Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, Βοιωτία

(0 ψήφοι)

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού ιδρύθηκε το 1938 , έχει έκταση 36.000 στρέμματα και εκτείνεται στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη. Το μεγαλύτερο τμήμα του Δρυμού βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας, ενώ το δυτικό τμήμα του ανήκει στο νομό Φωκίδας.

Ο Παρνασσός είναι ένα από τα πιο γνωστά και επισκέψιμα βουνά της Ελλάδας, κυρίως λόγω του χιονοδρομικού κέντρου, της κοντινής απόστασης με την Αθήνα αλλά και με τον αρχαιολογικό χώρο Δελφών, αλλά και λόγω του εξαιρετικού περιβάλλοντος και ομορφιάς του φυσικού τοπίου.

Η υψηλότερη κορυφή, η Λιάκουρα (2.457μ.) και η δεύτερη ψηλότερη, ο Γεροντόβραχος (2.367μ.) είναι σχεδόν όλο τον χρόνο καλυμμένες με χιόνι. Αντίθετα, οι πλαγιές του Παρνασσού είναι κατάφυτες με πλούσια βλάστηση από έλατα, κέδρους, αγριοκορομηλιές, μαύρη πεύκη, πλούσια θαμνώδη βλάστηση, ενώ στην περιοχή ενδημούν σπάνια φυτά ακόμη και σε μεγάλο υψόμετρο. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει περίπου 600 είδη φυτών. Πολλά από αυτά είναι φαρμακευτικά και αρωματικά.

Η πανίδα του Παρνασσού, περιλαμβάνει αρκετά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα.

Για να γνωρίσετε αυτόν τον πανέμορφο τόπο, μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που υπάρχουν σε όλο τον ορεινό όγκο του Παρνασσού. Το πασίγνωστο Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4, διασχίζει την δυτική πλευρά του, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και εξαιρετικής θέας.