Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βυζίτσα – Μηλιές, Μαγνησίας

(0 ψήφοι)

Η Βυζίτσα απέχει 32 χλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 450μ. Τα παραδοσιακά της σπίτια είναι κατασκευασμένα με την διατηρητέα πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Είναι ένα από πιο καλοδιατηρημένα παραδοσιακά χωριά στο Πήλιο.

Όσο βρίσκεστε στην Βυζίτσα, περπατήστε στα λιθόστρωτα καλντερίμια της για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά αρχοντικά, να πιείτε ένα καφέ ή ένα τσίπουρο στην πανέμορφη πλατεία της, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου η οποία χτίστηκε το 1789, με τις μοναδικές τοιχογραφίες τις, το εκκλησάκι του Άθωνα, και η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής που χτίστηκε το 1725 που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, βρίσκεστε στον ιδανικό προορισμό. Μιά από τις πιο εύκολες και σύντομες διαδρομές είναι το παλιό μονοπάτι που ξεκινά από τη Βυζίτσα και τελειώνει στο σιδηροδρομικό σταθμό του “Μουτζούρη” στις γειτονικές Μηλιές.

Μια άλλη σχετικά βατή διαδρομή 8 χλμ. ξεκινά από το καλντερίμι δίπλα στη Ζωοδόχο Πηγή, διασχίζει τον πανέμορφο καταρράκτη, τον οικισμό Αργυραίικα, πολλές εκτάσεις από ελαιώνες και καταλήγει στα Καλά Νερά.

Tip: Η Βυζίτσα φήμιζεται επίσης για το ντόπιο κρασί και τσίπουρο.

Οι γειτονικές Μηλιές είναι ένα χωριό που συνδυάζει υπέροχα την τουριστική ανάπτυξη και την φυσική ομορφιά. Βρίσκεται σε απόσταση 28 χλμ. από τον Βόλο, μέσα σε ένα τοπίο με πλούσιους ελαιώνες, σε υψόμετρο 400μ.

Οι Μηλιές είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Άνθιμου Γαζή και του Γρηγόριου Κωνσταντά, οι οποίοι ίδρυσαν, το 1814, τη σχολή «Ψυχής Άκος», που λειτουργεί σήμερα ως βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και ιστορικά κειμήλια. Ακόμα οι Μηλιές είναι το πρώτο χωριό που επαναστάτησε στο Πήλιο στην Επανάσταση του '21.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παλιά βιβλιοθήκη η οποία φιλοξενεί σπάνια έγγραφα, ντοκουμέντα της Ελληνικής Επανάστασης, βιβλία, χάρτες, και παλιά όργανα φυσικής και χημείας. Ανάμεσα στα σπουδαία αυτά κειμήλια ξεχωρίζει το καταστατικό της ίδρυσης της Σχολής Μηλέων, όπου οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης προσφέρουν από 500 χρυσά νομίσματα για την ανέγερση της σχολής.

Το χωριό ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες στα σοκάκια του, ανάμεσα στα παραδοσιακά αρχοντικά που διασώθηκαν από την πυρπόληση του χωριού το 1943. Θαυμάστε, επίσης, τις παραδοσιακές περίτεχνες βρύσες, όπως την Βρύση του Καραβουσιάνη, την Βρύση Βάφτιση όπου φιλοξενεί την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, την Βρύση Μανωλάκη και την Βρύση του Οικονόμου.

Μπορείτε, ακόμη, να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής, που ιδρύθηκε το 1982 και περιλαμβάνει αντίγραφο της σημαίας της Επανάστασης του 1821, κεντήματα, υφαντά, εικόνες, αντικείμενα παραδοσιακών επαγγελμάτων και φωτογραφικό υλικό.

Κατά την παραμονή σας στις Μηλιές αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και χρονολογείται από το 1741. Από αυτή την εκκλησία ξεκίνησε η εξέγερση των Πηλιορειτών κατά των Τούρκων. Πρόκειται για μια πανέμορφη εκκλησία, γεμάτη τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα ενώ η ακουστική του χώρου είναι εκπληκτική καθώς στη στέγη έχουν τοποθετηθεί πήλινα αγγεία.

Αξίζει να περάσετε την μεταλλική γέφυρα Ντε Κίρικο και να θαυμάσετε το ξωκλήσι των Ταξιαρχών που είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά στο βράχο και την Μονή του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα. Πίσω από το ναό του Αγίου Νικολάου βρίσκονται οι τάφοι των 3 Διδασκάλων του Γένους - Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη.

Τέλος, επισκεφτείτε το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται 4 χλμ. ανατολικά του χωριού..

Η περιοχή γύρω από τον παλιό σταθμό είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή. Πανέμορφα, καλοδιατηρημένα κτίρια, μέσα σε ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς.

Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Σιδηροδρομικό Σταθμό των Μηλεών όπου τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου, ο γραφικός «Μουντζούρης». Η κατασκευή του μεγάλου αυτού έργου ξεκίνησε το 1895 από τον Ιταλό μηχανικό Εβάριστο Ντε Κίρικο πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Ο Εβάριστο με πολλή γνώση και μεγάλη φαντασία, σχεδίασε και κατασκεύασε μία από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές γραμμές. Το μήκος της από το Βόλο μέχρι της Μηλιές ήταν 29 χλμ.. Σήμερα μόνο τα 16 χλμ. χρησιμοποιούνται από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές. Η διαδρομή αυτή του “Μουντζούρη”, που στο πέρασμά του συναντά δίτοξα, τρίτοξα ή και τετράτοξα γεφύρια ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη. Να σημειωθεί πως ο Μουτζούρης έχει τις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο (60 εκ.).

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας κάντε αυτήν τη διαδρομή περπατώντας. Διαφορετικά, επιβιβαστείτε στον Μουτζούρη και κάντε την 90 λεπτών βόλτα. Τα τέσσερα βαγόνια του κάνουν την διαδρομή από τα Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές και πίσω, με μία στάση 15 λεπτών στην Γατζέα. Το ιστορικό αυτό τρενάκι που άρχισε την λειτουργία του στις αρχές του 20ου αι. διασχίζει το Πήλιο ημερησίως από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Τηλ.: +30 24210 28555

Όσο βρίσκεστε στις Μηλιές μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Κορώπης, μια από τις μεγαλύτερες παραλίες του Παγασητικού. Επίσης, στην ίδια περιοχή υπάρχουν οι αμμώδεις παραλίες Καλά Νερά και Μπούφα. Από την πλευρά του Αιγαίου, επισκεφτείτε την βοτσαλωτή παραλία Καλαμάκι και την μικρή παραλία της Λαμπινούς.