Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Σπήλαιο της Θεόπετρας

(0 ψήφοι)

Στο δρόμο Τρικάλων-Καλαμπάκας, 3 χιλιόμετρα πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Πρόκειται για το σπήλαιο της Θεόπετρας, εξαιρετικής σημασίας για τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, το οποίο δίνει πολλές πληροφορίες για την προϊστορία της Ελλάδας. Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα όπου μπορεί να μελετηθεί και να χρονολογηθεί τόσο η μετάβαση από την Ανώτερη Παλαιολιθική στη Μεσολιθική όσο και το πέρασμα από τη Μεσολιθική στη Νεολιθική εποχή. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μ. από την επιφάνεια της πεδιάδας. Η είσοδος του σπηλαίου έχει διαστάσεις 17Χ3 μέτρα, ενώ ο κύριος θάλαμός του, περίπου τετράγωνος με μικρές πλευρικές κόγχες, έχει έκταση 500 τετραγωνικά μέτρα.

Εκεί έχουν βρεθεί, το 1990-1 σκελετοί της ανώτερης Παλαιολιθικής και της Μεσολιθικής εποχής, καθώς και σκελετικά κατάλοιπα ζώων. Ο πρώτος σκελετός είναι ένας γυναικείος μεσολιθικός σκελετός (7.500-8.500 ετών), ενώ ο δεύτερος είναι ένας ανδρικός άνω-παλαιολιθικός (14.500 ετών), του οποίου διασώθηκε δυστυχώς μόνο ο κρανιακός του θόλος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης , τρία στρώματα σκληρών ιζημάτων που παρεμβάλλονται στις επιχώσεις του σπηλαίου και που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αντιπροσωπεύουν πιθανότατα εποχές παγετώνων στη Θεσσαλία.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα του σπηλαίου είναι τα αποτυπώματα δύο αριστερών παιδικών ποδιών, μια ζωντανή μαρτυρία της κατοίκησης του σπηλαίου σε τόσο μακρινές εποχές που είναι δύσκολο ακόμα και να το φανταστούμε.

Οι επιστημονικές έρευνες που έγιναν στο σπήλαιο πιστοποιούν την κατοίκηση του σπηλαίου περίπου από το 50.000 μέχρι το 4000 π.X. Η χρήση του συνεχίστηκε περιοδικά και κατά την Eποχή του Xαλκού, αλλά και κατά τους ιστορικούς χρόνους, μέχρι και το 1955.
Ώρες λειτουργίας: 08:30-15:00 καθημερινά πλην Δευτέρας.