Λιβαδειά, Βοιωτία

(0 ψήφοι)

Η Λιβαδειά, η πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, στη βόρεια πλευρά του. Στην αρχαιότητα, ήταν γνωστή για το περίφημο μαντείο του Τροφωνίου Δία. Από τον 8ο π.Χ., η πόλη μετείχε στην βοιωτική ομοσπονδία, ενώ υπέστη καταστροφές από τον Σπαρτιάτη Λύσσανδρο (395 π.Χ) και τον στρατό του Μυθιδράτη (86 π.Χ.). Αργότερα, γνώρισε βαρβαρικές επιδρομές και διάφορους κατακτητές, ως το 1460, όταν καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Κατά την Επανάσταση του 1821, ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ρούμελης που ξεσηκώθηκαν, Ενσωματώθηκε με το νέο Ελληνικό κράτος τον Φεβρουάριο του 1829. Αποτελεί σημαντικό αγροτικό (με κύριο προϊόν το βαμβάκι) και εμπορικό κέντρο.

Στον λόφο του Προφήτη Ηλία, σώζονται περίβολοι και προμαχώνες από το Κάστρο που χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (14ος αι.), από τους Καταλανούς. Ο Πύργος του Κάστρου έχει αποκατασταθεί και λειτουργεί σήμερα ως εκθεσιακός χώρος. Από εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει πανοραμική θέα της Λιβαδειάς. Τον εξωτερικό περίβολο του Κάστρου, περιζώνει ένας απότομος βραχώδης λόφος, που από τη μία πλευρά καταλήγει στο φαράγγι. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια που υπάρχουν έξω από την βορειοανατολική πύλη του Κάστρου, οδηγούν στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας, από όπου η θέα προς το φαράγγι είναι εντυπωσιακή. Στον λόφο υπάρχουν και τα ερείπια του ναού του Διός Βασιλέως.

Κάστρο Λιβαδειάς

Το όμορφο καταπράσινο φαράγγι είναι ένας χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης. Ένας πλακόστρωτος δρόμος επιτρέπει τον περίπατο στο εσωτερικό του φαραγγιού, σε μήκος 500μ., ενώ οδηγεί και στο Ανοιχτό Θέατρο, χωρητικότητας 1500 θεατών, που λειτουργεί εκεί. Ο λιθόστρωτος αυτός δρόμος καταλήγει σε ένα πλάτωμα. Αν όμως έχετε διάθεση να συνεχίσετε, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σχετικά δύσβατο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στο Τρίχινο Γεφύρι. Στο φαράγγι υπάρχει επίσης αναρριχητικό πάρκο. Σε μια από τις απόκρημνες πλαγιές του φαραγγιού, βρίσκεται το Εκκλησάκι της Ιερουσαλήμ, χτισμένο κοντά στην σπηλιά της Ζωοδόχου Πηγής. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να ανεβείτε 700 πέτρινα σκαλοπάτια. Το θέαμα που θα αντικρίσετε φτάνοντας, είναι εκπληκτικό. Απέναντί και αριστερά το Μεσαιωνικό κάστρο, δεξιά το μικρό θεατράκι και ακριβώς μπροστά μας κάτω η χαράδρα που σχηματίζει ο ποταμός Έρκυνας.

Στην έξοδο του φαραγγιού, στις πηγές του ποταμού Έρκυνα, υπάρχει ένα φυσιολογικό πάρκο, η Κρύα. Πρόκειται για μια περιοχή μοναδικής ομορφιάς με αιωνόβια πλατάνια και άλλες μορφές βλάστησης, άφθονα νερά, πολλούς σχηματισμούς μικρών καταρρακτών, με στοιχεία αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην Κρύα εικάζεται ότι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα, το Μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, που αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς και συγκέντρωνε μεγάλη δύναμη και πλούτη. Ήταν ένα από τα πέντε πιο ονομαστά Μαντεία της αρχαιότητας. Το είχε άλλωστε επισκεφθεί και ο ιστορικός Παυσανίας και το περιγράφει με πολλές λεπτομέρειες. Παρά τις παρατεταμένες ανασκαφές που έγιναν κατά καιρούς, η ακριβής θέση του Μαντείου δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Κρύα γέφυρα

Κατά μήκος του ποταμού Έρκυνα, συναντά κανείς πέτρινα τοξωτά γεφύρια αξιοσημείωτης αισθητικής και εκπληκτικής τεχνικής, που χρονολογούνται από την εποχή της τουρκοκρατίας έως τις αρχές του αιώνα. Στις όχθες του ποταμού υπάρχουν παραδοσιακά βιομηχανικά κτίρια από την πρώτη περίοδο βιομηχανικής ανάπτυξης της πόλης (19ου και αρχές 20ου αιώνα). Απομεινάρια μιας έντονης κοινωνικής δραστηριότητας όταν το νερό χρησίμευε ως κινητήρια δύναμη. Σήμερα σώζονται δύο Νερόμυλοι, ο ένας μάλιστα με φτερωτή, και μία Νεροτριβή. Τα κτίρια των νερόμυλων έχουν αποκατασταθεί και λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι και συνεδριακό κέντρο. Η Νεροτριβή, που βρίσκεται στην είσοδο της Κρύας, είναι ένα κτίριο που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για το πλύσιμο υφαντών. Έχει, κι αυτό, ανακατασκευαστεί και στον υπόγειο χώρο του λειτουργεί Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο.

Στόχος του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου είναι η έρευνα, συλλογή, διαφύλαξη και προβολή των υλικών καταλοίπων της ιστορίας που αφορούν στην περιοχή της Λιβαδειάς. Η αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, στην πρώτη αίθουσα του μουσείου, γίνεται ψηφιακή αναπαράσταση του Μαντείου του Τροφωνίου. Στην δεύτερη αίθουσα στεγάζεται η συλλογή του Λειβαδίτη αγωνιστή Λάμπρου Κατσώνη, καθώς και αντικείμενα καθημερινού βίου. Στις υπόλοιπες αίθουσες παρουσιάζονται δείγματα αστικής εικόνας της πόλης και μια ενότητα αφιερωμένη στην υδροκίνηση. Οι επισκέψεις στο Ιστορικό-Εθνολογικό Μουσείο, θα πραγματοποιούνται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στα τηλέφωνα του Δήμου: 2261350812-813-814.

Ο Πύργος του Ρολογιού, που χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως πυρσός, είναι ένα από τα αξιοθέατα, που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Το 1803 ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να μην τον εμποδίσουν οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες και αγάδες στις ανασκαφές του Μαντείου του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του.

Οι δύο κεντρικές πλατείες της Λειβαδιάς συνδέονται με πεζόδρομο και αποτελούν τόπο συνάντησης των κατοίκων. Εκεί μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας, μετά από μια γεμάτη μέρα στα αξιοθέατα. Το καλό φαγητό σε παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια της πόλης, είναι παράδοση.

Tip: Ένα από τα ομορφότερα μέρη της γύρω περιοχής της Λιβαδειάς, είναι το όρος Ελικών. Το όρος προσφέρει πανέμορφες διαδρομές. Περπατώντας κανείς εκεί θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει το πανέμορφο δάσος του Ελικώνα (Κεραμίδι) , αλλά και τον ελατόφυτο οικισμό του Ελικώνα ( Ζερύκι ), ο οποίος βρίσκεται σε οροπέδιο και το χειμώνα μετατρέπεται σε λίμνη.