Τοπικές Εκδηλώσεις

ΑΡΚΑΔΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Σε όλη τη περιφέρεια της Αρκαδίας μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει πολιτιστικά γεγονότα και παραδοσιακά έθιμα όλο το χρόνο.
 
Στην πόλη της Τρίπολης από το 2004 και κάθε Αποκριά διοργανώνεται καρναβάλι με πολύ κέφι και μεγάλη συμμετοχή που φυσικά ολοκληρώνεται με τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας.
 
Αποκριάτικες εκδηλώσεις γίνονται και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως στη Μεγαλόπολη, στα Τρόπαια και την Τεγέα.
 
Το επόμενο μεγάλο γλέντι της πόλης γίνεται το Πάσχα, όπου, παραδοσιακά, στήνονται ψησταριές και ο Δήμος προσφέρει μεζέδες, κόκκινα αυγά και κρασί σε όποιον βρεθεί στις πλατείες. Παράλληλα, διάφοροι τοπικοί φορείς συμμετέχουν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
 
Στη διάρκεια του καλοκαιριού οργανώνεται το Πολιτιστικό Καλοκαίρι, με πλούσιες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καθώς και παραστάσεις για παιδιά.
Το Φεστιβάλ ξεκινά στις αρχές Ιουλίου και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου.
 
Το Πάσχα στο Νομό Αρκαδίας συναντά κανείς εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
 
Στο Λεωνίδιο, 93 χλμ. από την Τρίπολη, το βράδυ της Ανάστασης ελευθερώνονται στον ουρανό δεκάδες αναμμένα αερόστατα που ταξιδεύουν πάνω από τη θάλασσα και προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα σε όσους παρευρεθούν στη πόλη. Το έθιμο ξεκίνησε το 19ο αιώνα και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος, τηρώντας το έθιμο, ψήνει αρνιά στον κήπο του Δημαρχείου και κερνά τους επισκέπτες μεζέδες και κρασί. Όσοι βρεθούν στον κήπο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τον παραδοσιακό Τσακώνικο χορό, από τοπικά συγκροτήματα.
 
Εντυπωσιακό είναι όμως και το Πάσχα στον Τυρό, μια παραθαλάσσια κωμόπολη 71 χλμ. από την Τρίπολη, όπου την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά των δύο επιταφίων της πόλης γίνεται στην παραλιακή οδό, συνοδεία ψαροκάικων και το Μεγάλο Σάββατο τα παιδιά γεμίζουν τον κόλπο του Τυρού με εκατοντάδες κεριά, που φωτίζουν για τις ψυχές των χαμένων ψαράδων και ναυτικών.
 
Στην ενορία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το κάψιμο του Ιούδα γίνεται σε σχεδία, μέσα στη θάλασσα.
 
Την Κυριακή του Πάσχα στην ενορία της Αγίας Μαρίνας, η ανάγνωση του Ευαγγελίου γίνεται και στην Τσακώνικη διάλεκτο. Φυσικά και εδώ γίνεται γλέντι στην πλατεία με πασχαλινό φαγητό και παραδοσιακούς χορούς.
 
Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης της Αρκαδίας σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά.
Στα Λαγκάδια, 65 χλμ. από την Τρίπολη, στα τέλη Ιουνίου διοργανώνεται φεστιβάλ και διαγωνισμός παραδοσιακών τραγουδιών και χορού.
 
Στις αρχές Αυγούστου, στο αρχαίο στάδιο του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 1300μ., αναβιώνουν οι Αρχαίοι Αρκαδικοί Πανελλήνιοι Αγώνες. Ο θεσμός, με το όνομα Λύκαια, ξεκίνησε το 1973 και διοργανώνεται κάθε 4 χρόνια με σκοπό να καλλιεργήσει την άμιλλα, μέσα από αθλητικούς, μουσικούς και πνευματικούς αγώνες.
 
Στην Μεγαλόπολη, 36 χλμ. από την Τρίπολη, από τις 15 έως τις 17 Αυγούστου διοργανώνεται καλλιτεχνικό φεστιβάλ, με θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της πόλης, συναυλίες, δημοτικούς χορούς και διαλέξεις.
 
Το ίδιο χρονικό διάστημα, από τις 13 έως τις 20 Αυγούστου, και με αφορμή την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, στην Τεγέα, που απέχει από την Τρίπολη 8 χλμ., γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά πανηγύρια της Πελοποννήσου, με μεγάλη εμπορική κίνηση και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και εμπορική και γεωργική έκθεση από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, στο πάρκο της Επισκοπής.
 
Στον Πλάτανο, χωριό στις πλαγιές του Πάρνωνα, 71 χλμ. από την Τρίπολη, με επίκεντρο το γέμισμα του Αυγουστιάτικου φεγγαριού, διοργανώνονται οι «Γιορτές των Νερών, των Φεγγαριών και των Ερώτων», με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραδοσιακό γλέντι.
 
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «Ευρώτεια», που είναι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, στο χωριό Σκορτσινός, 17 χλμ. από την Μεγαλόπολη και σε υψόμετρο 530 μ. 2 χλμ. έξω από το χωριό βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ευρώτα και εκεί διάλεξαν οι κάτοικοι να διοργανώνουν τις γιορτές τους κάθε Σεπτέμβριο.
Στο ίδιο σημείο υπάρχει και λαογραφικό μουσείο.
 
Στο νομό διεξάγονται και πολλές αγροτικές γιορτές, με επίκεντρο την παραγωγή και τα κατά τόπους προϊόντα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε: τη γιορτή του σκόρδου στα μέσα Ιουλίου στα Λιθοβούνια,11χλμ. από την Τρίπολη, όπου σερβίρονται πιάτα με βάση το σκόρδο, τη γιορτή της μελιτζάνας, τον Αύγουστο στο Λεωνίδιο, στην οποία διοργανώνεται διαγωνισμός μελιτζάνας, με πιάτα μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές της περιοχής, την γιορτή της πατάτας στην Άνω Ασέα, 13 χλμ από την Τρίπολη, στις 13 Αυγούστου, με κύριο πιάτο γουρνοπούλα με πατάτες, την γιορτή του κάστανου στα τέλη Οκτωβρίου στη Καστάνιτσα και τα Άνω Δολιανά, 72 και 20 χιλιόμετρα αντίστοιχα από την Τρίπολη, τη γιορτή του τσίπουρου στο Παλαιοχώρι Γορτυνίας και την αναβίωση του παραδοσιακού αλωνίσματος στο χωριό Βαλτεσινίκο, 60 χλμ. από την Τρίπολη, στις 17 Αυγούστου, που παράλληλα με τις αγροτικές εργασίες στήνεται γλέντι και προσφέρεται σε όλους δωρεάν γίδα βραστή και κρασί.