Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίμνη Κρεμαστών, Ευρυτανία

(0 ψήφοι)

Η Λίμνη Κρεμαστών είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, 11 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Μαραθώνα. Βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός της χώρας. Τα γαλαζοπράσινα νερά της λίμνης και οι σκόρπιες βραχονησίδες της, μας θυμίζουν εξωτικά τοπία.

Δημιουργήθηκε το 1969 μετά την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών, εκεί όπου κατέληγαν τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Η κατασκευή του φράγματος αυτού σήμαινε και την καταστροφή ακόμα και ολόκληρων χωριών, με συνέπεια να χαθούν πολλοί βυζαντινοί ναοί, εικόνες, τοιχογραφίες κλπ. Κάποια από αυτά, όσα διασώθηκαν, φιλοξενούνται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών.

Η λίμνη διαθέτει δύο γέφυρες που ενώνουν τους δύο νομούς, την γέφυρα της Επισκοπής και την γέφυρα της Τατάρνας. Η γέφυρα της Τατάρνας ήταν μια μονότοξη γέφυρα στον Αχελώο ποταμό. Η μια της άκρη πατούσε στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία. Αυτή η γέφυρα βυθίστηκε όταν σχηματίστηκε η λίμνη. Στην θέση της υπάρχει σήμερα σύγχρονη γέφυρα του 1970. Για την τεχνική της κατασκευής της έχει κερδίσει τρία βραβεία.

Η γέφυρα πήρε το όνομά της από την Ιερά Μονή Τατάρνας, η οποία βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή στην ανατολική όχθη της λίμνης. Το τοπίο τριγύρω είναι άγριο και επιβλητικό, γεμάτο έλατα και χαράδρες.

Σύμφωνα με την παράδοση,το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1111. Ερείπια του βρίσκονται στην θέση Παλαιομονάστηρο. Από αυτό το παλιό μοναστήρι προέρχεται η ψηφιδωτή Ιερή Εικόνα της Άκρας Ταπεινώσης του 12-13ου αιώνα, που σώζεται μέχρι σήμερα ως θησαυρός στο Σκευοφυλάκιο της Μονής. Το μοναστήρι συμμετείχε σε πολλά επαναστατικά κινήματα. Το 1821, οι καλόγεροι μαζί με τον ηγούμενο Κυπριανό βοήθησαν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στην νικηφόρα μάχη κατά των Τούρκων, που έγινε κοντά στην γέφυρα της Τατάρνας. Καταστράφηκε ολοκληρωτικά το 1821, μέχρι τότε όμως, υπέστη πολλές λεηλασίες και καταστροφές, τόσο από Τούρκους όσο και από συμμορίες ληστών. Το καινούργιο μοναστήρι άρχισε να κτίζεται το 1970, σε απόσταση 500μ. νοτιανατολικά από το παλαιό.

Το γερασμένο γεφύρι του Μανώλη είναι ένα επίτευγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ένα μονότοξο γεφύρι, με ύψος 22μ. και άνοιγμα τόξου 30μ., που χρησιμοποιήθηκε ανελλιπώς επί 3 αιώνες και αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα από το Καρπενήσι προς την δυτική Στερεά Ελλάδα. Όταν κατασκευάστηκε το φράγμα και η λίμνη το γεφύρι σταμάτησε να χρησιμοποιείτε.