Αγιά, Λάρισα

(0 ψήφοι)

Η Αγιά, μια εύφορη δεντροφυτεμένη πεδιάδα με αχλαδιές, μηλιές, ροδακινιές, αμυγδαλιές, καρυδιές, καστανιές και μηλιές, βρίσκεται στους πρόποδες του Κισσάβου, σε υψόμετρο 200μ. Ο πλούσιος αυτός κάμπος έχει ταυτιστεί με το Δώτιον Πεδίον, όπου λατρευόταν η Δήμητρα. Επί Τουρκοκρατίας, ο κάμπος δωρίθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή στην κόρη του Μιχριμά, κάτι που μαρτυρά την αξία αυτής της περιοχής.

Στο κέντρο της Αγιάς, στην Πλατεία Ελευθερίας θα διαλέξετε ένα από τα πολλά cafes για να πείτε τον καφέ σας, αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι τα παλιά αρχοντικά της Αγιάς. Τα περισσότερα αρχοντικά θα τα βρείτε στην Άνω Πόλη. Πολλά από τα υπέροχα αυτά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί, άλλα όμως στέκουν ερειπωμένα, φαντάσματα του παρελθόντος. Στην οδό 25ης Μαρτίου, στέκουν πολλά από αυτά τα αρχιτεκτονικά θαύματα που θυμίζουν την ακμάζουσα περίοδο του τόπου.

Η Βυζαντινή Συλλογή Αγιάς, η οποία στεγάζεται στο Αρχοντικό Αλεξούλη, περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό από τα ευρήματα των σημαντικότερων μνημείων της επαρχίας Αγιάς, κεραμικά και νομίσματα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα συγκαταλέγονται παλαιοχριστιανικά κιονόκρανα από την Αγιά, γλυπτά από τους βυζαντινούς ναούς του Αετολόφου και του Βαθυρέματος, όπου τοποθετείται η βυζαντινή πόλη Βέσαινα, επίκρανα από τη Μαρμαρίνη, παλαιοχριστιανικά γλυπτά από την Κάτω Σωτηρίτσα, επιστύλιο από την Παλιουριά, βυζαντινά γλυπτά από τις μονές του Κόκκινου Νερού και της Καρύτσας, καθώς και άλλα μνημεία του Όρους των Κελλίων.

Τα πανέμορφα χωριά του Δήμου Αγιάς βρίσκονται καρφιτσωμένα στις πλαγιές του Κίσσαβου, όπου το μεγαλείο της φύσης σε εντυπωσιάζει. Δεν έχουν αναπτυχθεί πολύ τουριστικά και κρατούν το χρώμα και τον χαρακτήρα τους, διατηρώντας τον αυθεντικό τρόπο ζωής του χωριού.

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται μόλις 1 χλμ. από την Αγιά και θεωρείται από πολλούς το πιο όμορφο χωριό του νομού. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300μ. και έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό, με πανύψηλα πλατάνια, καλντερίμια και πανέμορφα αρχοντικά. Στο Μεταξοχώρι υπάρχουν 11 διατηρητέα μνημεία, εκ των οποίων τα 8 είναι εκκλησίες του 17ου-19ου αι. Αν επισκεφτείτε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία (16ος αι.), θα μαγευτείτε από την καταπληκτική θέα στον κάμπο της Αγιάς. Τα υπόλοιπα διατηρητέα μνημεία είναι το υδραγωγείο με τις 8 καμάρες, το κτίριο που στέγασε το πρώτο Παρθεναγωγείο της Θεσσαλίας το 1881, και το μισογκρεμισμένο αρχοντικό των Φαβρ.

Μεταξοχώρι Αγιάς

 

Το χωριό ήκμασε στο παρελθόν λόγω της εκμετάλλευσης του μεταξοσκώληκα. Στην εκτροφή του, που απαιτούσε μεγάλους χώρους με ιδανικές θερμοκρασίες, οφείλεται και η ύπαρξη εντυπωσιακών μεγάλων κτιρίων. Μια βιοτεχνία κουκουλιών έχει μετατραπεί σε μουσείο όπου μπορεί κανείς εργαλεία που σχετίζονταν με την εκτροφή της κάμπιας.

