Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φρούριο Φαναρίου - Καρδίτσα

(0 ψήφοι)

Στα μισά της διαδρομής από την Καρδίτσα στο Μουζάκι, θα συναντήσετε το Φρούριο Φαναρίου, που δεσπόζει μεγαλόπρεπο και καλοδιατηρημένο στην άκρη της οροσειράς των Αγράφων. Το βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου είναι το μοναδικό κάστρο που σώζεται στην Θεσσαλία και είναι χτισμένο πάνω στο λόφο που τα παλιότερα χρόνια ήλεγχε το πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία. Χτίστηκε, πιθανότατα, κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο, στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα.

Πρόκειται για μικρό οχυρό, εκτάσεως 2,6 στρεμμάτων, που ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους. Η περίμετρος του φρουρίου είναι 230μ. και στα τείχη του υψώνονται πέντε πύργοι. Το ύψος των τειχών του φτάνει τα 10μ. και το πλάτος τους τα 2μ. Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους, μία στη νότια που είναι η κύρια και μία βοηθητική στη βόρεια πλευρά. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας από τους Τούρκους ως στρατώνας και το ίδιο συνέβη και από τον ελληνικό στρατό μετά την απελευθέρωση.

Στο χωριό Φανάρι αξίζει τον κόπο επίσης να επισκεφθείτε τα ερείπια τείχους από την οχύρωση της αρχαίας Ιθώμης καθώς και το δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1930 στη θέση της Επισκοπής που είχε καεί, με δαπάνες και προσωπική εργασία των κατοίκων. Το Φανάρι ξεχωρίζει για την γραφικότητά του. Τα σπίτια του, ένα μείγμα ντόπιας και ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό.