Τοπικές Εκδηλώσεις

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ
 
Σχεδόν σε όλες τις εποχές του χρόνου γίνονται πανηγύρια με τα οποία εκδηλώνουν τη βαθειά τους πίστη και λατρεία οι κάτοικοι.


Μερικά από αυτά είναι:

Tου Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου, κοντά στο χωριό Αλώνια 
Tων Τριών Ιεραρχών στις 30 Ιανουαρίου στη Χώρα. Την Πέμπτη της Διακαινησίμου 
Tο πανηγύρι της Παναγίας της Καμαρώτισσας, της Αναλήψεως στα Θέρμα, τις 20 Ιουλίου στο Προφήτη Ηλία, στις 26 Ιουλίου στο ξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής κοντά στη Παλιάπολη, στις 6 Αυγούστου στο ξωκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα και το Δεκαπενταύγουστο στα Θέρμα.

Ο οικισμός του Προφήτη Ηλία γιορτάζει σύσσωμος στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Αγίου που έδωσε το όνομά του στο χωριό, με ένα μεγάλο πανηγύρι! Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 13 χλμ. από το λιμάνι του νησιού και στην εκκλησιά του μαζεύεται κόσμος από τα γύρω χωριά, καθώς και πολλοί επισκέπτες.

Σημαντική γιορτή για τους Σαμοθρακιώτες, είναι η επέτειος της απελευθέρωσής τους από τον Τουρκικό ζυγό (19 Οκτωβρίου 1912).
Την Κυριακή του Θωμά, οι Σαμοθρακιώτες γιορτάζουν την μνήμη των 5 Αγίων Μαρτύρων της Σαμοθράκης, (Μανουήλ, Γεώργιος, Μιχαήλ, Θεόδωρος και Γεώργιος) που μαρτύρησαν το 1836 για την πίστη του Χριστού και την Πατρίδα.