Τοπικές Εκδηλώσεις

ΥΔΡΑ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
 
Η Ύδρα, λόγω της κοντινής και εύκολης πρόσβασης της τόσο από τον Πειραιά, μέσα σε μιάμιση ώρα, όσο και οδικώς από την Πελοπόννησο, είναι αγαπημένος προορισμός για τις ημέρες του Πάσχα.
Αν βρεθείτε λοιπόν στην Ύδρα την Μεγάλη Παρασκευή θα πρέπει να παρακολουθήσετε την περιφορά του Επιταφίου στην συνοικία Καμίνι, η οποία απέχει 5 λεπτά από το λιμάνι με το θαλάσσιο ταξί και 15 λεπτά αν περπατήσετε μέχρι εκεί. Η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική καθώς το μικρό λιμανάκι είναι πλημυρισμένο από τον κόσμο και το φως των κεριών. Ο Επιτάφιος, που ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αφού περιφέρεται στα σοκάκια καταλήγει στο λιμανάκι και μπαίνει στην θάλασσα. Το έθιμο είναι συνυφασμένο με τη ναυτική παράδοση του νησιού και ειδικότερα με την αναχώρηση των σφουγγαράδων και σκοπό έχει να ευλογηθούν τα νερά και να έχουν καλά ταξίδια οι ναυτικοί. Αργότερα οι Επιτάφιοι τεσσάρων ενοριών συναντώνται στο γραφικό κεντρικό λιμάνι του νησιού όπου πλήθος κόσμου παρακολουθεί με δέος το υπέροχο θέαμα.
Την Κυριακή του Πάσχα στο λιμάνι κρεμάται ο Ιούδας και μετά την δύση του ήλιου πυρπολείται και πλήθος βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων φωτίζουν τον ουρανό.
 
Ύδρα, Μεγάλη Παρασκευή επιτάφιος
 
Τέλος Ιουνίου πραγματοποιούνται τα «Μιαούλεια», τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ναύαρχο Μιαούλη, που εντάσσονται στον εορτασμό της Ναυτικής Εβδομάδας. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν λεμβοδρομίες, κολυμβητικούς αγώνες, αγώνες δρόμου, παραδοσιακούς χορούς κ.α και ολοκληρώνονται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας και τι ρίψη πυροτεχνημάτων.  
 
Τον Ιούλιο διοργανώνεται το «Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας».
 
Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής και μουσικές εκδηλώσεις (φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής, συναυλίες κ.α).
 
Ντόπιοι και επισκέπτες συμμετέχουν και διασκεδάζουν στο Υδραίικο Καρναβάλι, με τους μεταμφιεσμένους να περιδιαβαίνουν τα σοκάκια της πόλης, την τελευταία Κυριακή της αποκριάς.    
 
Ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχει σε αρκετές παραδοσιακές γιορτές και πανηγύρια, που διατηρούν τον αυθεντικό λαϊκό χαρακτήρα τους, όπως των 8 προστατών Αγίων του νησιού στις 24 Ιουνίου, του Δεκαπενταύγουστου, του νεομάρτυρα Αγ. Κωνσταντίνου του Υδραίου, πολιούχου της Ύδρας (14 Νοεμβρίου) κ.α.