Λίμνη Πλαστήρα

(1 Ψήφος)

Ήταν το 1928, όταν ο Στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, με καταγωγή από την Καρδίτσα, αποφάσισε να κατασκευαστεί ένα φράγμα, το οποίο θα έδινε λύση στο αρδευτικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο θεσσαλικός κάμπος, αλλά και θα παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα. Λόγω των πολέμων και της Κατοχής, η υλοποίηση των εν λόγω σχεδίων καθυστέρησε, με αποτέλεσμα το έργο να ολοκληρωθεί το 1960.

Όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη περιοχή γνώρισε στιγμές δόξας και ηρωισμού από τους κατοίκους της, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής. Αξίζει, όμως να σημειώσουμε, πως στην περιοχή που σήμερα απλώνεται η λίμνη Πλαστήρα λειτούργησε συμμαχικό αεροδρόμιο, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των Γερμανών. Οι χωρικοί, αναλάμβαναν να καμουφλάρουν την ημέρα τον διάδρομο προσγείωσης με δέντρα, ενώ την νύχτα τον άνοιγαν και άναβαν φωτιές για να τον δουν οι πιλότοι των συμμαχικών αεροπλάνων.

Στη θέση που παλαιότερα κυλούσε ο ποταμός Ταυρωπός για να συναντήσει νοτιότερα το Αχελώο, δημιουργήθηκε η λίμνη Ταυρωπού, που αργότερα μετονομάστηκε σε λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ. και έχει έκταση 25.000 στρέμματα. Το φράγμα της έχει ύψος 83 μ. και μήκος 220 μ.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο τοπίο, έναν μοναδικό προορισμό, για όλες τις εποχές του χρόνου. Σε απόσταση μόλις 25 χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας, το αλπικό τοπίο που θα συναντήσετε είναι μοναδικό. Τριγύρω σας απλώνονται καταπράσινα βουνά με έλατα, βελανιδιές και καστανιές που φτάνουν χαμηλά, μέχρι την λίμνη, και χείμαρροι με κρυστάλλινα νερά. Οι βουνοκορφές στα δυτικά σχηματίζουν το προφίλ μιας γυναίκας που κοιμάται και η οποία διακρίνεται από ένα πολύ μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου. Είναι η «Ωραία Κοιμωμένη των Αγράφων».

Μια εξόρμηση στην λίμνη Πλαστήρα δεν ενδείκνυται μόνο για όσους θέλουν να απολαύσουν την φύση. Στην περιοχή θα έχετε πολλές επιλογές για αθλητισμό. Στα δυτικά της λίμνης, και σε υψόμετρο 1536 μ. υπάρχει μια μικρή, αλλά οργανωμένη χιονοδρομική πίστα και ορειβατικό καταφύγιο. Η περιοχή, μάλιστα ενδείκνυται για σκι αντοχής στους δασικού δρόμους. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 24 άτομα και αποτελεί σημείο εκκίνησης ενός δικτύου μονοπατιών το οποίο έχει σημανθεί και καλύπτει όλους τους βαθμούς πεζοπορικής δυσκολίας. Οι πλαγιές των γύρω βουνών, που μοιάζουν να γλύφουν το νερό, προσφέρονται για ορειβασία. Υπάρχουν μικρές και μεγάλες διαδρομές, εύκολες ή δύσκολες, που ξεκινούν από τα ορειβατικά καταφύγια των Αγράφων ή του Ελατάκου και καταλήγουν σε μαγευτικές βουνοκορφές. Η πιο δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που οδηγεί στην κορυφή Βουτσικάκι (2.152 μ.).

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η πρόσβαση στο χιονοδρομικό και στο καταφύγιο κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι εύκολη και πιθανότατα να χρειαστείτε αυτοκίνητο 4Χ4. Τηλ. Ορειβατικού Ομίλου της περιοχής: 2441070946

Η ιππασία δίπλα στη λίμνη είναι μια από τις συνηθέστερες δραστηριότητες των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί και οργανωμένοι στάβλοι. Τηλ. Ιππικού Κέντρου: 2441092855

Πολύ εύκολα θα βρείτε εξοπλισμό για να εξασκηθείτε στο ποδήλατο βουνού, και να απολαύσετε ατελείωτες βόλτες δίπλα στη λίμνη, στο δάσος, ή, στο βουνό.

Για του απαιτητικούς και ολίγον παράτολμους, το parapente ή το ανεμόπτερο θα τους προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι και η σκοποβολή. Στο χωριό Ρούσσο, αλλά και στη Νεράιδα υπάρχουν οργανωμένοι χώροι. Τηλ. Σκοπευτικού Συλλόγου: 2441092987

Αν, πάλι, επισκεφτείτε την περιοχή καλοκαίρι, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί τα μαγιό σας. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην πλαζ της Πεζούλας, στα Καλύβια Πεζούλας, ή στην πλαζ του Λαμπερού, στην απέναντι όχθη. Εναλλακτικά, φορέστε το κατάλληλο σωσίβιο και εξορμήστε στην εμπειρία του καγιάκ, ή απλώς απολαύστε μια χαλαρωτική βαρκάδα.

