Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φενεός – Λίμνη Δόξα – Γκούρα

(0 ψήφοι)

Photo: Evi Skoura

Η περιοχή του Φενεού θα σας προσφέρει γενναιόδωρα τις ομορφιές της φύσης. Τα μικρά χωριουδάκια του με τα πετρόκτιστα σπίτια, τις πλατείες με τα πλατάνια και τις βρύσες με τα τρεχούμενα νερά, περιτριγυρίζουν πυκνά δάση.

Η λίμνη Δόξα, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Κορινθίας, είναι μία μικρή και γραφική τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο περίπου 900 μ. και με περίμετρο περίπου 5 χλμ. Δημιουργήθηκε το 1996 με την κατασκευή μικρού φράγματος. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό από τον χείμαρρο Δόξα. Το τοπίο, απόκοσμα γαλήνιο, είναι γεμάτο από καταπράσινες πλαγιές από δάση μαυρόπευκου. Αν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να κάνετε πικ-νικ σε ένα από τα ξύλινα τραπεζάκια γύρω από την λίμνη, ή γιατί όχι, να κολυμπήσετε. Στα κρυστάλλινα νερά της καθρεφτίζονται οι κορυφές των γύρω βουνών και των δέντρων, δημιουργώντας ένα αλπικό τοπίο. Επίσης, μπορείτε να κάνετε ποδηλασία ή πεζοπορία αλλά και ιππασία, δίπλα στη λίμνη.

Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει μια μικρή χερσόνησος, στην άκρη της οποίας υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, σήμα κατατεθέν της περιοχής. Εκεί βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που μετακινήθηκε στη σημερινή του θέση το 1693, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Η επιβλητική τριώροφη Μονή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Στο κέντρο βρίσκεται το καθολικό, ρυθμού Βασιλικής με τρούλο και εξαιρετικές τοιχογραφίες και γύρω από αυτό βρίσκονται διατεταγμένα τα κελιά, δύο παρεκκλήσια και δύο χώροι που οδηγούν σε κρύπτες. Πανέμορφο είναι το ξύλινο σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο, γεμάτο παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη. Στη δυτική πτέρυγα του ναού υπάρχει μια καταπακτή που οδηγούσε σε μυστικό χώρο τον οποίο οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν επί Τουρκοκρατίας ως «κρυφό σχολειό», το οποίο διατηρείται μέχρι και σήμερα και μπορείτε να το επισκεφτείτε. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται ιερά κειμήλια και μεταξύ των λειψάνων φυλάσσεται και ο κάλαμος της Αγίας Βαρβάρας. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το μοναστήρι λειτούργησε και σαν αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας.

Η σημερινή του θέση, στην πλαγιά πάνω από την λίμνη, προσφέρει μια μαγευτική θέα στην άγρια και παρθένα ομορφιά της λίμνης και της γύρω περιοχής.

Tip: Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου αποκλειστικά από τριαντάφυλλα που καλλιεργούν στη μονή.

Στην περιοχή που φαίνεται να κατοικείται από την αρχαιότητα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Φενεού, όπου οι ανασκαφές να έχουν φέρει στο φως ναό του Ασκληπιού. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσεται, μαζί με άλλα εκθέματα, το γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι που αποδίδεται στη Θεά Υγεία που χρονολογείται από το 150 π.Χ. και βρέθηκε στο ναό του Ασκληπιού.

Το Ιστορικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Πετρούλια στεγάζεται στο παλαιό αρχοντικό του Κωνσταντή Πετρούλια και φιλοξενεί εκθέματα λαϊκής τέχνης όπως κειμήλια από το 1800 της Οικογένειας Πετρούλια, αργαλειό, αποστακτήρα για τσίπουρο, κεραμικά, διάφορα σκεύη και εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, την Φενεάτικη φορεσιά και την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά της Κορινθίας.

Στα Συβίτσα, βορειοανατολικά του χωριού Φενεός, έχει διασωθεί και λειτουργεί ο μοναδικός νερόμυλος της περιοχής. Κινείται από το νερό του μεγάλου κεφαλόβρυσου.

Η Γκούρα, το κεφαλοχώρι της περιοχής, είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σε υψόμετρο 900 μ., γύρω από την γραφική πέτρινη πλατεία της. Τα γραφικά σοκάκια της, τα παλιά αρχοντικά της τα καφενεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας και η μαγευτική θέα στην πεδιάδα την κάνουν ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Ξεχωρίζει η πετρόχτιστη εκκλησία της και τα αρχοντικά του 19ου αιώνα που ανήκαν στον Οπλαρχηγό της Επανάστασης Νικόλαο Οικονόμου Γκούρα, αλλά και των Σάρλη και Μούρτη. Είναι πιο αναπτυγμένη και διαθέτει ξενώνες και ταβέρνες.

Λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Γκούρας, στην Κάτω Ταρσό, η μονή της Παναγιάς των βράχων, λαξευμένη μέσα στον βράχο, όπως υποδηλώνει το όνομά της, συγκαταλέγεται στα εντυπωσιακότερα αξιοθέατα και προσφέρει πανοραμική θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω της.

Tip: Κοντά στην Κάτω Ταρσό πελώριοι κάθετοι βράχοι παρόμοιοι με αυτούς των Μετεώρων δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Οι βράχοι έχουν κάθετες ρωγμές μέσα στις οποίες έχουν χτιστεί εκκλησάκια. Στο εκκλησάκι της Παναγίας, η εσωτερική σκάλα σε οδηγεί σε μία βεράντα πάνω ακριβώς από την εκκλησία. Από κει, η θέα προς την Ζήρεια είναι μοναδική.

Στο χωριό Στενό, 3 χλμ. από τη Γκούρα, σταματήστε να ξεδιψάσετε με δροσερό βουνίσιο νερό που βγαίνει μέσα από ένα τεράστιο πλατάνι.