Άγραφα, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Τα Άγραφα, ένας τόπος με πλούσια ιστορία, απέχουν 91χλμ. από το Καρπενήσι και βρίσκονται σε υψόμετρο 880μ., σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς.

Ιστορικές πηγές δείχνουν πως ο τόπος κατοικείται εδώ και 1.500 χρόνια. Την εποχή της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε κέντρο γραμμάτων, καθώς αναπτύχθηκαν, στην περιοχή, σχολεία και ανώτατες σχολές, προσελκύοντας διάσημους λόγιους της εποχής. Η μορφολογία του εδάφους βοήθησε ώστε να αναπτυχθεί, στην περιοχή, η κλέφτικη δράση. Σημαντικός ήρωας της εποχής, ο Αντώνης Κατσαντώνης, ο αγώνας του οποίου άφησε εποχή. Το ίδιο συνέβη και κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς στην περιοχή των Αγράφων, συγκροτήθηκαν τα αντάρτικα σώματα ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ.

Η άγρια ομορφιά της φύσης των Αγράφων αποτελείται από λόφους, χαράδρες, κορφοβούνια και καταπράσινες πλαγιές. Πολλά από τα αξιοθέατα της περιοχής βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο. Θα οδηγηθείτε σε αυτά ακολουθώντας ορειβατικά ή πεζοπορικά μονοπάτια, που ξεκινούν από κάθε οικισμό. Το πιο γνωστό μονοπάτι είναι αυτό που συνδέει το χωριό Άγραφα με τον οικισμό Νιάλλα. Εκεί, στα 1.800μ. υψόμετρο, βρίσκεται ένα μνημείο του Εμφυλίου Πολέμου. Αν από εκεί κατευθυνθείτε βόρεια, μετά από άλλη μια ώρα πεζοπορίας, φτάνετε στην Λίμνη Πλαστήρα.

Αν δεν σας αρέσει η πεζοπορία, μην ανησυχείτε. Στα γύρω χωριά, όπου θα πάτε με αυτοκίνητο, θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Για παράδειγμα, στην Σάϊκα υπάρχει μοναστήρι του 16ου αι. και στα Χοντάϊκα φαράγγι. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τους μικρούς οικισμούς Γαυρολισιάδα και Παραμερίτα, όπως επίσης, να διαβείτε το πέτρινο γεφύρι στο Σμπορόρεμα. Στα Βραγγιανά, θα βρείτε το Ελληνομουσείο Αγράφων, από το βήμα του οποίου μίλησαν πολλοί μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους.

Το Φαράγγι της Πιασμένης Γης στο Τροβατιανό ρέμα, είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο, όπου οι πλαγιές των δύο βουνών δημιουργούν μια υπόγεια διάβαση.

Τέλος, δίπλα σε κάθε οικισμό θα βρείτε πέτρινα γεφύρια, μικρά φαράγγια και ερείπια παλαιοχριστιανικών οικισμών, τα οποία μόνο αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε την περιοχή περπατώντας, θα τα ανακαλύψετε.

Στο χωριό των Αγράφων, σημαντικά αξιοθέατα θεωρούνται οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Γεωργίου (1610), καθώς και η εκκλησία της Παναγίας (1600), που βρίσκεται σε υψόμετρο 980μ.

Μετά από τόση πεζοπορία, σίγουρα θα θέλετε να ξαποστάσετε στην πλατεία του χωριού, στην σκιά που σας προσφέρουν τα υπεραιωνόβια πλατάνια της, να δροσιστείτε από τις βρύσες της και να απολαύσετε τους τοπικούς μεζέδες.