Δάσος Πολυδενρίου, Λάρισα

(0 ψήφοι)

Ο εθνικός δρυμός του Δάσους Πολυδενδρίου βρίσκεται στην περιοχή της Αγιάς. Η περιοχή που κάποτε ανήκε στην πρώην βασιλική οικογένεια Γλίξμπουργκ, σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της Ελλάδας, με έκταση περίπου 35.000 στρεμμάτων.

Φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί, αγριόγατοι, ενώ το 1991 παρατηρήθηκε το σπάνιο είδος αιλουροειδούς, ο Λυγξ. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει αμέτρητα είδη φυτών και δέντρων: Βαλανιδιές, πουρνάρια, κουτσουπιές και χρυσοξυλιές, κουμαριές, ρείκια, δάφνες και αριές, κρανιές, φράξους, πλατάνια και κέδρα, σκλήθρα, πεύκα, σφενδάμια και φλαμουριές, αγριόλευκες, ιτιές και πάμπολλους ακόμη θάμνους και δέντρα.

Ανάμεσα στις βελανιδιές θα βρείτε τον ναό της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 16ο αι. Ο ναός, χτισμένος με λαξευτή πέτρα, πωρόλιθο και μικρά ενδιάμεσα κεραμίδια, ήταν κάποτε καθολικό μονής. Στο εσωτερικό του υπάρχουν εξαιρετικές τοιχογραφίες, ενώ στο παμπάλαιο πλακόστρωτο δάπεδο, έχουν βρεθεί πλήθος επιγραφών, επιτύμβιων και αναθηματικών. Στο ξέφωτο του ναού, μπορείτε να ξεκουραστείτε, από την πεζοπορία, στα τραπεζοκαθίσματα, ενώ στο χάρτη της περιοχής, θα σχεδιάσετε την υπόλοιπη διαδρομή.

Στο Παρατηρητήριο του δάσους, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 740μ., μπορείτε βέβαια να παρακολουθήσετε την πορεία των φτερωτών κατοίκων του, αλλά μπορείτε να θαυμάσετε την θέα στο Πήλιο, τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι.

Η ποικιλία της χλωρίδας και πανίδας του και οι ήπιες γενικώς κλίσεις του εδάφους το καθιστούν ένα χώρο με μεγάλο ενδιαφέρον, που προσφέρεται για επισκέψεις αναψυχής, χαλάρωσης, αναζωογόνησης και πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία, rafting και rappel. Στο δάσος υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι και χώροι πικνικ.