Δίστομο – Δαύλεια – Ζεμενό, Βοιωτία

(0 ψήφοι)

Η μαρτυρική πόλη του Διστόμου, κοντά στην Αράχωβα, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 450μ. σε ένα άγριας ομορφιάς τοπίο. Καταστράφηκε το 480 π.Χ. από τους Πέρσες, το 338 π.Χ. από τους Μακεδόνες και το 198 π.Χ. από τους Ρωμαίους. Κατά την Επανάσταση του 1821, το Δίστομο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, αφού εδώ έλαβαν χώρα μάχες εναντίων των Τούρκων, με κυριότερη αυτή του Φεβρουαρίου του 1827, με πρωταγωνιστή τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Αυτή η μάχη οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας, με εξαίρεση το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και τη Βόνιτσα. Στα νεότερα χρόνια, η μεγάλη σφαγή από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944, κορυφαία πράξη βαρβαρότητας , γράφτηκε στην Παγκόσμια Ιστορία. Σφαγιάστηκαν 223 κάτοικοι και πυρπολήθηκε ολόκληρο το χωριό, σε αντίποινα για την αντίστασή τους. Σε λόφο, στην άκρη της πόλης υπάρχει Μνημείο των θυμάτων του ναζισμού. Όσο βρίσκεστε στο Δίστομο, επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Οσίου Λουκά, ένα μοναστήρι μεγάλης ιστορικής αξίας, με εκπληκτικές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Διστόμου. Ακόμη, μπορείτε να επισκεφτείτε την Παραλία, έναν παραθαλάσσιο τουριστικό οικισμό, με ωραία ακρογιαλιά.

Η Δαύλεια είναι ένα χωριό χτισμένο πάνω σε απότομο βράχο, με υπέροχη θέα και πολλά νερά. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης, την εκκλησία του Προφήτη Ηλία και την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στο Κάστρο. Σημαντικό είναι και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου Ιερουσαλήμ, χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό.

Πλούσιο σε ιστορία είναι και το κοντινό χωριό Ζεμενό, το οποίο κατοικούνταν από το 1.600 π.Χ. Κατά την διάρκεια ανασκαφών ανακαλύφθηκε νεκροταφείο ελληνιστικών χρόνων, αγγεία, ένα σιδερένιο αντικείμενο, τρεις χάλκινοι σύνδεσμοι, τρία κύπελλα, ένα νόμισμα και μία αιχμή βέλους, ευρήματα τα οποία σώζονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Διστόμου. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του Ζεμενού έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, αρχαία επιτύμβια στήλη, απομεινάρια σπιτιών του 5ου αιώνα π. Χ. και ένα αγαλματίδιο των ελληνιστικών χρόνων. Άξια αναφοράς είναι και η Σχιστή ή Στενή οδός, που διέσχιζε το Ζεμενό και οδηγούσε στο Μαντείο των Δελφών. Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, ενώ στην μάχη που δόθηκε στην περιοχή μεταξύ καταδιωκτικών αρχών και ληστών, στις 12 Ιουλίου του 1856, σκοτώθηκε ο Λήσταρχος Νταβέλης.