Τοπική Γαστρονομία

 
 
ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Σουρωτό (πικάντικο μαλακό τυρί)
Τυρί γυλωμένο ή μανούρα
Λαδοτύρι
Τυρί σκληρό
Μελίχλωρο
 
ΑΛΜΥΡΑ
Αστακομακαρονάδα
Αυγογαλιά
Γουπί (λιαστή μικρή γόπα)
Κακαβιά
Καλασούνα ή κρεμμυδένια (πικάντικη τυρόπιτα με σουρωτό και κρεμμύδια)
Κάπαρη ξερή μαγειρευτή
Καραβόλοι (σαλιγκάρια) γιαχνί
Καρπούζι τηγανητό
Κουλούρες (κουλούρια με γλυκάνισο και σουσάμι)
Κουνέλι στιφάδο
Κολοκυθοκεφτέδες
Λαδένια (πίτα)
Λαζαράκια με γλυκάνισο
Λουκάνικα
Μανουρόπιτα
Ματιές (έντερα χοιρινά γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες, κανέλλα, γαρύφαλλα)
Ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά) με κουνέλι ή κόκορα κοκκινιστό ή κοτόπουλο ή κεφτεδάκια
Μελιτζανοσαλάτα
Νιζιλαδιά (πηχτή με χοιρινό και ζαφορά)
Ρεβύθια στο φούρνο
Σαλάτα με σουρωτό
Φάβα
Φαβοκεφτέδες
Χοιρινό με κουκιά
Χορτένια με χοιρινό
Ψάρια-θαλασσινά (αστακός – κολιοί – γόπες – μελανούρια – μπαρμπούνια – φαγκριά)
Ψαρόσουπα
 
ΓΛΥΚΑ
Μελόπιτα
Αραντό (γάλα, σιμιγδάλι, ζάχαρη, φλούδα λεμονιού, κανέλλα)
Αδιαγγουρένια (γλυκειά πίτα από καρπούζι, αλεύρι, σουσάμι, μέλι)
Παστέλι με μέλι θυμαρίσιο
Καρπουζένια (πίτα γλυκειά απο καρπούζι)
Ψευτοκουραμπιέδες ( από αλεύρι, μέλι, κανελογαρύφαλλα, λάδι, αλυσίβα, ζάχαρη άχνη)
 
ΔΙΑΦΟΡΑ
Θυμάρι
Μέλι θυμαρίσιο
Κάπαρη
Ρίγανη
Αλιφασκιά
Ζαφορά
Βολβοί τουρσί
Ντοματάκια
Ντομάτα λιαστή
Λεμόνια
Κρεμμύδια
Ελιές-λάδι
Αμπελοφάσουλα
Αφρίτης (αλάτι χονδρό)
Κορκοκύλες (άνυδρα ξυλάγγουρα)
Ρακόμελο