Τοπικές Εκδηλώσεις

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
 
ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Πραγματοποιείται στη Χώρα το Δεκαπενταύγουστο.
23 Απριλίου: εορτασμός Αγ. Γεωργίου: παρακολούθηση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι του Αγίου και εορτασμός της ημέρας ψήνοντας κρέας και πίνοντας κρασί.
21 Μαΐου: εορτασμός του Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Στο παρεκκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου στη «Ψηλή Ράχη», μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρεται γίδα με μακαρόνια και ζεστό ρυζόγαλο (από φρέσκο κατσικίσιο γάλα).
25 Ιουλίου: περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής (πολιούχος του νησιού) στο χωριό Πατητήρι.
Μέσα Ιουλίου: στο Παλιό Χωριό, στα Αλώνια τελείται η αναπαράσταση του αλωνίσματος και η παρασκευή με παραδοσιακό τρόπο του τραχανά από «χόνδρο» (σιτάρι).
Τέλος Ιουλίου: διοργάνωση ψαράδικης βραδιάς με γαύρο ψητό στα κάρβουνα και κρασί με ελεύθερη είσοδο.
15 Αυγούστου: Παραδοσιακός Γάμος Η Αλόννησος «παντρεύει» με μοναδικό τρόπο τα δώρα της φύσης με τα ανθρώπινα συναισθήματα. Οι παραδοσιακοί γάμοι θυμίζουν τελετουργία και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ελληνικής παράδοσης . Η ιστορία ξεκινά όταν ο κουμπάρος επισκέπτεται το σπίτι του γαμπρού με τους μουσικούς. Πολλά γλυκά, άφθονο κρασί, τσίπουρο και άλλα πλούσια κεράσματα είναι η ανταμοιβή τους. Στη συνέχεια πηγαίνουν όλοι μαζί στο σπίτι της νύφης. Η πόρτα μένει κλειστή και ανοίγει μόνο όταν ο γαμπρός υποσχεθεί κάποιο δώρο στην πεθερά! Στη συνέχεια πηγαίνουν όλοι μαζί στην εκκλησία. Η νύφη φοράει ένα παραδοσιακό φόρεμα το οποίο ονομάζεται «μόρκα». Μετά τη τελετή, οι παρευρισκόμενοι γεύονται κοκκινιστή γίδα με μακαρόνια και το γλέντι καλά κρατεί μέχρι το πρωί. (πηγή, δήμος Αλοννήσου)
Αρχές Σεπτέμβρη: στο κεντρικό λιμάνι στο Πατητήρι τελούνται τα Πατητήρια με συμμετοχή των επισκεπτών στο πάτημα των σταφυλιών μέσα σε μεγάλες «μαστέλες» (πλατιά βαρέλια) με σκοπό την παραγωγή μούστου και κρασιού. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη γνωστή μουσταλευριά, γλυκό που γίνεται από τον μούστο.
Ο Δήμος Αλοννήσου από το 1992 διοργανώνει τα «Καλογιάννεια». Πρόκειται για αγώνες στίβου στους οποίους συμμετέχουν αθλητές από όλα τα νησιά των Βόρειων Σποράδων. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και κάθε χρόνο από το 2004, διεξάγεται ο Διεθνής Μαραθώνιος Αλοννήσου που θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις του νησιού.
 
Στο νησί φιλοξενείται η έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής