Φαράγγι Πανταβρέχει, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Πανέμορφο, δυσπρόσιτο και επιβλητικό, το φαράγγι Πάνταβρέχει είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νομού Ευρυτανίας. Η άγρια ομορφιά του και ο κακής βατότητας δρόμος προκαλούν ακόμα περισσότερο τον ταξιδιώτη ώστε να το ερευνήσει.

Το φαράγγι βρίσκεται στο χωριό Ροσκά και σχηματίζεται από τα νερά του ορμητικού ποταμού Κρικελοπόταμου ή Κρικελλιώτη. Στην ουσία, πρόκειται για το στενότερο πέρασμα του ποταμού ανάμεσα στα όρη Πλατανάκι και Καλιακούδα. Τα ρυάκια που σπεύδουν να ενωθούν με τον Κρικελοπόταμο σχηματίζουν μια μόνιμη βροχή μέσα στο φαράγγι, πέφτοντας απότομα και από ύψος. Τα νερά σκορπίζουν στον αέρα και δημιουργούν ψιχάλες και δροσοσταλίδες. Η βροχή δεν σταματά ποτέ, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες που η ροή των νερών είναι μειωμένη. Βράχια σκεπασμένα με βρύα, υδάτινα παραπετάσματα και σπάνια είδη χλωρίδας συνθέτουν τον μαγικό χαρακτήρα της περιοχής αυτής.

Το μήκος του φαραγγιού είναι μόλις 100μ., όμως η ομορφιά του επιβλητικού τοπίου αποζημιώνει τους επισκέπτες του. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη ακόμα και για τους μη μυημένους. Η πρόσβαση, όμως, είναι αρκετά δύσκολη.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να προσεγγίσετε το φαράγγι, και οι τρεις είναι χωματόδρομοι. Ο πρώτος τρόπος, και ο πιο εύκολος, είναι από τον δρόμο που οδηγεί από την Δομνίστα στο χωριό Ροσκά. Μετά από 5χλμ. βρίσκεστε στην είσοδο του φαραγγιού. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο δρόμος από Προυσό προς Ροσκά (35 χιλιόμετρα από τα οποία 16 είναι χωματόδρομος). H είσοδος στο φαράγγι είναι στο σημείο που ο δρόμος που ενώνει την Ροσκά με τα Δολιανά περνάει τον Κρικελλοπόταμο. Ο τρίτος τρόπος, και ίσως ο πιο δύσβατος, απαιτεί αυτοκίνητο 4Χ4. Θα ξεκινήσετε από το Μεγάλο Χωριό και θα πάρετε τον δρόμο προς το καταφύγιο της Καλιακούδας και από εκεί θα συνεχίσετε για το χωριό Στουρνάρα. Μετά από 4 χλμ. θα φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού.

Tip: Κατά την διάρκεια της πεζοπορίας σας στο φαράγγι Πανταβρέχει, ίσως χρειαστεί να μπείτε μέσα στο νερό. Φροντίστε, λοιπόν, ώστε ο ρουχισμός σας να είναι κατάλληλος.

Φαράγγι Πάνταβρέχει, Ευρυτανία