Στην Ανατολή, τα πετρόχτιστα σπίτια με τις κόκκινες στέγες, τα στενά σοκάκια και τα πανύψηλα πλατάνια, δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό. Στην κεντρική πλατεία της, η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου φιλοξενεί και εκκλησιαστικό μουσείο, στο οποίο φυλάσσονται ιερά κειμήλια και μεταβυζαντινές εικόνες του 17ου αι. Σε απόσταση 3,5 χλμ. από την Ανατολή, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, η οποία χρονολογείται από το 1797, οπότε και χτίστηκε σε ερείπια παλαιότερου μοναστηριού. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.000μ., σε ένα από τα ωραιότερα φυσικά μπαλκόνια του Κισσάβου. Η μονή αναπτύσσει αξιόλογη οικολογική και αγροτουριστική δράση, δίνοντας το παράδειγμα σε νέους αγρότες που επιδιώκουν να ασχοληθούν με παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας. Κοντά στη μονή, σε απόσταση 3 χλμ., βρίσκεται το ασκηταριό του Αγίου Δαμιανού, διαμορφωμένο σε ένα φυσικό κοίλωμα ενός τεράστιου βράχου.

Το Μεγαλόβρυσο, ένας πανέμορφος και γραφικός παραδοσιακός οικισμός, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 650μ. Πλατάνια με τεράστιες κουφάλες, καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και εκκλησίες με εξαγωνικά καμπαναριά, υποδέχονται τους επισκέπτες.

Η Μονή Παναγίας του Μεγαλόβρυσου είναι ένα πολύ σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Το καθολικό του είναι τρίκλιτος ναός με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος. Στο εξωτερικό του ιερού διατηρείται η πλινθοπερίκλειστη τοιχοδομία του 13ου αι. Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού χρονολογούνται από το 1639. Ο ναός ανακαινίστηκε τον 16ο αι.

Tip: Ανάμεσα στα χωριά Κόκκινο Νερό και Καρίτσα θα βρεθείτε στο Φαράγγι Καλυψώ, ένα εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο, όπου μεγάλοι γκρι βράχοι ορθώνονται ανάμεσα σε πλατάνια. Εκεί θα συναντήσετε και τον μεγαλύτερο καταρράκτη του Κισσάβου (70μ.). Φροντίστε μόνο να το επισκεφτείτε όταν ο καιρός είναι καλός και σιγουρευτείτε πως μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας σε έναν δρόμο που δεν βρίσκετε σε καλή κατάσταση.

Φαράγγι Καλυψώ

Στην Καρίτσα, το χωριό του κάστανου, διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη η Γιορτή του Κάστανου.

Το Καστρί Αγιάς είναι χτισμένο στους πρόποδες του Μαυροβουνίου και τα σπίτια του έχουν μπροστά τους την άπλα του κάμπου με της μηλιές και τα βαμβακοχώραφα. Εδώ, στην είσοδο της πεδιάδας, σώζονται ερείπια βυζαντινού κάστρου: η οχύρωση, ο εξωτερικός περίβολος και δύο εγκάρσιοι εσωτερικοί περίβολοι. Στον πρώτο, μάλιστα, απ’ αυτούς τους περιβόλους, σώζεται ακόμη ο Ιερός Ναός του Αγ. Γεωργίου, που χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ. Χ.

Ένα ακόμη κάστρο υπάρχει στο χωριό Σκήτη. Σήμερα σώζονται τείχη του μήκους 2 χλμ., υπολείμματα πύργων, τμήματα δεξαμενής και ερείπια κτισμάτων. Το κάστρο πιθανότατα ανήκε σε κάποια μεσαιωνική πόλη. Εδώ, σύμφωνα με τις πηγές, τοποθετείται η βυζαντινή Κενταυρόπολη, που τα τείχη της - μαζί με αυτά των Ευρυμενών - επισκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός.