Μικρό Χωριό – Μεγάλο Χωριό, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Το Παλαιό Μικρό Χωριό ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, το 1963, από μια κατολίσθηση που προκλήθηκε από έντονες βροχοπτώσεις. Από την κατολίσθηση χάθηκαν και αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού, όμως ευτυχώς, οι περισσότεροι σώθηκαν, επειδή ήταν Κυριακή πρωί και βρίσκονταν στην εκκλησία, που είναι στην άκρη του χωριού. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τους κατοίκους να δημιουργήσουν έναν νέο οικισμό, σε κοντινή απόσταση. Έτσι δημιουργήθηκε το Νέο Μικρό Χωριό, ένα λιγότερο παραδοσιακό αλλά εξίσου όμορφο χωριό, με τουριστική ανάπτυξη. Το Νέο Μικρό Χωριό, φημίζεται για τη ρυμοτομία του και τα όμορφα σπίτια του. Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Νέο Μικρό Χωριό, Ευρυτανία

Οι κελαρυστές βρύσες που τρέχουν ασταμάτητα, από το 1925, κρυστάλλινο νερό, στην πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού, αποτελούν το σήμα κατατεθέν του οικισμού. Κάντε μια στάση στο καφενείο, ή στο οινομαγειρείο της πλατείας, κάτω από τον πλάτανο.

Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού στην Ευρυτανία

Το Μουσείο του Παλιού Μικρού Χωριού, που εδρεύει σε ένα κτίριο του 1934, φιλοξενεί εκθέματα από την κατολίσθηση του 1963, ιστορικά έγγραφα, εκθέματα από την αντίσταση κ.α. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αυτοβιογραφικά κείμενα και μαρτυρίες των ανθρώπων του χωριού που βίωσαν τα τραγικά γεγονότα φυσικής καταστροφής και πολέμου. Στο μουσείο θα δείτε επίσης παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, κεραμικά, βιβλιοθήκη. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 11:00-13:00 & 17:00-20:00 (Ιούλιος - Αύγουστος) Σάββατο & Κυριακή: 12:00-14:00 (τους υπόλοιπους μήνες) Τηλ: +30 22370 41221

Λίγα μέτρα πριν φτάσετε στα πρώτα σπίτια του Παλιού Μικρού Χωριού, αρχίζει ένας χωματόδρομος στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ο οποίος οδηγεί σε μια λίμνη. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε με την κατολίσθηση του 1963, και γεμίζει νερό τον χειμώνα και την άνοιξη. Σε συνδυασμό με το καταπράσινο, πυκνό πλατανόδασος που την πλαισιώνει, δημιουργείται ένα μαγικό τοπίο. Το τοπίο είναι ειδυλλιακό και αν το επισκεφτείτε αργά το απόγευμα, θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σ’ ένα μικρό παράδεισο.

Σε απόσταση 2χλμ. βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό, σε υψόμετρο 720μ. στους πρόποδες του βουνού Καλιακούδα. Πρόκειται για έναν δημοφιλή προορισμό, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από την τουριστική ανάπτυξη. Το χωριό, με τα πέτρινα σπίτια του και τα στενά σοκάκια του διατηρεί την γραφικότητά του.

Στο Μεγάλο Χωριό λειτουργεί το μεγαλύτερο Λαογραφικό Μουσείο της Ευρυτανίας. Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της περιοχής. Παραδοσιακές ενδυμασίες, υφαντά, οικοσκευές, εργαλεία από επαγγέλματα που δεν υπάρχουν πια, αγροτικά εργαλεία και πολλά αντικείμενα λαϊκής τέχνης όλα δωρεές των κατοίκων της περιοχής. Εντυπωσιακό έκθεμα το παλιό ρολόι του καμπαναριού του χωριού με εμφανή τα σημάδια από σφαίρες. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν οι συγκινητικές επιστολές που είχαν στείλει κάτοικοι του χωριού στις οικογένειές τους, λίγο πριν εκτελεστούν από τους Ιταλούς, το 1942. Υπάρχει, επίσης, βιβλιοθήκη με σπάνια εκδόσεις και χειρόγραφα.
Ωράριο λειτουργίας:
Οκτώβριο μέχρι Μάιο: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 10:30 - 14:00
Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:00-14:00 και 18:00–20:00.
Τον Αύγουστο λειτουργεί και τις καθημερινές με το ίδιο ωράριο.
Τηλ: +30 22370 41502, 41245

Tip: Σε απόσταση λίγων λεπτών με το αυτοκίνητο, υπάρχει το χωριό Γαύρος, γνωστό για τις ταβέρνες του και τις λιχουδιές του.

Στην τοποθεσία Λακκώματα, στην κορυφή του βουνού, έγινε στις 23 Αυγούστου 1823 η περίφημη μάχη της Καλιακούδας όπου η Ελληνική πλευρά ηττήθηκε χάνοντας περισσότερους από 150 άνδρες και άνοιξε για τους Τούρκους ο δρόμος προς το Μεσολόγγι.

Φαράγγι Πάνταβρέχει

Ο δρόμος που οδηγεί στην κορυφή του βουνού και στην πίσω πλευρά του, θα σας βγάλει στο Φαράγγι Πανταβρέχει.

Φαράγγι του Βόθωνα, Ευρυτανία

Επίσης, κοντά στο Μεγάλο Χωριό, στην Καρίτσα, ξεκινάει και το φαράγγι του Βόθωνα, ένα από τα ωραιότερα αλλά και δυσκολότερα για διάσχιση φαράγγια της Ευρυτανίας. Έχει μεγάλο ανοιχτό τμήμα στην αρχή του, το οποίο ύστερα στενεύει δημιουργώντας αρκετές όμορφες καταβάσεις προτού καταλήξει στον ποταμό Καρπενησιώτη. Από τους 8 καταρράκτες του, οι δύο φτάνουν τα 25 μέτρα. Όλοι οι καταρράκτες είναι εξοπλισμένοι με βύσματα και πλακέτες για αναρρίχηση. Η έξοδος από το φαράγγι βρίσκεται στο 18 χλμ Καρπενησίου- Προυσού.