Πόλη της Κορίνθου

(4 ψήφοι)

Η πόλη της Κορίνθου έχει ιστορία 4.000 χρόνων. Ξεκίνησε ως ένας μικρός οικισμός στην Ακροκόρινθο αλλά μετά επεκτάθηκε, μέχρι που τον 9ο – 8ο αιώνα π.Χ. γίνεται η μεγαλύτερη πόλη της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της. Η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. και ξαναχτίστηκε από τον Ιούλιο Καίσαρα το 44 π.Χ.
Κατά την διάρκεια των αιώνων, η πόλη δέχτηκε πολλές επιδρομές από σταυροφόρους και Ενετούς και αργότερα τους Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1822. Ο μεγάλος σεισμός του 1858 θα υποχρεώσει τους κατοίκους να μεταφέρουν την πόλη τους στην σημερινή της θέση. Το 1928 χτυπήθηκε ξανά από τον Εγκέλαδο, οπότε ξαναχτίστηκε, με αποτέλεσμα, να γίνει μια σωστά δομημένη πόλη, με φαρδιούς κεντρικούς δρόμους, πάρκα και πλατείες.

Ο ναός του Αποστόλου Παύλου, πολιούχου της πόλης, είναι ένα από τα στολίδια της. Χτίστηκε το 1932-1934. Στην είσοδό του είναι χαραγμένο το απόσπασμα της Α΄ προς Κορινθίους επιστολής του Αποστόλου Παύλου, που μιλάει για την αγάπη.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της πόλης, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, βρίσκεται δίπλα στην παραλιακή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος). Ιδρύθηκε το 1976 από την Αλκμήνη Γαρταγάνη-Πετροπούλου, η οποία αφιέρωσε την ζωή της για να συγκεντρώσει παραδοσιακές φορεσιές απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι πλούσιες συλλογές του χρονολογούνται από τις αρχές του 19 αιώνα έως τα μέσα του 20ου και περιλαμβάνουν γυναικείες και ανδρικές φορεσιές από πολλές περιοχές της Ελλάδος, με κεντήματα, υφαντά, έργα αργυροχρυσοχοΐας, μεταλλοτεχνίας, ξυλογλυπτικής καθώς και αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, το οποία εκθέτονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο του Μουσείου. Ο τρίτος όροφος χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα και περιοδικές εκθέσεις. Τηλ: 27410 25352

Στην δυτική παραλία της Κορίνθου, στην οδό Κροκιδά, βρίσκεται το σύμπλεγμα κτιρίων της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου, το οποίο χτίστηκε το 1931-1934. Στα κτίρια αυτά έχουν ενσωματωθεί στοιχεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα εκκλησιαστικής, λιτής, αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου. Η Ιερατική Σχολή Κορίνθου ήταν ένα από τα πρότυπα εκκλησιαστικά Ιδρύματα και αποτέλεσε χώρο μαθήσεως για αρκετές δεκαετίες. Από το 1996, το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο. Στις εγκαταστάσεις της σήμερα φιλοξενείται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία, γνωστή ως παραλία της Ιερατικής, η οποία λόγω της κοντινής της απόστασης από το κέντρο τη πόλης, εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των κατοίκων, Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα, αλλά και τους μεζέδες στα πολυάριθμα ουζερί. Διατηρητέο μνημείο έχει κηρυχτεί και το κτίριο του δημοτικού σχολείο Εξαμιλίων, λίγο έξω από την πόλη της Κορίνθου. Αποτελεί ένα έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του μεσοπολέμου, μια και έχει χτιστεί το 1928, μετά τον μεγάλο σεισμό.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο σιδηροδρομικός σταθμός της Κορίνθου, ο οποίος έχει κατασκευαστεί το 1955. Στις αίθουσες και στο προστύλιο των αποβάθρων υπάρχουν τοιχογραφίες με θέματα της κορινθιακής Μυθολογίας και Ιστορίας. Ο σταθμός στο σύνολό του, μαζί με τα βοηθητικά κτίριά του, όπως τα αντλιοστάσια, το μηχανοστάσιο, κλπ. μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1916, αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο βιομηχανικής αρχαιολογίας και ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της πόλης.

Η περιοχή πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, η παραλία του Αγίου Νικολάου, έχει διαμορφωθεί ως ένας τόπος-διέξοδος των κατοίκων προς της θάλασσα, με ποδηλατόδρομο, χώρους αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπου κυριαρχεί το πράσινο και τα ψηλά δέντρα. Πρόκειται για ένα χώρο ιδανικό για περίπατο.

