Τύρναβος- Ελασσόνα, Λάρισα

(3 ψήφοι)

Ο Τύρναβος, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λάρισας, είναι διάσημος για το τσίπουρο , το ούζο και για το κρασί του. Η περιοχή είναι αμιγώς οινοπαραγωγική, έτσι, το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων ζουν από την καλλιέργεια του σταφυλιού. Όμως, η πόλη άκμασε τον 18ο αι. χάρη στην βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων. Τα διάσημα “σταμπωτά” του Τυρνάβου, καναπελίκια, μπερντέδες, παπλώματα, τραπεζομάντιλα, κ.α. ήταν πραγματικά έργα τέχνης και μέχρι την δεκαετία του 1960 ήταν και χρηστικά.

Το τοπίο που περιβάλλει τον Τύρναβο είναι πανέμορφο. Ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, με ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, πύργους και πολύ πράσινο. Θαυμάστε τα παλιά παραδοσιακά σπίτια και τις υπέροχες τοιχογραφίες και κειμήλια που θα βρείτε στις ιστορικές εκκλησίες της πόλης. Το τούρκικο χαμάμ με την γυάλινη θολωτή στέγη που στέκει εκεί από το 1425, είναι ένα από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα της περιοχής, παρόλο που δεν σώζεται σε καλή κατάσταση.

Οθωμανικό Χαμάμ Τυρνάβου


Στο Μουσείο λαϊκής τέχνης του Τυρνάβου θα μάθετε όλη την διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου και θα γνωρίσετε τα απαραίτητα εργαλεία. Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε και την γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού.

Μια μικρή εξόρμηση που μπορείτε να οργανώσετε με ορμητήριο τον Τύρναβο είναι προς την λίμνη Μάτι Τυρνάβου, την μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας με πολύ σημαντικό οικοσύστημα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Λίμνη Μάτι Τυρνάβου

Μια άλλη λίμνη, τεχνητή αυτή την φορά, είναι η Βρύση Τυρνάβου. Αποτελεί χώρο αναψυχής των κατοίκων των γύρω περιοχών, αλλά και πολύ σημαντικό υδροβιότοπο-σταθμό αποδημητικών πουλιών.

Σε κοντινή απόσταση από τον Τύρναβο, στο Δαμάσι, βρίσκεται το Κάστρο Δαμασίου. Σήμερα σώζεται μέρος των διπλών τειχών και του φυλακίου του.

Οι καλύτερες εποχές για να επισκεφτείτε την περιοχή αυτή, είναι η Καθαρά Δευτέρα όπου αναβιώνει το έθιμο του Μπουρανίου και οι αρχές του φθινοπώρου οπότε αρχίζει και ο τρύγος των σταφυλιών. Σε αυτή την διαδικασία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης, το μεθυστικό σύννεφο που πλανάται πάνω από την πόλη από τον μούστο που ωριμάζει κάνει όλους, κατοίκους και επισκέπτες μια μεγάλη παρέα. Να θυμάστε, όμως πως όποια εποχή κι αν επισκεφτείτε τον Τύρναβο, θα πρέπει να κάνετε μια βόλτα από τα τσιπουράδικα και να γευτείτε το σήμα κατατεθέν της περιοχής.

Η Ελασσόνα, η μεγαλύτερη γαλακτοκομική έδρα της Ελλάδας, είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ολύμπου, σε υψόμετρο 300μ. Ο ποταμός Ελασσονίτης διασχίζει την πόλη, χωρίζοντάς της σε δύο μέρη, τα οποία ενώνονται από ένα βυζαντινό μονότοξο πετρόχτιστο γεφύρι (14ος αι.) και τρεις ακόμη σύγχρονες γέφυρες.

Ελασσόνα

Το τοπίο, με φόντο την καταπράσινη πλαγιά του Ολύμπου, είναι υπέροχο. Η πλατεία Ευάγγελου Μανώλη, στο κέντρο της πόλης είναι περικυκλωμένη από cafes. Απέναντι σχεδόν, το Τζαμί, θυμίζει την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Στον λόφο πάνω από τον Ελασσονίτη ποταμό, δεσπόζει η Μονή της Ολυμπιώτισσας, ένα από τα μεγαλύτερα μοναστήρια της Θεσσαλίας. Αποτελείται από το καθολικό και τον νάρθηκα. Το καθολικό είναι ναός τετράστυλος, αφιερωμένος στην Παναγία. Ο ναός χρονολογείται από τον 14ο αι., όπως και οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του.