Αίγιο, Αχαΐα

(0 ψήφοι)

Το Αίγιο είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαΐας, χτισμένη αμφιθεατρικά στις δυτικές ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Με βάση την μυθολογία, το Αίγιο πήρε το όνομα του από την αίγα που ανέθρεψε τον Δία, όταν εκείνος είχε κρυφτεί από τον πατέρα του τον Κρόνο.

Έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας κωμόπολης, που δεν χάνει όμως τον γραφικό χαρακτήρα της. Στην περιοχή της παραλίας οι παλιές σταφιδαποθήκες και το παλιό εργοστάσιο χαρτοποιίας μας θυμίζουν την περίοδο που η βιομηχανία γνώρισε ανάπτυξη στον τόπο, στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια και ο σιδηρόδρομος φέρνουν στο μυαλό αλλοτινές εποχές ευημερίας. Η ευρύτερη περιοχή είναι προικισμένη με καρποφόρους κάμπους και υπέροχες παραλίες.

Η κεντρική πλατειά του, εκείνη των Υψηλών Αλωνίων, είναι τόπος συνάντησης για τους κατοίκους της πόλης, λόγω των πολυάριθμων καφέ που βρίσκονται εκεί. Το παλιό τμήμα της πόλης προς την παραλία κοσμείται ακόμη από τον πλάτανο που αναφέρει ο Παυσανίας στις περιηγήσεις του.

Το Αίγιο είναι μια πόλη με σημαντική ιστορία κάτι που αποδεικνύεται από τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, πολλά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου. Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς δημοτικής αγοράς. Στις συλλογές του περιλαμβάνει ευρήματα από την νεολιθική έως την ύστερη γεωμετρική εποχή, τα οποία προέρχονται από το Αίγιο και τους αρχαίους οικισμούς της Αιγιαλείας. Διεύθυνση: Αγ. Ανδρέου & Μιχαλακοπούλου 3 Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-19:00 εκτός Δευτέρας Τηλ.: +30 26910 21517, 24614

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, το οποίο στεγάζεται σε ένα κτίριο 200 περίπου ετών, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής. Περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό και την λαογραφία της περιοχής. Διεύθυνση: Δεσποτοπούλων 2, Αίγιο Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 8:30-13:30 εκτός Σαββάτου και Κυριακής Τηλ.: +30 26910 62106, 24377, 23848

Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνεται και η εκκλησία της Μητρόπολης, χτισμένη σε σχέδια του Τσίλλερ.

Ιδιαίτερη αξία για την περιοχή έχει η εκκλησία της Παναγίας της Τρυπητής, η οποία είναι χτισμένη μέσα σε σπήλαιο, πάνω στο παραλιακό δρόμο του Αιγίου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Αφού ανεβείτε τα 150 σκαλιά της θα δείτε τον ναό χτισμένο μέσα στο βράχο, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Το αγίασμα που αναβλύζει, το πνεύμα κατάνυξης και η ηρεμία στο χώρο θα σας γεμίσουν με γλυκά συναισθήματα. Η χάρη της εορτάζεται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής.

Το γνωστό αντρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών, που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Σελινούντα, με την θαυμάσια σταυροειδή εκκλησία, το επιβλητικό κωδωνοστάσιο και την πλούσια συλλογή από χειρόγραφα, κειμήλια και άμφια. Η σημερινή μονή είναι χτισμένη στα ερείπια παλαιότερης, στα τέλη του 18ου αι.

Tip: Δοκιμάστε το γλυκό ροδοζάχαρη που φτιάχνουν οι μοναχοί της μονής.