Δομιανοί – Χόχλια – Φουρνά, Ευρυτανία

(1 Ψήφος)

Οι Δομιανοί, ένας ακόμη παραδοσιακός οικισμός, σας περιμένει στους πρόποδες του όρους Μίσιακα, στα 550μ. υψόμετρο και σε απόσταση 35 χλμ. από το Καρπενήσι.

Ανάμεσα στα πετρόχτιστα σπίτια και τα λιθόστρωτα σοκάκια, θα συναντήσετε και έναν παραδοσιακό νερόμυλο που λειτουργεί κανονικά. Ένα άλλο αξιόλογο αξιοθέατο του χωριού είναι και το πέτρινο γεφυράκι που θα βρείτε μετά από πεζοπορία σε ένα δύσβατο μονοπάτι.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία χρονολογείται από τον 16ο αι. Έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με βυζαντινή τεχνοτροπία. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, με πλήθος προσκηνητών.

Η Χόχλια είναι ένα χωριό με ιστορική σημασία, καθώς εκεί υπάρχει ο αρχαίος οικισμός Γλα, όπου βρέθηκε μεγάλη ποσότητα αρχαίων αντικειμένων, κτερισμάτων και τάφων καθώς και ένα χάλκινο αγαλματάκι του θεού Διόνυσου που παριστάνει τον θεό της χαράς στεφανωμένο με κισσό. Νοτιοδυτικά του αρχαίου οικισμού βρίσκεται το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής του οποίου η σκεπή στηρίζεται σε δύο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετόπες.

Η Φουρνά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε 850μ. υψόμετρο και έχει θέα προς τα Άγραφα. Τριγύρω, δάση από πεύκα, βελανιδιές και καστανιές δημιουργούν ένα παραμυθένιο τοπίο.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού είναι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ο οποίος διαθέτει τοιχογραφίες του 18ου αι., φιλοτεχνημένες από τον ιερομόναχο Διονύσιο. Εκείνος ίδρυσε και την Σχολή των Αγράφων στο χωριό και την Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία, δυστυχώς καταστράφηκε από τον σεισμό του 1966. Στην πλατεία του χωριού, ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής θυμίζει κάτι από την παλιά μονή.

Αν θέλετε να απολαύσετε την θέα στο εκπληκτικό ελατόδασος, επισκεφθείτε την τοποθεσία «Ζαχαράκη» στον δρόμο από την Ρεντίνα Καρδίτσας προς τη Φουρνά. Πρόκειται για ένα δασικό χώρο αναψυχής με μία φυσική λιμνούλα, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πέτρινη βρύση, μία παιδική χαρά, ένα μικρό ξωκκλήσι (των Αγίων Αναργύρων), υπαίθρια ψησταριά και μπόλικα ξύλινα τραπέζια και παγκάκια.