Τζουμέρκα, Ιωάννινα

(1 Ψήφος)

photo: Amalia Lampri

Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη) είναι ένα από τα πιο επιβλητικά ελληνικά βουνά, μια μεγάλη οροσειρά που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Τα περισσότερα από τα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων ανήκουν στο Ν. Άρτας (στο νότιο τμήμα της οροσειράς), υπάρχουν όμως και μερικά χωριά στα Τζουμέρκα που ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων (στο βόρειο τμήμα). Τα Τζουμέρκα δεν ανήκουν στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς των Ιωαννίνων. Δεν έχουν γνωρίσει την τουριστική ανάπτυξη των γειτονικών Ζαγοροχωρίων, παρότι η ομορφιά τους είναι παραμυθένια.

Το ομορφότερο, κατά πολλούς, χωριό της περιοχής είναι οι Καλαρρύτες, χτισμένοι στην καταπράσινη χαράδρα του ποταμού Καλαρρύτικου. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά με πετρόχτιστες ανηφόρες, οι οποίες πιθανόν να σας κουράσουν. Θα σας ανταμείψουν όμως τα πέτρινα σπιτάκια με τις γαλάζιες ξύλινες πόρτες, οι λουλουδιασμένες αυλές και η μαγευτική θέα. Στην πλατεία του χωριού, σκεπασμένη από αιωνόβια πλατάνια, θα βρείτε το κτίριο του παλιού κοινοτικού γραφείου το οποίο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκών αντικειμένων του ζεύγους Μουσαφίρη. Ενδιαφέρον έχει και το ίδιο το κτίριο. Πρόκειται για ένα πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα, με πολλά επίπεδα, το οποίο είναι γεμάτο με μυστικές καταπακτές και μυστικές διόδους διαφυγής.

Ακριβώς απέναντι, στην άλλη πλευρά της χαράδρας είναι χτισμένο το εξίσου όμορφο Συρράκο. Η διαδρομή που ενώνει τα δύο χωριά περνάει μέσα από το φαράγγι και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ με το αυτοκίνητο θα σας πάρει λίγο λιγότερο σε έναν δρόμο όλο στροφές. Το Συρράκο είναι παραδοσιακός οικισμός. Η διέλευση αυτοκινήτων μέσα στο χωριό δεν επιτρέπεται.

Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής είναι η Μονή Κηπίνας. Είναι λαξευμένη στον βράχο και χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα ξύλινο κινητό γεφυράκι που όταν ανοίγει δημιουργείται μια καταπακτή τεσσάρων μέτρων στον γκρεμό. Η θέα που προσφέρει είναι μοναδική.

Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό Πράμαντα, κεφαλοχώρι της περιοχής, βρίσκεται το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Είναι ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με μια από τις μεγαλύτερες εσωτερικές λίμνες στην Ελλάδα. Το τουριστικώς αξιοποιημένο τμήμα έχει μήκος 250 μ. Είσοδος και έξοδος ταυτίζονται.