Τοπικές Εκδηλώσεις

ΣΚΙΑΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Το Πάσχα στη Σκιάθο είναι ιδιαίτερο και κατανυκτικό, καθώς τηρείται το Αγιορείτικο τελετουργικό.
 
Πάσχα στη Σκιάθο

Την Μεγάλη Πέμπτη τα παιδιά του νησιού φτιάχνουν καλαμένιους σταυρούς που τους στολίζουν με λουλούδια και δενδρολίβανο και περιφέρονται στις γειτονιές τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια.
Την Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι δεν τρώνε τίποτα και σύμφωνα με την παράδοση δεν πρέπει να ανταλλάσουν ούτε χειραψίες. Εντυπωσιακή είναι η Ακολουθία του Επιταφίου που ξεκινά στη 1:00 τη νύχτα, η δε περιφορά γίνεται στις 4:00 τα πρωί όπως ορίζει το Αγιορείτικο Τυπικό. Είναι μοναδικές, συγκινητικές στιγμές στα σοκάκια της Χώρας, όπου οι κάτοικοι περιμένουν μετά τα μεσάνυχτα με κατάφωτα τα σπίτια τους να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, που ακολουθείται από πομπή πιστών. Η περιφορά θα επιστρέψει στο ναό των Τριών Ιεραρχών γύρω στις 5:30 το πρωί όπου οι πιστοί θα μείνουν έξω από το ναό για να παρακολουθήσουν το «Άρατε πύλας», μια αναπαράσταση της Καθόδου του Αναστημένου Χριστού στον Άδη. Ο ιερέας στέκεται μπροστά στην κλειστή πόρτα του ναού που συμβολίζει τις πύλες του Άδη και ζητά να ανοίξουν για να εισέλθει σ’ αυτόν ο «βασιλεύς της δόξης» σύμφωνα με τον 23ο ψαλμό του Δαυίδ. Πίσω από την πόρτα κάποιος επίτροπος συνομιλεί με τον ιερέα ρωτώντας ποιος είναι αυτός που ζητά να ανοίξουν οι πύλες. Στο τέλος της στιχομυθίας που αποτελείται από δύο ερωταποκρίσεις, ο ιερέας ανοίγει απότομα τις πόρτες του Ναού συμβολίζοντας την νίκη του Χριστού στον θάνατο. Το τελετουργικό αυτό είναι ιδιαίτερα συγκινητικό και όσοι το παρακολουθούν νοιώθουν στο τέλος του την κάθαρση και την ψυχική ανάταση.
Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, και την Κυριακή του Πάσχα μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί τις μοναδικές νοστιμιές του νησιού και να συμμετέχει στο γλέντι της Λαμπρής.
 
23 Απριλίου - Το πανήγυρι του Αγίου Γεωργίου. Κατά τη διάρκειά της γίνονται ιππικοί αγώνες στη Λίμνη
26 Ιουλίου Το πανήγυρι της Αγίας Παρασκευής στον Πλατανιά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκδηλώσεις στα πλαίσια της ναυτικής εβδομάδας, τον Ιούλιο.
14 Αυγούστου – Η περιφορά του επιταφίου προς τιμή της Θεοτόκου στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, έθιμο μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο 21 Νοεμβρίου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, το πανηγύρι της Παναγιάς της Κουνίστρας, πολιούχου του νησιού.