Παρ’ ότι είναι τεχνητή, η λίμνη σιγά σιγά ανέπτυξε το δικό της οικοσύστημα, με δεκάδες είδη ψαριών στα νερά της και πολύ ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα που περιλαμβάνει αλεπούδες, λύκους, ασβούς, κ.ά., αλλά και πολλά είδη πουλιών όπως αγριόκυκνους, κορμοράνους, ερωδιούς κ.ά. Αν απλά θέλετε να χαρείτε την φύση, ακολουθείστε το μονοπάτι ανάμεσα στο Φράγμα και τον Μπελοκομίτη για να βρεθείτε στο Παρατηρητήριο της λίμνης. Εκεί θα απολαύσετε την εκπληκτική θέα, το αλπικό της δάσος και τα σπάνια πουλιά της περιοχής. Το Παρατηρητήριο βρίσκεται στην θέση Μάνδρα και προσφέρει άπλετη θέα όχι μόνο στη λίμνη, αλλά και στο θεσσαλικό κάμπο και τις κορυφές των Αγράφων. Ο δρόμος αρχικά είναι ασφαλτοστρωμένος, μετά από 1 χλμ., όμως γίνεται δασικός χωματόδρομος μήκους 1,5 χλμ. περίπου. Αν, μετά το Παρατηρητήριο, συνεχίσετε για ακόμα 1 χλμ. θα βρεθείτε σε ένα σημείο πίσω από το φράγμα και θα έχετε την ευκαιρία να το δείτε σε όλο του το ύψος, χωρίς να το κρύβει το νερό. Από εκεί καταλαβαίνει κανείς πως ήταν η περιοχή πριν κατασκευαστεί η λίμνη. Το Παρατηρητήριο ανήκει στο Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη. Πρόκειται για δασική έκταση στην οποία δημιουργήθηκαν βασικές υποδομές που εξυπηρετούν την περιήγηση, πεζοπορία και διεξαγωγή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το Εκπαιδευτικό Δάσος Μπελοκομίτη αποτελεί μέρος του δημοσίου δασικού συμπλέγματος Αγράφων και καλύπτει μια έκταση 5.688 στρεμμάτων. Στο δάσος έχουν σημανθεί ειδικές διαδρομές πεζοπορίας, με σκοπό την παρατήρηση σημαντικών στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, ως τρόπου εκπαίδευσης και εναλλακτικής μορφής ψυχαγωγίας. Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 15χλμ. Έξι οικολογικά μονοπάτια έχουν δημιουργηθεί μέσα στο Πανεπιστημιακό δάσος. Η χλωρίδα, η πανίδα και ειδικότερα η ορνιθοπανίδα του εκπαιδευτικού δάσους είναι ιδιαίτερα πλούσια και ενδιαφέρουσα για μελέτη και παρατήρηση.

Στην Καρίτσα, λίγο έξω από το χωριό και σε υψόμετρο 1400 μ., θα βρείτε την Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής κρεμασμένη στο κατακόρυφο βράχο. Πιθανολογείται ότι η ανοικοδόμηση της ξεκίνησε στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό. Είναι ένα πανέμορφο μεταβυζαντικό μνημείο με μια μοναδική αρχιτεκτονική, το οποίο έχει δύο ναούς, το ναό Αναλήψεως του Σωτήρος και εκείνον της Παναγίας. Αξιόλογο και στους δύο ναούς είναι το επίχρυσο τέμπλο τους, με εικόνες της Κρητικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας αποτέλεσε καταφύγιο για κλέφτες και αρματολούς, πράγμα που αποδεικνύεται από τις κρύπτες και τις καταπακτές που υπάρχουν στο μοναστήρι. Η μονή φιλοξενεί επίσης μία μικρή θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και γιορτάζει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα, στο Νεοχώρι, σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, λειτουργεί Βοτανικός Κήπος. Σκοπός της λειτουργίας του είναι η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση των ειδών της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής. Επίσης λειτουργεί ως εργαστήριο υπαίθρου, με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση των επισκεπτών του. Θα τον βρείτε 1,5 χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι. Μια πινακίδα, στη δεξιά πλευρά του δρόμου, θα σας κατευθύνει στον μικρό χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στον Βοτανικό Κήπο.

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς το βόρειο τμήμα της λίμνης, 5 χλμ. δυτικά του χωριού Κερασιά και σε υψόμετρο 1350 μ., θα συναντήσετε ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που αξίζει να επισκεφτείτε. Θυμηθείτε όμως ,πως τον χειμώνα η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Στον δρόμο από Κερασιά προς Ανθοχώρι, θα συναντήσετε έναν παλιό αλλά αναπαλαιωμένο νερόμυλο. Αφήστε εκεί το αυτοκίνητο και περπατείστε για περίπου 1200 μ. για να φτάσετε στον καταρράκτη του Ανθοχωρίου. Το μονοπάτι αρχικά είναι λιθόστρωτο, έχει σημεία ξεκούρασης με πάγκους και πηγές και πιο ψηλά κινείται κατά μήκος του φαραγγιού, περνώντας ανάμεσα από πλατάνια. Τον καταρράκτη θα τον δούμε φτάνοντας σε μία τσιμεντένια γέφυρα, ιδανικό σημείο παρατήρησης και φωτογράφησής του. Το μονοπάτι αυτό θα σας οδηγήσει και στο τοξωτό πέτρινο γεφύρι Καμάρα.Το πέτρινο αναπαλαιωμένο γεφύρι, τα έλατα, τα αγριολούλουδα και οι γύρω βουνοκορφές συμπληρώνουν το μαγευτικό σκηνικό. Ο καταρράκτης δεν είναι μεγάλος, αλλά το τοπίο σίγουρα θα σας ανταμείψει για τον κόπο σας να πάτε μέχρι εκεί.