Τοπικές Εκδηλώσεις

Το πιο γνωστό δρώμενο της Σκύρου, το συναντάμε τις Απόκριες. Είναι το έθιμο των «Κουδουνάτων», το όποιο παραπέμπει στις πομπές του τραγοπόδαρου Πάνα, που με τους ακολούθους του φόραγαν δέρματα ζώων και τρόμαζαν με κουδούνια τους περαστικούς. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση η ερμηνεία του βρίσκεται στην ιστορία ενός μισότρελου τσοπάνη, που φόρεσε τα κουδούνια των χαμένων του προβάτων, αλλά αυτό αποτελεί, μάλλον, μια νεότερη, απλουστευμένη εξήγηση του τελετουργικού. Οι πρωταγωνιστές είναι ο «γέρος», που φοράει μαύρη κάπα και μάσκα και έχει περασμένα στη μέση του βαριά κουδούνια, η «κορέλλα», ένας άντρας ντυμένος με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, και ο «φράγκος»-νεότερη προσθήκη με σαφής υπαινιγμούς σε όσους, στο παρελθόν, έβγαλαν τις παραδοσιακές στολές για να φορέσουν ρούχα «ευρωπαϊκά»-που φοράει μάσκα και μεγάλο κουδούνι στη μέση. Οι στολές των γέρων μπορεί να φτάσουν σε βάρος και τα 50 κιλά και είναι άξιο απορίας πως μπορούν να περιφέρονται, να χορεύουν και να ανηφορίζουν προς το Κάστρο της χώρας.
Οι παρέες των μεταμφιεσμένων περιδιαβαίνουν τα σοκάκια του νησιού, χορεύοντας και τραγουδώντας και κάνοντας μεγάλο σαματά με τα κουδούνια τους. Ο ήχος των κουδουνιών, ξορκίζει, διώχνει το Κακό, όπως συνηθίζεται να πιστεύεται στη λαϊκή παράδοση πολλών πολιτισμών.
 
 
 
Στα πλαίσια του Σκυριανού καρναβαλιού, θα παρακολουθήσει ο επισκέπτης και την «Τράτα», σατιρικές παραστάσεις με σκωπτικό περιεχόμενο και πηγή έμπνευσης τοπικά γεγονότα αλλά και καταστάσεις της Ελληνικής πραγματικότητας.
 
 
 
Και φυσικά την Καθαρά Δευτέρα όλα τα μαγαζιά στα σοκάκια μετατρέπονται σε ένα μεγάλο σαρακοστιανό τραπέζι με πολύ γλέντι και πολλούς από τους ντόπιους να φορούν την παραδοσιακή φορεσιά, όπως είναι το έθιμο.
 
Αλλά και στη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο νησί, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις αλλά και εκθέσεις.
Στις 15 Αυγούστου γίνεται αναπαράσταση του σκυριανού γάμου και στην πανσέληνο του Αυγούστου μουσική βραδιά στο ναό του Απόλλωνα στη Φούρκα.
Από τα πολλά πανηγύρια του καλοκαιριού, αξίζει να αναφέρουμε αυτό του Αγίου Ερμόλαου, στις 26 Ιουλίου, στο Μώλου, όπου οι παρευρισκόμενοι αφού πρώτα πάνε με καΐκια στο νησάκι του Αγίου Ερμόλαου, επιστρέφουν στη πλατεία του Μώλου για ένα μεγάλο γλέντι με θαλασσινά εδέσματα.