Τζουμέρκα, Άρτα

(0 ψήφοι)

Τα Τζουμέρκα (ή αλλιώς Αθαμανικά Όρη) είναι ένα από τα πιο επιβλητικά ελληνικά βουνά, μια μεγάλη οροσειρά που χωρίζει την Ήπειρο από τη Θεσσαλία. Τα περισσότερα από τα χωριά που φωλιάζουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων ανήκουν στο Ν. Άρτας (στο νότιο τμήμα της οροσειράς), υπάρχουν όμως και μερικά χωριά στα Τζουμέρκα που ανήκουν στο Ν. Ιωαννίνων (στο βόρειο τμήμα).

Το τοπίο άγριο και δυσπρόσιτο προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη. Είναι από τις λίγες πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας που δεν έχουν υποκύψει στην τουριστική ανάπτυξη. Τα χωριά κρεμασμένα στους κατακόρυφους γκρεμούς των φαραγγιών. Η βλάστηση, πυκνή, λόγω των άφθονων τρεχούμενων νερών και των αμέτρητων πέτρινων βρυσών.

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά των Τζουμέρκων είναι η Κυψέλη. Βρίσκεται σε απόσταση 62χλμ. από την Άρτα, σε υψόμετρο 600μ. Το τοπίο γύρω της είναι κατάφυτο από έλατα, πουρνάρια και κουμαριές. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους του 20ού αι., ο αείμνηστος Κώστας Μπαλάφας. Στην κεντρική πλατεία του χωριού στέκει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χτισμένη το 1904. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, το οποίο περιλαμβάνει πολλά αντικείμενα, όπως παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες, φυσέκια, παλιά νομίσματα παλιές ραπτομηχανές, αδράχτια, ρόκες και διάφορα αντικείμενα λαϊκής τέχνης. Η Μονή Ευαγγελίστριας, χτισμένη το 1700, διαθέτει ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες. Στην περιοχή λειτουργεί παραδοσιακή νεροτριβή, από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο, καθώς επίσης μύλος που λειτουργεί από Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο.

Στον δρόμο που οδηγεί από το χωριό Πράμαντα, κεφαλοχώρι της περιοχής, προς τα Άγναντα, θα στρίψετε δεξιά και σε 10 χλμ. θα φτάσετε στο χωριό Καταρράκτης. Είναι ένα χωριό μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, σε υψόμετρο 800μ. Αφού πιείτε τον καφέ σας στην πανέμορφη πλατεία του, ξεκινήστε για τους δίδυμους καταρράκτες του. Θα πρέπει να περπατήσετε μια απόσταση 3-4χλμ. από την πλατεία του χωριού, σε έναν ελαφρώς ανηφορικό δρόμο. Είναι μια διαδρομή που μπορείτε να την κάνετε και με αυτοκίνητο. Θα πρέπει όμως να παρκάρετε λίγο πιο μακριά, και να περπατήσετε περίπου 150μ. για να φτάσετε στον μεγάλο καταρράκτη. Ο μικρός καταρράκτης απέχει άλλα 150μ., μετά το ξύλινο γεφυράκι. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι οι δύο αυτοί καταρράκτες είναι εποχικοί. Ρίχνουν νερό από Οκτώβριο μέχρι και Ιούνιο, ενώ τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού στεγνώνουν εντελώς.

Δίδυμοι Καταρράκτες

 

Το πιο γνωστό Τζουμερκοχώρι, το Βουργαρέλι, μοιάζει με ζωγραφιά μέσα στις κατάφυτες πλαγιές των Τζουμέρκων. Στην τεράστια πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, θα απολαύσετε το μεζεδάκι σας στα γραφικά καφενεδάκια, ενώ στις ψησταριές και στης ταβέρνες θα γευτείτε ντόπια και νόστιμα κρεατικά. Στο Βουργαρέλι διαθέτει και λιγοστούς ξενώνες. Πάνω στην Εθνική Οδό Άρτας Τρικάλων, θα συναντήσετε την Κόκκινη Εκκλησιά, την Παναγία Βελλάς. Ο ναός χτίστηκε το 1281 με ερυθρούς πλίνθους. Στο εσωτερικό του οι πολύ παλιές τοιχογραφίες δεν διακρίνονται καθαρά.

 Βουργαρέλι