στον ελληνικό χώρο έθιμο, τα «αλευρομουτζουρώματα». Το έθιμο, που καταγράφεται από τα χρόνια ακόμα της τουρκοκρατίας, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες, είναι ένας αστείος «πόλεμος» με αλεύρι, αλλά και λουλάκι, βερνίκι παπουτσιών και ώχρα και οτιδήποτε μπορεί να βάψει τις αντίπαλες ομάδες, που περιφέρονται και χρωματίζουν ολόκληρη την πόλη, με τελικό προορισμό το λιμάνι. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή της Αποκριάς, με παρέλαση αρμάτων, χορούς και φωτιές στις γειτονιές που καίνε όλη την νύχτα και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι με τις πολύχρωμες μάχες, συνοδεία νταουλιών και κουδουνιών. Στο «αλευρομουτζούρωμα», συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι και όσοι από τους επισκέπτες έχουν εξοπλιστεί με παλιά ρούχα και πλαστικές στολές και με διάθεση για πολύ γέλιο και χορό. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος και καεί και ο βασιλιάς καρνάβαλος, οι συμμετέχοντες καταλήγουν στα «Κουλουμάκια», τραπεζώματα και γλέντια στα καφενεία και τις ταβέρνες της πόλης.
 
αλευρομουτζουρώματα  
 
Ιτέα: Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της ναυμαχίας της Αγκάλης, που έγινε το 1837, όταν ο φιλέλληνας πλοίαρχος Άστιγξ και ένας μικρός ελληνικός στόλος αντιμετώπισε και νίκησε τον τουρκικό στόλο στον όρμο της «Αγκάλης». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τις προηγούμενες ημέρες με υπαίθριες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα αναπαράσταση και εκθέσεις. Την Τρίτη της Διακαινησίμου γίνεται αυθεντικό πανηγύρι στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κρασί και παραδοσιακή μουσική.
 
 
Δ.Ε. Τολοφώνα: Τον Μάιο στην Ερατεινή, 50 χλμ. από την πόλη της Άμφισσας, διοργανώνεται η «Γιορτή της Τράτας», που κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Στο λιμανάκι του χωριού έχουν στηθεί υπαίθριες ψησταριές και προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και άφθονο κρασί, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και με πολλά πυροτεχνήματα. Αντίστοιχα στη Τολοφώνα στα τέλη Ιουλίου διοργανώνεται η «Γιορτή της πίτας» και οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν σπιτικές πίτες στο παραδοσιακό γλέντι που γίνεται στο χωριό. Και στα Χάνια, 70 χλμ. περίπου από την Άμφισσα, τον Αύγουστο μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει χταποδάκι και ούζο που προσφέρονται από τους ντόπιους ψαράδες στα πλαίσια της «Γιορτής Χταποδιού».
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διαβάστηκε 1121 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Φεβ 2014 09:05