Λουτράκι – Άγιοι Θεόδωροι

(0 ψήφοι)

Το Λουτράκι, σε απόσταση μόλις 84 χλμ. από την Αθήνα, στέκει περήφανο κάτω από τα Γεράνεια Όρη, έχοντας καταπληκτική θέα προς το κάστρο της Ακροκορίνθου. Είναι γνωστό σε όλους ως λουτρόπολη με ιαματικά λουτρά και μεταλλικά νερά, αναγνωρισμένη από το 1925. Ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να χαλαρώσουν και να χαρούν την θάλασσα, αφού έχει μια μεγάλη και οργανωμένη παραλία, μήκους 3,5 χλμ., που εκτείνεται από τη διώρυγα μέχρι το παραλιακό πάρκο με τα καφέ και τα εστιατόρια. Εκτός από κολύμπι, μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, ή, να απολαύσετε τον ήλιο να δύει μπροστά σας.

Το Λουτράκι έχει, βεβαίως, συνδυαστεί και με το καζίνο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης πολλών Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενώ λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ.

Η περιοχή του Λουτρακίου χαρακτηρίζεται και «περιβόλι της Παναγίας», λόγω των πολλών εκκλησιών και μοναστηριών που βρίσκονται εδώ. Σπουδαιότερη είναι η Μονή του Οσίου Παταπίου, η οποία χτίστηκε τον 11ο αι. και βρίσκεται καρφιτσωμένη στις πλαγιές των Γερανείων. Σημείο αναφοράς οι τρεις ολόσωμες τοιχογραφίες στο σπήλαιο όπου βρέθηκε το σκήνωμα του Οσίου Παταπίου: του Οσίου Παταπίου, της Αγίας Υπομονής και του Οσίου Νίκωνος.

Σημαντικό μνημείο θεωρείται και ο ναός του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος χτίστηκε το 1345 από τον αυτοκράτορα Ιωάννη Στ' Καντακουζηνό, σε ανάμνηση του διωγμού του Αγ. Ανδρέα από τους Ρωμαίους. Διατηρεί αυτούσια τα βυζαντινά χαρακτηριστικά του. Είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και τριμερές ιερό. 3-4 σκαλάκια στη βόρια πλευρά του προαυλίου θα σας οδηγήσουν στη σπηλιά στην οποία είχε βρει καταφύγιο ο Άγιος καταδιωκόμενος από τους Ρωμαίους στρατιώτες.

Σε απόσταση 16 χλμ. από το Λουτράκι θα βρεθείτε δίπλα σε μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες του ελλαδικού χώρου, η λίμνη της Βουλιαγμένης ή Εσχατιώτις, όπως ήταν γνωστή στην αρχαιότητα, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που περιβάλλεται από φυσικό πευκόδασος και τα Γεράνεια Όρη. Το νερό της είναι αλμυρό, μιας και συνδέεται με τον Κορινθιακό Κόλπο με έναν δίαυλο. Ο δίαυλος αυτό είναι και η μόνη είσοδος στη λίμνη για τα ψαροκάικα της περιοχής.

Εδώ υπάρχουν πολλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα ενώ, παράλληλα, λειτουργεί και οργανωμένο κάμπινγκ για όσους επιθυμούν τέτοιου είδους διαμονή. Εστιατόρια και ψαροταβέρνες προσφέρουν φρέσκο ψάρι, από τον πλούσιο ψαρότοπο της περιοχής και θαυμάσιους ντόπιους μεζέδες. Η περιοχή ενδείκνυται για κολύμπι, θαλάσσια σπορ και καταδύσεις.

Τα πρώτα δείγματα κατοίκησης της περιοχής αυτής είναι από το 3.000 π.Χ., κάτι που μαρτυρούν οι Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που ανακαλύφθηκαν εδώ.

Δυτικά της λίμνης δεσπόζει το ακρωτήριο του Ηραίου της Περαχώρας ή Μελαγκάβι, όπου βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους φάρους του Κορινθιακού. Εδώ αποκαλύφθηκαν τα πιο σημαντικά λείψανα του πρώιμου Κορινθιακού πολιτισμού των Ιστορικών χρόνων. Κέντρο ήταν το ιερό της θεάς Ήρας, που βρισκόταν στο βάθος του λιμανιού, κοντά στους βράχους πάνω στους οποίους είναι χτισμένος ο σημερινός φάρος. Ο φάρος χτίστηκε το 1897 και ανακατασκευάστηκε το 1947. Για τους ρομαντικούς, η θέα των ακτών του Κορινθιακού, με τους ορεινούς όγκους που ξεχωρίζουν επιβλητικά στο τοπίο, είναι μαγευτική και το ηλιοβασίλεμα στον Κορινθιακό είναι από τα ωραιότερα των ελληνικών παραλιών. Αριστερά του φάρου του Ηραίου υπάρχει μια παραλία με άμμο, την οποία δεν την επισκέπτονται πολλοί λόγω της δύσκολης πρόσβασης.

Από το Λουτράκι ή από τον Όρμο των Στραβών μπορείτε να επισκεφθείτε τις Αλκυονίδες, σύμπλεγμα τεσσάρων νησιών με θαυμάσιες παραλίες και κρυστάλλινα νερά.

Οι Άγιοι Θεόδωροι απέχουν 65 χλμ. από την Αθήνα. Είναι ιδανικός παραθαλάσσιος προορισμός, ο οποίος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί πόλο έλξης πολλών παραθεριστών, ειδικά από την Αθήνα. Οι πολυάριθμες ταβερνούλες προσφέρουν γαστρονομικές παραδοσιακές γεύσεις και ολόφρεσκο ψάρι, ενώ στα γραφικά καφενεδάκια ο επισκέπτης απολαμβάνει τον καφέ του δίπλα στη θάλασσα, με θέα τον πανέμορφο Σαρωνικό. Με εκδρομικό καΐκι μπορείτε να επισκεφθείτε το νησάκι Όμβριος όπου υπάρχουν θαλασσινές σπηλιές. Η πόλη οφείλει το όνομά της στο παραδοσιακό εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, κτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας. Μεγάλης ιστορικής σημασίας έχει η πλατιά λίθινη πλάκα που βρίσκεται δεξιά της εισόδου της εκκλησίας και φέρει χαραγμένο επίγραμμα των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Το επίγραμμα αυτό προέρχεται από τον τάφο ενός δεκαπεντάχρονου κοριτσιού και το περιεχόμενό του θα μπορούσε να συγκριθεί με τα σημαντικότερα της αρχαιότητας. Η Φιλοστράτα πληροφορεί η ίδια τους διαβάτες πως στο τέλος του 14ου έτους της ηλικίας της λύθηκε ο "δεσμός της" με τη ζωή και πως η ίδια επανήλθε στον (πνευματικό) κόσμο, από τον οποίο είχε προέλθει.

Πάνω από την πόλη, σε υψόμετρο 1.150 μ., μέσα σε ένα ειδυλλιακό πευκόφυτο τοπίο, βρίσκεται χτισμένη η ιστορική μονή Πραθίου, ένα μοναστήρι με αξιόλογη δράση από την ίδρυσή του μέχρι και το 1821. Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής. Σώζονται ερείπια των κελιών και των αποθηκών και το καθολικό της μονής. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το μωσαϊκό του αλλά και οι λιγοστές αλλά παμπάλαιες βυζαντινές αγιογραφίες του 1466.