Εθνικός Δρυμός Πρεσπών

(0 ψήφοι)

photo: alexito

Η περιοχή των Πρεσπών βρίσκεται στα σύνορα της χώρας μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ περίπου 35 χλμ δυτικά της πόλης της Φλώρινας και περίπου 40 χλμ από την πόλη της Καστοριάς. Με την ονομασία Πρέσπες εννοούμε τις δύο λίμνες αλλά και την τριγύρω περιοχή που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών που τις περικλείουν. Η περιοχή έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός. Είναι ο μεγαλύτερος από τους 10 Ελληνικούς Εθνικούς Δρυμούς καλύπτοντας έκταση 256 τετ. χλμ. με πυρήνα 50 τετ. χλμ. που αποτελεί και την ζώνη απόλυτης προστασίας. Οι λίμνες είναι από τις αρχαιότερες της Ευρώπης και βρίσκονται σε υψόμετρο 850 μ.

Πρόκειται για ένα οικοσύστημα εκπληκτικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Σύμφωνα με απογραφές εδώ ζουν πάνω από 1500 είδη φυτών, 19 είδη ψαριών (2 ενδημικά), 11 είδη αμφιβίων οργανισμών, 21 είδη ερπετών, 45 θηλαστικών και 282 είδη πουλιών 180 από τα οποία ενδημούν στην περιοχή ενώ τα άλλα είναι διαβατάρικα. Όλα όμως, πελεκάνοι, ερωδιοί, κορμοράνοι κλπ. έρχονται και γεννούν εδώ. Στο χωριό Πλατύ ζει ο πελαργός στην υψηλότερη φωλιά της Ευρώπης (950 μ.), ενώ στους Ψαράδες ενδημεί η προστατευμένη αγελαδίτσα νάνος με ύψος 1.10 μ. Εδώ υπάρχει και το μεγαλύτερο καταφύγιο νυχτερίδας (υπολογίζονται 100 είδη) στην Ευρώπη.

Όσο για την χλωρίδα, από τα 6.000 είδη φυτών της ελληνικής χλωρίδας, στις Πρέσπες απαντούν περίπου 1.400 είδη (σχεδόν το 25%). Η κενταύρια της Πρέσπας είναι ενδημικό είδος, δεν υπάρχει δηλαδή πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο σ'αυτήν την περιοχή.

Τα βουνοκυπάρισσα ή κέδρα, ή άρκευθοι, συνήθως φύονται με θαμνώδη μορφή. Στις Πρέσπες και κυρίως στο ψηλότερο σημείο του δρόμου που ενώνει την Κούλα με τους Ψαράδες, γύρω από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, τα δύο είδη αυτών των φυτών υπάρχουν με την ιδιαίτερα σπάνια για την Ευρώπη μορφή υπεραιωνόβιων δένδρων. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη φυτών που ομορφαίνουν την περιοχή, όπως, επιφανειακά νούφαρα και τα νεροκάστανα στη Μικρή Πρέσπα, οι καλαμιώνες, οι ίριδες των βάλτων, οι βελανιδιές, οι οξιές και τα μακεδονίτικα έλατα ακόμα ψηλότερα.

Η είσοδος στους επισκέπτες απαγορεύεται σε κάποια σημεία του Δρυμού. Γι΄ αυτό το λόγο υπάρχει Παρατηρητήριο από το οποίο μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τα πουλιά με κιάλια. Βρίσκεται στη βόεια πλευρά πάνω από το δρόμο.

Από τον Λόφο Καλέ θα έχετε πανοραμική θέα στη λίμνη και θα χαλαρώσετε στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για πικ-νικ.

Oι δύο λίμνες διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Στην Mικρή, η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη πυκνές καλαμιές, ενώ αντίθετα οι όχθες της Mεγάλης είναι πεντακάθαρες και βοτσαλοστρωμένες, όπως και ο βυθός της.

Η Μικρή Πρέσπα έχει δύο νησάκια τον Άγιο Αχίλλειο και το Βιδρονήσι ή Βιτρινέτσι. Ο οικισμός του Αγίου Αχιλλείου είναι ένας από τους δύο οικισμούς της Ελλάδας που είναι χτισμένοι σε νησιά λιμνών (ο άλλος είναι ο οικισμός στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων). Πεζογέφυρα ενώνει το νησί με την απέναντι στεριά.

Η Μεγάλη Πρέσπα έχει συνολικό εμβαδόν 273 τετ. χλμ. εκ των οποίων τα 43 τετ. χλμ. βρίσκονται εντός της Ελληνικής επικράτειας. Τροφοδοτείται από τα νερά της Μικρής Πρέσπας, με την οποία συνδέεται με μια στενή λωρίδας γης, στην περιοχή Κούλα.

Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τις λίμνες με τις χαρακτηριστικές βάρκες (πλάβες). Οι βαρκάρηδες από το χωριό Ψαράδες θα σας ξεναγήσουν και θα σας πάνε να θαυμάσετε τα λαξευμένα ασκηταρειά και τις βραχογραφίες που βρίσκονται στον βράχο της Μεγάλης Πρέσπας. Αν βρεθείτε εδώ κατά την διάρκεια του καλοκαιριού η εικόνα της Μικρής Πρέσπας με τα νούφαρα θα σας μείνει αξέχαστη. Στην αμμουδερή παραλία της Κούλας στην Μεγάλη Πρέσπα θα κολυμπήσετε και θα κάνετε κανό και κωπηλασία.