Κορυσχάδες – Βουτύρο - Κλαυσί – Φιδάκια, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός Κορυσχάδες απέχει 4 χλμ. από το Καρπενήσι και είναι από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας. Πρόκειται για ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε μια καταπράσινη, γεμάτη έλατα πλαγιά, πάνω από τον ποταμό Καρπενησιώτη.

Οι Κορυσχάδες χαρακτηρίζονται από αρχιτεκτονική που συνδυάζει την πέτρα με το ξύλο. Πέτρινα σπίτια και αρχοντικά με ξύλινα μπαλκόνια και αυλόπορτες. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα έλατα, ο ήχος των νερών του ποταμού και τα αιωνόβια πλατάνια στην κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Στο χωριό, το 1944, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου της «Κυβέρνησης του Βουνού» της επιτροπής, δηλαδή, που θα οργάνωνε τη διοίκηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Το πέτρινο σχολείο όπου έλαβε χώρα αυτή η συνεδρίαση λειτουργεί σήμερα ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Σε αυτό λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του φωτογράφου της Εθνικής αντίστασης Σπύρου Μελετζή.

Νότια του χωριού, στην περιοχή Κουμάσια, βρίσκεται παλιό μοναστήρι της Παναγίας που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αι. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους και από τους Γερμανούς και στη θέση του χτίστηκε το σημερινό εκκλησάκι.

Πολύ κοντά, μέσα στα δάση, τους καταρράκτες και τα φαράγγια, βρίσκεται κρυμμένο το Βουτύρο. Πρόκειται για ένα μικρό, αμφιθεατρικά χτισμένο χωριουδάκι, το όνομα του οποίου λέγεται ότι οφείλεται στην παλιά ασχολία των κατοίκων, την παραγωγή βουτύρου.
Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής είναι από τις μεγαλύτερες του νομού Ευρυτανίας. Ενδιαφέρον έχει και το Μικρό Μουσείο Εκπαίδευσης, το οποίο εκθέτει σχολικά αντικείμενα περασμένων εποχών.
Στο Βουτύρο απολαύστε τον καφέ σας, ή το μεζεδάκι σας στη λιθόστρωτη πλατεία απέναντι από την εκκλησία, κάντε βόλτες στα σοκάκια του χωριού, ή πεζοπορία στην καταπράσινη ρεματιά και μέσα στο πανέμορφο ελατοδάσος που οδηγεί στο χωριό Νόστιμο. Από το προαύλιο του Αγίου Ιωάννη, ψηλά στο λόφο, θα απολαύσετε πανοραμική θέα στο Καρπενήσι.

Αν έχετε αποφασίσει να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή, περάστε από το χωριό Κλαυσί. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε κάποιον από τους κατοίκους του χωριού που κρατάει το κλειδί για το κτίριο όπου βρίσκεται ένα μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο διαστάσεων 28Χ18μ., που ανακαλύφθηκε το 1955. Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστεψαν ότι ανακάλυψαν το παλάτι του Ευρύτου, του βασιλιά της Ευρυτανίας, αλλά μετά από έρευνες απέδωσαν το εντυπωσιακό καλλιτέχνημα σε εκκλησία του 5ου αιώνα, αφιερωμένη στον Αγ. Λεωνίδη. Η εκκλησία έχει καεί. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα δάκρυα που χύθηκαν μετά την καταστροφή του ναού από τους Γαλάτες, το 297 π.Χ.

Ακόμη ένα μικρό και όμορφο χωριουδάκι είναι τα Φιδάκια. Είναι χτισμένο στα 960μ. υψόμετρο, στις πλαγιές της Χελιδόνας και απέχει από το Καρπενήσι μόλις 25 χλμ. Αν και όχι πολύ γνωστό, είναι κι αυτό από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής και αποτελεί παραδοσιακό οικισμό. Έχει καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια με κόκκινα κεραμίδια και μια όμορφη πλατεία, όπου δεσπόζει η εκκλησία της Γεννήσεως της Παναγίας με τον γαλάζιο της τρούλο. Στα σοκάκια του δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Το τοπίο τριγύρω είναι πανέμορφο, γεμάτο έλατα και αγριολούλουδα, όμως άλλο είναι το δυνατό χαρακτηριστικό του χωριού. Η καταπληκτική θέα στη Λίμνη Κρεμαστών. Ειδικά αν ακολουθήσετε τα σκαλιά μέχρι τα Αλώνια, ή τον χωματόδρομο που οδηγεί στα Τσαγκαράλωνα, η θέα στην λίμνη θα σας μείνει αξέχαστη. Μια πορεία 3 χλμ. στον χωματόδρομο, σας οδηγεί σε ένα «μπαλκόνι με θέα», αποκαλύπτοντας όλη τη νότια άποψη της λίμνης. Καθισμένοι στα πέτρινα παγκάκια θα αφήσετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στα γαλήνια νερά της λίμνης, στη γέφυρα της Επισκοπής και στα μικρά νησιά που διακρίνονται στον ορίζοντα.

Το χωριό Φιδάκια μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου και για την Μονή Προυσού.