Η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Φλοίσβος), τη οποία προαναφέραμε, βρίσκεται στο τέλος του πιο κεντρικού δρόμου της πόλης, της οδού Εθνικής Αντίστασης. Χαρακτηριστικό της τα ανισόπεδα σιντριβάνια, στην κορυφή των οποίων προβάλει το μπρούτζινο άγαλμα του Πήγασου, σύμβολο της πόλης.
Ο Πήγασος ήταν το σύμβολο της Αρχαίας Κορίνθου, ήταν αποτυπωμένος στους Κορινθιακούς Στατήρες (ασημένιο νόμισμα μεγάλης αξίας) και αποτελεί και σήμερα έμβλημα του Δήμου Κορινθίων. Λόγω της εύκολης πρόσβασης και του μεγάλου ελεύθερου χώρου της, φιλοξενεί κατά καιρούς πολιτιστικές δραστηριότητες και συγκεντρώσεις. Αποτελεί τόπο συνάντησης και σταυροδρόμι γιατί κοντά της βρίσκονται πολλά από τα σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της πόλης. Πέρα από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, κοντά της βρίσκεται το Δημοτικό Θέατρο, η Λέσχη Αξιωματικών, η κεντρική μαρίνα, αλλά και η οδός Δαμασκηνού, όπου φιλοξενούνται οι περισσότερες και πιο ενδιαφέρουσες καφετέριες της πόλης.

Το εμπορικό και οικονομικό κέντρο της πόλης είναι πεζοδρομημένο και εκτείνεται μεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου έως την Δερβενακίων και από την Δαμασκηνού έως και την οδό Κύπρου.

Πνεύμονα πρασίνου και ηρεμίας αποτελεί η πλατεία Παναγή Τσαλδάρη, γνωστή στους κατοίκους και ως «περιβολάκια». Φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορα εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως εμπορικές εκθέσεις, παρουσιάσεις, παιδικές και εφηβικές συναντήσεις, ομιλίες και συναυλίες.

Αν ακολουθήσετε την οδό Γεωργίου Παπανδρέου θα καταλήξετε στην κυριότερη και πολυπληθέστερη παραλία της Κορίνθου, τα Καλάμια. Είναι μια όμορφη και οργανωμένη παραλία με λεπτή άμμο και βότσαλα. Πρόκειται για ένα τόπο διασκέδασης όλων των ηλικιών, μια και ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει ατέλειωτες βόλτες στον πεζόδρομό του, να απολαύσει ένα ρόφημα στα πολλά café-bars ή να γευματίσει σε κάποιο από τα εστιατόρια ή ταβερνάκια . Αποτελεί πόλο έλξης των κατοίκων της πόλης καθ ‘ όλη την διάρκεια του έτους, γιατί η θέα στ η δύση του Κορινθιακού είναι ένα μαγευτικό θέαμα. Στα Καλάμια θα βρείτε και το σύμπλεγμα αγαλμάτων Διογένη και Αλεξάνδρου που αναπαριστά την συνάντηση των σπουδαίων αυτών ανδρών της Ελληνικής Ιστορίας, η οποία έλαβε χώρα στην Κόρινθο.

Η παραλία των Κεχριών, στα ανατολικά του νομού, θεωρείται από τις πιο όμορφες τοποθεσίες για κολύμπι και χαλάρωση. Διαθέτει μια μεγάλη παραλία με άμμο, καθώς και όλες τις ανέσεις για διαμονή και φαγητό. Είναι κοντά στην Αθήνα και εξυπηρετεί τους επισκέπτες τις Επιδαύρου και της Τίρυνθας.

Στα δυτικά του νομού, η παραλία Κανταρέ αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση, ιδανική για οικογένειες λόγω της αμμώδους παραλία και των ρηχών νερών που διαθέτει. Βρίσκεται πριν το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, στα δεξιά της παλιάς Εθνικής Οδού. Είναι μια σχετικά απομακρυσμένη αλλά οργανωμένη παραλία, όπου μπορείτε να βρείτε καφέ, αναψυκτικά, αλλά και φαγητό.

Κατά την διάρκεια της άνοιξης, ιδανικό μέρος για επίσκεψη, είναι η ενδοχώρα. Η Ξυλοκέριζα, ο Σολωμός ή τα Εξαμίλια, είναι μικρά και γραφικά χωριουδάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε την φύση, είτε περπατώντας σε λιβάδια γεμάτα αγριολούλουδα, είτε απολαμβάνοντας την μοναδική θέα προς τον Ακροκόρινθο, ή ανηφορίζοντας στα Όνεια Όρη για μια βόλτα στις πευκόφυτες πλαγιές τους.

Tip: Επισκεφτείτε το χωριό Ξυλοκέριζα για να γευτείτε τη μοναδική «γκιόσα». Προβατίνα ψημένη σε ξυλόφουρνο που σφραγίζεται με λάσπη.

Η Σουλτανίνα είναι η τοπική σταφίδα της Κορίνθου και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσετε, όπως τα γλυκά και τα αμυγδαλωτά από τον Ισθμό και το Λουτράκι, το κρασί από τη Νεμέα, τη Ροδοζάχαρη και το μέλι από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού και τα βερύκοκα από το Χιλιομόδι. Όλα τα παραθαλάσσια μέρη φημίζονται για τα ψάρια και τα θαλασσινά τους. Στην Ευρωστίνη και την Περαχώρα θα γευτείτε πεντανόστιμα ψητά σχάρας και σούβλας.