Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βόλος

(0 ψήφοι)

photo: Konstantinos Ixoliptis

Περιτριγυρισμένη από το πανέμορφο Πήλιο από την μία μεριά και από τις δαντελωτές ακτές του Παγασητικού από την άλλη, ο Βόλος συνδυάζει αρμονικά τον ομορφιές του βουνού και της θάλασσας.

Η περιοχή κατοικείται από τα παλαιολιθικά χρόνια, ενώ κατά την μυκηναϊκή περίοδο από εκεί, από την Ιωλκό, ξεκίνησε το ταξίδι της η μυθική Αργώ. Από τον 17ο αι. η πόλη εξελίσσεται σε μεγάλο οικονομικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο, ευνοημένη κατά πολύ από την γεωγραφική της θέση. Ο Βόλος σήμερα είναι το τρίτο σε μέγεθος λιμάνι της Ελλάδας.

Η καλή ρυμοτομία, τα νεοκλασικά κτίρια και τα πάρκα, η νυχτερινή ζωή δίνει ιδιαίτερο χρώμα στην πόλη. Ο Βόλος είναι μια σύγχρονη πόλη με πολλά πολιτιστικά μνημεία και εκδηλώσεις και καλύπτει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Άλλωστε, οι θαυμάσιες παραλίες της περιοχής είναι πολύ κοντά και οι τοπικές νοστιμιές, αμέτρητες. Έχει άριστες τουριστικές υποδομές και διαθέτει πολλά και άνετα ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και έντονη νυχτερινή ζωή.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου το οποίο ιδρύθηκε το 1909, με δαπάνη του Αλέξη Αθανασάκη και στεγάζεται σε ένα λιτό και αρχοντικό νεοκλασικό κτίριο. Οι επισκέπτες του μουσείου έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εδώ αξιόλογα ευρήματα της παλαιολιθικής και νεολιθικής περιόδου, που μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στη Μαγνησία από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει Νεολιθικά αντικείμενα και εδώλια από την Θεσσαλία, χρυσά κοσμήματα και νομίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι οι σπάνιες γραπτές στήλες του 3ου αιώνα π. Χ που διασώζουν στοιχεία ζωγραφικής των αρχαίων Ελλήνων σε μαρμάρινα έργα τέχνης. Στις αίθουσες του μουσείου πραγματοποιούνται κατά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις.
Αθανασάκη 1, Βόλος Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 08.30-15.00, εκτός Δευτέρας Τηλ: +30 24210 25285

Όσοι έχετε ταξιδέψει με τρένο για τον Βόλο, έχετε δει τον γραφικό σιδηροδρομικό σταθμό που σχεδίασε ο Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Ο σταθμός, από τους πιο γραφικούς της Ελλάδας, παραμένει ίδιος από το 1882 που κατασκευάστηκε. Στον χώρο αυτό στεγάζεται και το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, με σπάνιο υλικό για την ιστορία των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνιες παλιές φωτογραφίες, στολές, τηλέγραφοι, ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων του 19ου αιώνα, εργαλεία, ρολόγια σταθμών, ωρογράφοι και "πρωτόγονα" όργανα μέτρησης. Επίσης υπάρχουν αρχεία, έγγραφα, σπάνια βιβλία για τη σιδηροδρομική αρχιτεκτονική, ιστορικά ντοκουμέντα και τα μοναδικά σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο και των συνεργατών του -ιδιαίτερης ομορφιάς ακουαρέλες- σχετικά με την κατασκευή της γραμμής Βόλου - Λεχωνίων - Μηλιών με το γραφικό τρενάκι του Πηλίου. Στο σταθμό βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, κατασκευασμένο από τον Γάλλο γλύπτη G. Previsan, το 1884,με την ευκαιρία των εγκανίων του Σταθμού. Είναι φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο και άριστη τεχνική.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 7.30-14.30 (με ραντεβού) Τηλ.: + 30 24210 23424

Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό βρίσκεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιΐας Τσαλαπάτα, ένα πραγματικό στολίδι της πόλης. Λειτουργεί από το 2006 και αποτελεί ένα από τα λίγα σωζόμενα βιομηχανικά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τους αδελφούς Τσαλαπάτα και λειτούργησε για πάνω από πενήντα χρόνια (1926-1978). Το 1995 αγοράστηκε από τον Δήμο Βόλου και ανακαινίστηκε. Διασώζονται σε αυτό τα τριβεία, οι πρέσες, οι κοπτήρες, οι δεξαμενές αργίλου, τα βαγονέτα και η κάμινος Hoffmann, τα οποία ανασυνθέτουν την παραγωγική διαδικασία του παλαιού εργοστασίου. Η μόνιμη έκθεση πλαισιώνεται από μακέτες και πλούσιο εποπτικό υλικό. Νότια Πύλη, Βόλος Ώρες λειτουργίας: 1 Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ. 16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ. Τηλ: +30 24210 29844

Εφόσον κινείστε στα δυτικά του Βόλου, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Κάστρο του, στον λόφο Παλαιών, το οποίο αποτελούσε τον μεσαιωνικό πυρήνα της πόλης. Στο μικρό αυτό λόφο η οικιστική δραστηριότητα καταγράφεται αδιάλειπτη από τη νεολιθική εποχή. Η περιοχή αυτή συγκεντρώνει σήμερα τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία της πόλης, τμήματα βυζαντινής περιτείχισης, λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής, λουτρό και πυριτιδαποθήκη των οθωμανικών χρόνων.

Η οικογένεια ντε Κίρικο έχει αφήσει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στην περιοχή. Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο φιλοξενεί, στους τρεις ορόφους του, την πλούσια συλλογή του συλλέκτη Αλέκου Δάμτσα. Περιλαμβάνει 500 περίπου πίνακες. Ανάμεσά τους γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, έργα Βολιωτών, Μαγνησίων και Θεσσαλών καλλιτεχνών και Ελλήνων χαρακτών. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς αποτελούν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Το Κέντρο Τέχνης φιλοξενεί, κατά καιρούς, περιοδικές εκθέσεις. Μεταμορφώσεως 3, Βόλος Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής. Τηλ: +30 24210 31701

Δίπλα στο Κέντρο Τέχνης δεσπόζει επιβλητικό ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της πόλης, το Δημοτικό Ωδείο. Χτισμένο στις αρχές του 20ου αι., στέγαζε την Εθνική Τράπεζα μέχρι το 1988 οπότε και ανακαινίστηκε.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, πολιούχου της πόλης, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής και θεωρείται από τα πιο όμορφα μνημεία του Βόλου. Ένα άλλο σημαντικό μνημείο της πόλης είναι και ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται δίπλα στο Νοσοκομείο του Βόλου. Είναι ένα παρεκκλήσι βυζαντινού ρυθμού. Στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες του ζωγράφου Γουναρόπουλου.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου, μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής, με άνοιγμα φτερών 37-40 εκατοστά. Η συλλογή του εμπλουτίζεται συνεχώς. Ζάχου 98, Βόλος Ώρες λειτουργίας: με ραντεβού Τηλ: +30 24210 60601 πρωί , +30 24210 48556 απόγευμα

Πόλος έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών είναι η παραλία του Βόλου, με τα σκάφη και τα ψαροκάικα και την υπέροχη θέα στον Παγασητικό. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου θα δείτε πολλά και ενδιαφέροντα κτίρια και αξιοθέατα. Λίγο πριν τον πεζόδρομο, θα δείτε το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο χτίστηκε το 1970 από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και αποτελεί γνήσιο δείγμα Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Στο εσωτερικό του θα συναντήσετε χαρακτικά έργα του γνωστού χαράκτη Α. Τάσσου κι άλλων σημαντικών για το έργο τους καλλιτεχνών αλλά και φωτογραφικό υλικό από τον Παλιό Βόλο, του Στέφανου Στουρνάρα.

Στην αρχή του πεζόδρομου, στην είσοδο του Λιμεναρχείου, θα συναντήσετε το χάλκινο ομοίωμα της Αργούς. Κατασκευάστηκε από τον Πηλιορείτη γλύπτη Νικόλα, το 1965, για να μας υπενθυμίζει την αρχαία Ιωλκό, την Αργοναυτική εκστρατεία και τον μύθο του Ιάσωνα.

