Κάστρο Πανοπέα, Βοιωτία

(0 ψήφοι)

Στον Άγιο Βλάσιο, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Παρνασσού, κοντά στην Χαιρώνεια, βρίσκεται το πανάρχαιο Κάστρο του Πανοπέα, ένα από τα ελάχιστα αρχαία Κάστρα που σώζεται σχεδόν ατόφιο σε όλη τη χώρα. Το τείχος με τις τετραγωνικές επάλξεις του, αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για την αίγλη και την στρατηγική σπουδαιότητα της αρχαίας πόλης που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της στα Προϊστορικά χρόνια. Η ακρόπολη του Πανοπέα κατοικήθηκε για πρώτη φορά κατά το 18ο αιώνα π.Χ.

Ο Πανοπέας, ήταν η πρώτη πόλη και ο προμαχώνας της Φωκίδας από τη μεριά της Βοιωτίας καθώς και η έδρα των Φωκιών στρατευμάτων. Οι Πανοπείς έλαβαν μέρος στην μάχη των Θερμοπυλών, αλλά και στη μάχη της Χαιρώνειας, κατά του Φιλίππου και Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Επειός ο γιος του βασιλιά Πανοπέα, είναι ο αρχιτέκτονας, κατασκευαστής του Δουρείου Ίππου της Τροίας, που συνέβαλε να πέσει η επί μία δεκαετία απόρθητη πόλη. Ο Πανοπέας καταστράφηκε από τον Ξέρξη, κατεδαφίσθηκε στο τέλος του Β΄ ιερού πολέμου για δεύτερη φορά από τον Φίλιππο Β΄ καταστράφηκε από τους το 198 π.χ. από τους Ρωμαίους υπό τον Φλαμινίνο Tίτο Κόιντο και για τέταρτη φορά λεηλατήθηκε και ξεθεμελιώθηκε κυριολεκτικά στα 86 π.χ. από τον πολυάριθμο Μιθριδατικό στρατό του Ταξίλη και Αρχέλαου λίγο πριν συγκρουσθούν με τον Σύλλα στη Χαιρώνεια. Η Νεκρόπολη του Πανοπέα εντοπίσθηκε το 2001 και τα ευρήματα εκτίθενται στο Μουσείο της Χαιρώνειας.

Στην επίσκεψή σας στο κάστρο θα σας εντυπωσιάσει και η ανεμπόδιστη θέα προς τον Παρνασσό, τα γύρω χωριά και την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού. Για να φτάσετε στο κάστρο θα πρέπει να βρείτε τον δρόμο που συνδέει τον Άγιο Βλάση με τους Τσουκαλάδες και να ακολουθήσετε την σήμανση προς Πανοπέα σε καλά χαραγμένο χωματόδρομο μήκους περίπου 1,5 χλμ. Ο δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα, από όπου ξεκινούν δύο μονοπάτια που σας οδηγούν στο κάστρο. Μέσα στο κάστρο υπάρχει σήμανση με πληροφοριακές πινακίδες.