Τρίκαλα Κορινθίας

(0 ψήφοι)

Σκαρφαλωμένοι στις βόρειες πλαγιές της Ζήρειας βρίσκονται οι τρεις οικισμοί που αποτελούν τα Τρίκαλα. Τα Άνω Τρίκαλα απλώνονται σε υψόμετρο 1.060 μ., ενώ τα Κάτω Τρίκαλα σε υψόμετρο 900 μ. Εϊναι κεφαλοχώρι της Ζήρειας, χτισμένο πάνω στον αρχαίο οικισμό Μυσαίο, μέσα στο δάσος. Τα Τρίκαλα διαθέτουν, ίσως, την σημαντικότερη τουριστική υποδομή ανάμεσα στα χωριά της περιοχής. Το σκηνικό που προσφέρουν αποτελείται από πετρόκτιστα σπίτια, εκκλησίες και αυλές μέσα στα έλατα, ενώ, σήμα κατατεθέν τους είναι τα πελώρια πλατάνια που με την πυκνή φυλλωσιά τους σκεπάζουν σχεδόν όλο το χωριό.

Τα Κάτω Τρίκαλα θα σας υποδεχτούν στα παραδοσιακά καφενεδάκια, ή σε μια από τις ταβέρνες πάνω στην όμορφη λιθόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια. Διάσπαρτες στο χωριό θα βρείτε όμορφες πηγές για να δροσιστείτε, όπως: η Βρύση Καλογήρου, Φλώκα, Τραγανιστή, Μεγάλη Βρύση, Γούρνες και Μαχουμιά.

Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, χτισμένη το 1697. Ξεχωρίζει για τις άκρως ενδιαφέρουσες, εξπρεσιονιστικού χαρακτήρα, τοιχογραφίες του 18ου αι., και ιδιαίτερα για αυτήν της «Άκρας Ταπείνωσης».

Τα Μεσαία Τρίκαλα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μ. Τα όμορφα αρχοντικά τους και τα γραφικά σοκάκια κερδίζουν τις εντυπώσεις. Πολλά από αυτά τα αρχοντικά έχουν μετατραπεί, τα τελευταία χρόνια, σε γραφικούς ξενώνες. Αξιοθέατο του χωριού είναι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου μπορείτε να θαυμάστε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που χρονολογείται από το 1816.

Τα όμορφα πετρόχτιστα σπίτια και οι παλιές εκκλησίες του 16ου – 18ου αι. χαρακτηρίζουν και τα Άνω Τρίκαλα. Αυτά που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν είναι το ερειπωμένο αρχοντικό της οικογένειας Δασαίων (1806) και ο Πύργος των Νοταραίων, όπου γεννήθηκε ο Άγιος Γεράσιμος Νοταράς. Οι οικογένεια των Νοταραίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στα Ορλωφικά (1770), στην Επανάσταση του 1821 αλλά και στον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένας θολωτός ναός, σταυρικού σχήματος. Εξίσου σημαντική είναι και η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό και χρονολογείται από το 1400, όταν σε μια σπηλιά εκεί κοντά βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Η Μονή έχει μια πανέμορφη ολάνθιστη αυλή και μια ακόμη πιο όμορφη θέα προς την κοιλάδα του ποταμού Σύθα.

Η περιοχή είναι ιδανική για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί είτε προς την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας, ένα μοναδικό βιότοπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ευρύτερης περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο NATURA 2000, είτε προς τη λίμνη του Δασίου με τα υπέροχα λιβάδια με αγριολούλουδα, είτε προς την Ψηλή Κορφή του βουνού στα 2.374 μ. από όπου η θέα είναι ορατή από τον Ταΰγετο μέχρι τον Όλυμπο. Από το καταφύγιο, ένα άλλο μονοπάτι οδηγεί στο Σπήλαιο του Ερμή.

Η κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας εκτείνεται ανάμεσα στη Μικρή και την Μεγάλη Ζήρεια, παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα και μαζί με το Ορός Κυλλήνης (Ζήρεια) έχουν ενταχθεί στο "Natura 2000", ως περιοχές ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που χρήζουν προστασίας. Διασχίζοντάς την κοιλάδα ανάμεσα σε ρυάκια και αιωνόβια δέντρα, καταλήγουμε στις πηγές του ποταμού Σύθα.

Στην δυτική πλευρά της Φλαμπουρίτσας, σε υψόμετρο 1.750 μ., μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο Ερμή. Σύμφωνα με την μυθολογία, στα έγκατα του Σπηλαίου γεννήθηκε ο Ερμής, γιος του Δία και της Μαίας, μιας από τις επτά Πλειάδες. Το Σπήλαιο έχει έκταση 1.200 τ.μ. και διακλαδίζεται σε 8 θαλάμους με συμπλέγματα σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Εκεί φύτρωνε το Μώλη μυθικό χόρτο, με μαγικές ιδιότητες, που ο Ερμής το έδωσε στον Οδυσσέα για να τον προστατέψει από τα μάγια της Κίρκης. Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το σπηλαίο πρέπει απαραιτήτως να έχετε μαζί σας βασικό εξοπλισμό (σχοινί, φακό και κατάλληλη ενδυμασία).

Η διαδρομή των 11 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα, περνάει μέσα από τα Άνω Τρίκαλα και καταλήγει στο οροπέδιο της Ζήρειας είναι μαγευτική. Κατά την διάρκειά της θα μπορέσετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, το οποίο προαναφέραμε, αλλά και την πανέμορφη λίμνη Δασίου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.480 μ. και σε απόσταση μόλις 10΄από το Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας. Η λίμνη δημιουργείται ανά εποχές. Εκεί αλλά και σε όλη την Ζήρεια η χλωρίδα και η πανίδα είναι εντυπωσιακή. Βελανιδιές, έλατα, μενεξέδες, μανιτάρια, σπάνια λουλούδια και φυτά συμβιώνουν με λαγούς, σπάνια αρπακτικά πουλιά, άγριες αγελάδες, νυφίτσες, άγρια άλογα και αλεπούδες. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό τόπο για διαδρομές πεζοπορίας και ποδήλατο βουνού.

Και οι τρείς συνοικίες παραμένουν παραδοσιακές και αποτελούν από μόνες τους ένα αξιοθέατο.