Τοπικές Εκδηλώσεις
Γαλαξίδι:
Στο Γαλαξίδι τις απόκριες τελείται ένα μοναδικό στον ελληνικό χώρο έθιμο, τα «αλευρομουτζουρώματα». Το έθιμο, που καταγράφεται από τα χρόνια ακόμα της τουρκοκρατίας, αλλά έχει βαθύτερες ρίζες, είναι ένας αστείος «πόλεμος» με αλεύρι, αλλά και λουλάκι, βερνίκι παπουτσιών και ώχρα και οτιδήποτε μπορεί να βάψει τις αντίπαλες ομάδες, που περιφέρονται και χρωματίζουν ολόκληρη την πόλη, με τελικό προορισμό το λιμάνι. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή της Αποκριάς, με παρέλαση αρμάτων, χορούς και φωτιές στις γειτονιές που καίνε όλη την νύχτα και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα το μεσημέρι με τις πολύχρωμες μάχες, συνοδεία νταουλιών και κουδουνιών. Στο «αλευρομουτζούρωμα», συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι και όσοι από τους επισκέπτες έχουν εξοπλιστεί με παλιά ρούχα και πλαστικές στολές και με διάθεση για πολύ γέλιο και χορό. Όταν τελειώσει ο εμφύλιος και καεί και ο βασιλιάς καρνάβαλος, οι συμμετέχοντες καταλήγουν στα «Κουλουμάκια», τραπεζώματα και γλέντια στα καφενεία και τις ταβέρνες της πόλης.
Ιτέα: Την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ο εορτασμός της ναυμαχίας της Αγκάλης, που έγινε το 1837, όταν ο φιλέλληνας πλοίαρχος Άστιγξ και ένας μικρός ελληνικός στόλος αντιμετώπισε και νίκησε τον τουρκικό στόλο στον όρμο της «Αγκάλης». Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τις προηγούμενες ημέρες με υπαίθριες εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα αναπαράσταση και εκθέσεις. Την Τρίτη της Διακαινησίμου γίνεται αυθεντικό πανηγύρι στο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, με ψητά αρνιά, κόκκινα αυγά, κρασί και παραδοσιακή μουσική.
Δ.Ε. Τολοφώνα : Τον Μάιο στην Ερατεινή, 50 χλμ. από την πόλη της Άμφισσας, διοργανώνεται η «Γιορτή της Τράτας», που κάθε χρόνο προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Στο λιμανάκι του χωριού έχουν στηθεί υπαίθριες ψησταριές και προσφέρονται δωρεάν ψητές σαρδέλες και άφθονο κρασί, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και με πολλά πυροτεχνήματα. Αντίστοιχα στη Τολοφώνα στα τέλη Ιουλίου διοργανώνεται η «Γιορτή της πίτας» και οι γυναίκες του χωριού προσφέρουν σπιτικές πίτες στο παραδοσιακό γλέντι που γίνεται στο χωριό. Και στα Χάνια, 70 χλμ. περίπου από την Άμφισσα, τον Αύγουστο μπορεί ο επισκέπτης να δοκιμάσει χταποδάκι και ούζο που προσφέρονται από τους ντόπιους ψαράδες στα πλαίσια της «Γιορτής Χταποδιού».
Άμφισσα:
Η Άμφισσα φημίζεται και για τις αξιόλογες πολιτιστικές της εκδηλώσεις. («Φωκικά», «Καρναβάλι», «Γιορτή της Ελιάς»).
Τα «Φωκικά» διοργανώνονται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνουν πλήθος διάφορων εκδηλώσεων.
«Η Γιορτή της Ελιάς», πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και περιλαμβάνει εκθέσεις από μονάδες επεξεργασίας ελιάς. Πολύ όμορφο είναι το καρναβάλι της Άμφισσας, το οποίο συσχετίζεται με τους τοπικούς θρύλους. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς γίνεται το περίφημο κάψιμο του καρνάβαλου που συνοδεύεται από γλέντι και χορό, αλλά το εντυπωσιακότερο συμβαίνει την προηγούμενη νύχτα, δηλαδή τη νύχτα των «στοιχειών της Χάρμαινας».
Η Χάρμαινα, το μεγαλύτερο στοιχειό της περιοχής, ξεκινά από την ομώνυμη συνοικία για να βρει και να «κονταροχτυπηθεί» με τα δυο αμέσως μεγαλύτερα στοιχειά της παράδοσης, του Γκριζού και της Τέχολης. Όλα αυτά βέβαια, διεξάγονται σε μια μυστηριακή ατμόσφαιρα, αφού η περιοχή είναι γεμάτη από αναμμένες δάδες που κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμα πιο έντονη. Πλήθος άλλων μαυροφορεμένων ξωτικών περιφέρονται, φορώντας και σέρνοντας αλυσίδες. Η νύχτα φυσικά δεν θα μπορούσε να μη συνοδεύεται από άφθονο φαγητό, συνήθως πατσά και άφθονο κρασί.
Ρουμελιώτικο Πάσχα:
Το Πάσχα στη Φωκίδα, την καρδιά της Ρούμελης, είναι από τα πλέον φημισμένα παραδοσιακά, με ψήσιμο αρνιών σε «λάκκους», τραγούδια και χορούς σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της. Αξίζει κανείς να το ζήσει.
ΒΑΡΔΟΥΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΟΥ Αποτελεί για τους επισκέπτες, χώρο ερεθισμάτων πνευματικής ανάτασης
«ΔΙΑΚΙΑ», ΕΤΗΣΙΟΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ, στην Αρτοτίνα
«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΑ» διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Γ. Μακρυγιάννη στο Κροκύλειο, τη γενέτειρα του
«ΚΑΠΑΦΛΕΙΑ» διεξάγονται κάθε Αύγουστο στη Δεσφίνα. Τα πανηγύρια και τα ανταμώματα γίνονται με ξεχωριστό τρόπο (τρικούβερτο γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια) στις πλατείες και τα ξωκλήσια των χωριών του Νομού, μέσα σε γραφικό περιβάλλον με την ευκαιρία των θρησκευτικών κυρίως εορτών.
Πολιτιστικό Δελφικό Καλοκαίρι: Κάθε χρόνο στην περιοχή των Δελφών, διεξάγονται πλήθος μουσικών και θεατρικών παραστάσεων. Στη νέα πόλη των Δελφών, η οποία μεταφέρθηκε ένα χιλιόμετρο δυτικότερα, μετά τις ανασκαφές του 1892, μπορούν οι επισκέπτες να δουν το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, που στόχο έχει την αναβίωση των Δελφών, ως ευρωπαϊκού και παγκοσμίου πνευματικού κέντρου, με δραστηριότητες διεθνούς κλίμακας. Επίσης μπορούν να επισκεφθούν, το σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού, το οποίο έχει μετατραπεί σε Μουσείο Δελφικών εορτών και το παράρτημα της Σχολής των Καλών Τεχνών.