Συνεχίζοντας την βόλτα σας στον πεζόδρομο θα δείτε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο των παλιών καπναποθηκών του Παπαστράτου. Μπροστά του, η γέφυρα που συνδέει την προκυμαία με τον λιμενοβραχίονα. Δίπλα από το Πανεπιστήμιο απλώνεται το Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, το παλαιότερο πάρκο της πόλης. Αποτελεί χώρο ψυχαγωγίας και ξεκούρασης για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Διαθέτει περιποιημένα παρτέρια, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια και πεζόδρομους για ευχάριστους περιπάτους. Πριν μερικές δεκαετίες διαμορφώθηκε και το πάρκο Αναύρου, διακοσμημένο με έργα μοντέρνας γλυπτικής, ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.

Σε κοντινή απόσταση από το Πάρκο βρίσκεται το Μουσείο-Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζιώγα, γνωστό στους Βολιώτες ως “κόκκινο σπίτι” ή ως “το σπίτι με το τριαντάφυλλο”. Πρόκειται για το σπίτι-μουσείο της ζωγράφου Χρυσούλας Ζιώγα, το οποίο φιλοξενεί 200 περίπου έργα, αντιπροσωπευτικά της διαδρομής της. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Παρασκευή 18:00-20:00, Πέμπτη 11:00-13:00.

Εκτός από τα ενδιαφέροντα κτίρια, στο παραλιακό δρόμο θα συναντήσετε, ακόμη, πολλά καφέ, ταβερνάκια και τα πασίγνωστα τσιπουράδικα. Θα ήταν παράλειψη αν δεν απολαύσετε, έστω και για μια φορά, την εμπειρία των θρυλικών μεζέδων στο πιάτο σας, κατευθείαν από το καΐκι και τις γευστικότατες νοστιμιές του Πηλίου, με την συνοδεία του ντόπιου τσίπουρου. Στην πόλη του Βόλου υπάρχουν πάνω από 400 τσιπουράδικα. Όμως, η διασκέδαση στην πόλη δεν σταματάει σε αυτά. Περπατώντας στους κεντρικούς πεζόδρομους, γύρω από τον ναό του Αγ. Νικολάου και στη συνοικία των Παλαιών, θα συναντήσετε δεκάδες μπαράκια, αλλά και μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Στα ταβερνάκια θα βρείτε παραδοσιακές γεύσεις όπως μανιτάρια του βουνού, σπεντζοφάϊ, τα τσιτσίραφλα, υπέροχες χορτόπιτες, λουκάνικα και κρέας τοπικών παραγωγών.

Tip: Σε όλα τα χωριά του Πηλίου υπάρχουν τοπικά καταστήματα και περίπτερα γυναικείων Συλλόγων που πωλούν αγνά παραδοσιακά προϊόντα, φτιαγμένα σπιτικά από τις γυναίκες των χωριών σύμφωνα με παλιές συνταγές. Κάποια από αυτά είναι τα φημισμένα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες που φτιάχνονται από φρέσκα φρούτα, καρπούς και σε μερικές περιπτώσεις και λαχανικά. Δοκιμάστε επίσης τα Τσιτσίραφλα διατηρημένα στην άλμη, ή αν επισκεφθείτε το Πήλιο την άνοιξη αγοράστε φρέσκα φυτικά βότανα και Τσάι, μέλι και βασιλικό πολτό, λάδι, ελιές και προϊόντα τους, κάστανα και καρύδια, καθώς και σπιτικές χυλοπίτες και τραχανά.

Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή. Περιλαμβάνει μοναδικά στο είδος τους εκθέματα της λαογραφικής συλλογής του σημαντικού αυτού ερευνητή, τη βιβλιοθήκη του που αποτελείται από 4.000 τόμους βιβλίων και το αρχείο του, με 2.500 διαφάνειες και 4.000 φωτογραφίες, σε πολλές από τις οποίες απεικονίζονται θησαυροί της λαϊκής μας παράδοσης που δεν σώζονται σήμερα. Κίτσου Μακρή 38 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 8:30-12:30 & Κυριακή 10:00-14:00 Τηλ: +30 24210 37119