Τοπικές Εκδηλώσεις

Ξάνθη Καρναβάλι.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται στην Ξάνθη το πιο εντυπωσιακό καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας, προσελκύοντας επισκέπτες από όλη την χώρα.
 
Οι εκδηλώσεις διαρκούν μια εβδομάδα και το αποκορύφωμα είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με άφθονα πυροτεχνήματα γίνεται σύμφωνα με την τοπική παράδοση το κάψιμο του "Τζάρου" (ανθρώπινο ομοίωμα) στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.
 
 
Την Καθαρά Δευτέρα αναβιώνουν οι Μουντζούρηδες στο Πολύστο Ξάνθης το Θρακιώτικο Γάμο στον οικισμό Μυρωδάτο και την Καμήλα στη Σταυρούπολη 8 Ιανουαρίου
 
Το Έθιμο της Μπάμπως ή της Μαμής στη Ν. Κεσσάνη και στα Μάγγανα.
Είναι η γιορτή της γυναικοκρατίας. Αρχές Άνοιξης Τέλος καλοκαιριού αρχές Φθινοπώρου
 
Γιορτές Παλιάς Πόλης, 15θήμερο καλλιτεχνικών παραστάσεων στην Ξάνθη
Πατατιάδα Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά τον Δεκαπενταύγουστο στη Φελώνη, με εδέσματα πατάτας και πολιτιστικές εκδηλώσεις Νέστος – River party.
 
 
Κάθε Αύγουστο Στα στενά του Νέστου δίπλα στον οικισμό της Γαλανής με συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις κλπ.  
 
ΒΙΣΤΟΝΙΔΑ Πολύσιτος, «Καθαρά Δευτέρα»: Παρέλαση αρμάτων με λαογραφικά και σατιρικά θέματα, παραδοσιακή μουσική, νηστίσιμα εδέσματα. Φελώνη,  «Γιορτές Πολιτισμού και Παράδοσης», δεύτερη εβδομάδα Ιουλίου: Συναυλίες, Θέατρο, εκθέσεις, χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικές εκδηλώσεις.
 
Την Καθαρά Δευτέρα στον Πολύσιτο του Δήμου Αβδήρων, 15 χλμ. από την Ξάνθη, γίνεται μια μεγάλη γιορτή με παρέλαση αρμάτων, αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, γλέντι και για όσους παρευρεθούν παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα και τοπικό κρασί.
 
Στην πόλη της Ξάνθης από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου διοργανώνεται Φεστιβάλ προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι, του οποίου η Ξάνθη ήταν η γενέθλια πόλη. Στο φεστιβάλ δίνεται έμφαση στις συναυλίες Ελλήνων και Βαλκάνιων μουσικών και στις χορωδίες.
 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας νέος, σχετικά, θεσμός, το φεστιβάλ κωμωδίας που διεξάγεται το τελευταίο δεκαήμερο του Νοέμβρη με παραστάσεις, stand-up comedy, σεμινάρια και εκθέσεις.
 
Στα πλαίσια της Ναυτικής Εβδομάδας που διεξάγεται στις αρχές Ιουνίου στο Πόρτο Λάγος πραγματοποιούνται πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, αλλά και η γιορτή της σαρδέλας με ζωντανή μουσική και νόστιμα εδέσματα.
 
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διοργανώνονται τα «Δημοκρίτεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά του Δήμου Αβδήρων.
 
Στο Δαφνώνα, 32 χλμ. από την Ξάνθη και δίπλα στο ποταμό Νέστο, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στα μέσα του Αυγούστου πολιτιστικές εκδηλώσεις που ονομάζονται «Δημήτρεια».
Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνονται και στο Εράσμιο, 30χλμ. από την Ξάνθη, με το όνομα «Εράσμεια».
 
Παράλληλα, στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, στο Πόρτο Λάγος, τις παραλίες Μυρωδάτου, Μαγγάνων, και το Εράσμιο διοργανώνεται ο «Μουσικός Αύγουστος» , καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες αλλά και παραδοσιακά συγκροτήματα.  
 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΒΙΣΤΟΝΙΔΑΣ
ΠΕΤΕΙΝΟΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ
«ΑΛΕΚΤΟΡΙΑ» ΜΑΓΙΚΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ» ΣΟΥΝΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΘΩΜΑ
ΚΟΥΤΣΟ ΚΑΙ ΔΙΟΜΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΥΔΙΝΗ 2 ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΠΗΓΑΔΙΑ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, «ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ»
ΒΑΦΕΪΚΑ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,«ΓΕΡΑΣΙΜΕΙΑ»
ΓΕΝΙΣΕΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ,«ΤΟ ΤΣΙΚΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΑ»
ΠΕΤΕΙΝΟΣ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ,
«ΑΛΕΚΤΟΡΙΑ» ΜΑΓΙΚΟ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ, «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΙΑ»