Μέτσοβο

(1 Ψήφος)

Μέτσοβο, η ορεινή πολιτεία που δεσπόζει στον ορεινό όγκο της Πίνδου, ακριβώς πάνω στο χώρισμα της βόρειας Πίνδου από την νότια. Το Μέτσοβο απέχει από τα Γιάννενα 57 χλμ., και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1156μ. Είναι μια γραφική πόλη, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική η οποία συνδυάζει ξύλο και πέτρα. Είναι μια περιοχή που αντιστέκεται στην αστυφιλία και την εγκατάλειψη και αναπτύσσεται σταθερά ήδη από την δεκαετία του ’50, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Φημίζεται για τα τοπικά παραδοσιακά του προϊόντα, όπως τα ξυλόγλυπτά, τα υφαντά, τα χρυσοκέντητα, τα ασημικά, αλλά και το περίφημο τυρί «Mετσοβόνε» και πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αξιοσημείωτη είναι και τήρηση με ευλάβεια των ηθών και εθίμων, της πλούσιας μουσικής παράδοσης και της γλώσσας (βλάχικη διάλεκτος). Αξίζει να σημειωθεί ότι κυρίως οι ηλικιωμένοι της περιοχής εξακολουθούν και σήμερα να ντύνονται με τις παραδοσιακές στολές της περιοχής.

Μονή Αγίου Νικολάου, Μέτσοβο

Στην περιοχή υπάρχει πλήθος μονών και εκκλησιών , πολλά από αυτά μεγάλης ιστορικής σημασίας, όπως η Μονή Αγίου Νικολάου, η οποία χρονολογείται από το 1380. Επίσης, στην κεντρική πλατεία θα βρείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό της. Η εκκλησία είναι χτισμένη το 1511.

Όσο περπατάτε στα γραφικά καλντερίμια του θα θαυμάσετε και τις είκοσι πέτρινες βρύσες του χωριού που τρέχουν μοναδικής ποιότητας φυσικό νερό.

Ως τόπος καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες, το Μέτσοβο δε θα μπορούσε να μη φημίζεται για την μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ συναντήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας με τον άκληρο Βαρώνο Μιχαήλ Τοσίτσα, λίγο πριν ο τελευταίος φύγει από τη ζωή, όπου τον έπεισε να τον υιοθετήσει και να ιδρύσει το Ίδρυμα Τοσίτσα το 1948 στο οποίο άφησε ολόκληρη την αμύθητη περιουσία του. Το Ίδρυμα Τοσίτσα προίκισε το Μέτσοβο με σχολεία, εκκλησίες, πάρκα, δημόσιες βρύσες και καλντερίμια. Κατασκεύασε ένα καινούργιο βουστάσιο, ένα υποδειγματικό τυροκομείο, ένα πριονιστήριο ξυλείας, ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο λαϊκής Ηπειρωτικής τέχνης, ένα σύγχρονο οινοποιείο, ένα πρατήριο πώλησης παραδοσιακών υφαντών, ένα χιονοδρομικό κέντρο με τελεφερίκ (στο Καρακόλι), ένα υδραγωγείο, τον Αβερώφειο Κήπο, το συνεδριακό κέντρο "Διάσελο", αποχετευτικό δίκτυο, φωτιστικά στους κεντρικούς δρόμους, μία φοιτητική εστία στην Αθήνα και πάνω από 100 σχολεία σε ολόκληρη την Ήπειρο.

Αβερώφειος Κήπος, Μέτσοβο

Ο Αβερώφειος Κήπος, είναι ένα πάρκο δέκα στρεμμάτων που αποτελεί μια μικρογραφία της χλωρίδας της Πίνδου. Επίσης, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την πινακοθήκη και το αρχοντικό Τοσίτσα που λειτουργεί και ως μουσείο Ηπειρωτικής τέχνης. Είναι ανοιχτό καθημερινά από 9:00 έως 13:00 και από 15:00 έως 17:00 και έχει δωρεάν είσοδο.

Αρχοντικό Τοσίτσα, Μέτσοβο

Για τους φυσιολάτρες και τους φίλους των extreme sports υπάρχουν τρία χιονοδρομικά κέντρα, το Καρακόλι, το Πολιτσιές και το Ανήλιο, καθώς και πλήθος επιλογών για kayak, rafting, snowmobile, mountain bike, ιππασία, σκι και πεζοπορία. Αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι η τεχνητή λίμνη του Αώου, ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, με τα γραφικά ελατοσκέπαστα νησάκια της και τα απανωτά φιορδ. Απέχει 5χλμ. από το Μέτσοβο.