Αρχαιολογικοί χώροι και Μουσεία της Κορίνθου

(1 Ψήφος)

Αρχαία Ισθμία: Η Ισθμία βρίσκεται ανατολικά του Ισθμού. Εκεί, στην αρχαιότητα, διεξάγονταν τα Ίσθμια, αθλητικοί αγώνες αφιερωμένοι στον Παλαιμόνα. Αργότερα προστέθηκαν οι μουσικοί αγώνες και οι αγώνες απαγγελίας. Το Τέμενος του Ίσθμιου Ποσειδώνα ιδρύθηκε, αρχικά, το 7ο π.Χ. αι., αλλά έζησε πολλές καταστροφές μέχρι να πάρει την τελική του μορφή τον 2ο μ.Χ. αι. Δίπλα στον ναό του Ποσειδώνα βρισκόταν το Παλαιμόνιο, αφιερωμένος στην ομώνυμη θαλάσσια θεότητα της Ρωμαϊκής εποχής. Ο ναός είχε ιδιαίτερο περίβολο αλλά και λάκκους για θυσίες. Στα νοτιοανατολικά του Ναού του Ποσειδώνα βρισκόταν η αφετηρία του παλαιότερου Σταδίου το οποίο κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αι. και είχε 16 βαλβίδες εκκίνησης. Το νεότερο Στάδιο είχε μήκος 181 μ. Από το Θέατρο της αρχαίας πόλης έχουν βρεθεί μόνο τα θεμέλια της σκηνής, του κοίλου και του προσκήνιου.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα σε αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο. Ένα τείχος μήκους 7,5 χλμ. και πλάτους 3 μ. που ξεκινά από τον Ισθμό και φτάνει στον Κορινθιακό Κόλπο κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού, γνωστό και ως Ιουστινιάνειο Τείχος ή Εξαμίλιο Τείχος. Ήταν το μεγαλύτερο οχυρωματικό τείχος στην Ελλάδα και προστάτευε από τις επιθέσεις από τον βορρά. Διέθετε 67 πύργους, ήταν στηριγμένο πάνω στον βράχο και ακολουθούσε την φυσική μορφή του εδάφους.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισθμίας περιλαμβάνει στα εκθέματά του ευρήματα από το ιερό του Ποσειδώνα και του Παλαίμονα, από τον ελληνιστικό οικισμό Ράχης καθώς και τους εντυπωσιακούς ψηφιδωτούς πίνακες από ελεφαντόδοντο και γυαλί, του 4ου αι. μ.Χ, μοναδικούς στην Ελλάδα, από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00, Δευτέρα: κλειστά Τηλ: +30 27410 37244

Αρχαία Νεμέα: Οι ανασκαφές των ετών 1974-1981 έφεραν στο φως το αρχαίο Στάδιο χωρητικότητας 40.000 θέσεων, τον ναό του Νέμειου Δία, ερείπια λουτρών και σπιτιών. Από τον ναό του Νέμειου Δία (4ος αι. π.Χ.) σώζονται 3 κίονες δωρικού ρυθμού, 2 κίονες που αναστηλώθηκαν και κάποια τμήματα μερικών ακόμη.
Το Στάδιο βρίσκεται νοτιοανατολικά του ναού. Ο στίβος είχε πέτρινους αγωγούς και λεκάνες για τη συγκέντρωση πόσιμου νερού. Οι αθλητές προετοιμάζονταν σε έναν άλλο χώρο, ορθογώνιου σχήματος, και έπειτα έμπαιναν στο στάδιο από θολωτή στοά, η αφετηρία της οποίας βρίσκεται στη νότια μεριά του σταδίου. Οι θέσεις των θεατών ήταν κατασκευασμένες από μαλακό πέτρωμα, σε βαθμίδες, με καθίσματα ανά 2-3 σειρές μεταξύ αφετηρίας και στοάς. Εκεί διεξάγονταν τα Νέμεα, αθλητικοί αγώνες μεγάλης σημασίας για την αρχαία Ελλάδα, μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8.00-15.00.

Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται ευρήματα από ευρήματα από την προϊστορική εποχή, αγγεία και κοσμήματα από τις ανασκαφές στο μυκηναϊκό νεκροταφείο στα Αηδόνια και τον οικισμό της Αγίας Ειρήνης, νομίσματα, αντικείμενα που είχαν σχέση με τις αθλητικές δραστηριότητες της Νεμέας, αρχιτεκτονικά μέλη μνημείων όπως επίσης και επιγραφές και περιγραφές της Νεμέας από επισκέπτες της Νεμέας το 18ο και 20ο αι. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-15:00 εκτός Δευτέρας. Κατά τη θερινή περίοδο, κάθε Τετάρτη το μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 23.00 Τηλ: +30 27460 22739

Αρχαία Δίολκος: Οι κάτοικοι της Κορίνθου αντιλήφθηκαν από πολύ νωρίς πως ο περίπλους της Πελοποννήσου ήταν μια επικίνδυνη και μακρινή διαδρομή και αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν διάδρομο εγκάρσια του Ισθμού που ξεκινούσε από την σημερινή περιοχή της Ποσειδωνίας και κατέληγε στον Σχοινούντα (σημερινό Καλαμάκι), χωρίς ν’ ακολουθεί ευθεία πορεία για να αποφεύγονται οι μεγάλες ανηφόρες και κατηφόρες που θα καταπονούσαν τους εκτελούντες την έλκυση των πλοίων. Πρόκειται για έναν λιθόστρωτο δρόμο πλάτους 3-6 μ. που χρησιμοποιούνταν για να σύρουν τα πλοία από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό και αντίστροφα, μέσω ξηράς. Κατασκευάστηκε τον 6ο αι. π.Χ. Σήμερα έχουν έρθει στο φως 459 μ. από τον στρωμένο με πώρινες κυβικές πέτρες δρόμο, τον οποίο κατασκεύασε ο Περίανδρος. Είχε στη μέση δύο αυλάκια σε απόσταση 1,5 μ. και τελείωνε σε μια πέτρινη αποβάθρα. Αποτελεί το πρώτο έργο σταθερής τροχιάς παγκοσμίως. Έμεινε σε λειτουργία επί 1600 χρόνια και δη έως το 1154, όπως προκύπτει από χάρτη του Άραβα Γεωγράφου Εδρεσή.

Αρχαία Σικυώνα: Η πόλη της Αρχαίας Σικυώνας αποτελούσε το σημαντικότερο κέντρο τεχνών στην αρχαία Ελλάδα και το Θέατρό της ήταν ένα από τα εντυπωσιακότερα της εποχής. Κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αι., είχε διάμετρο ορχήστρας 20 μ. και κοίλο 125 μ., το οποίο χωριζόταν στα δύο με ένα διάζωμα. Το πάνω διάζωμα έχει παρόδους με πύλες ίδιες με αυτές του θεάτρου Ασκληπιείου Επιδαύρου, καθώς και 2 θολωτές διόδους. Το σκηνικό αποτελείται από το προσκήνιο και την κυρίως σκηνή, που ήταν γεμάτη γλυπτά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως επίσης ίχνη βουλευτηρίου, ένα τετράγωνο οικοδόμημα με 4 σειρές κίονες, ρωμαϊκό λουτρό, ενώ στις τελευταίες ανασκαφές αποκαλύφθηκε το Γυμνάσιο. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ένας αρχαίος ναός του 7ου αι. π.Χ. αφιερωμένος στη Θεά Άρτεμη ή στον Απόλλωνα. 4 χλμ. από το Κιάτο.

Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου: Το λιμάνι του Λεχαίου, ήταν το βασικό λιμάνι - επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε από τους Καρχηδονίους αρχικά και τους Ρωμαίους στη συνέχεια. Πήρε το όνομά του από τον Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο. Συνδεόταν με την Κόρινθο με τείχη μήκους 2.300 μ. ανάμεσα στα οποία υπήρχε η οδός του Λεχαίου. Το λιμάνι, που είχε δύο τμήματα, το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο, ήταν εξ’ ολοκλήρου τεχνητό. Είχε τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρία εξωτερικά λιμάνια. Διέθετε, ακόμη, μεγάλο αριθμό αποθηκών και άλλων λιμενικών αλλά και ναυπηγικών εγκαταστάσεων, όπου ναυπηγούνταν τριήρεις για λογαριασμό άλλων πόλεων-κρατών, δημιουργώντας την πρώτη ναυτική πολεμική βιομηχανία. Η δυναμικότητα των ναυπηγείων αυτών ήταν αναμφίβολα αξιόλογη, αφού το 334 Π.Χ. η Κόρινθος μπορεί να συνεισφέρει στον στόλο τού Μ. Αλεξάνδρου 160 πλήρως εξοπλισμένες τριήρεις, όταν η αντίστοιχη αθηναϊκή συνεισφορά είναι μόλις 20. Στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, υπήρχε η Έπαυλη του Περίανδρου, όπου τοποθετείται το Συμπόσιο των Επτά Σοφών της Ελλάδας, και ναός της Αφροδίτης και του Ολύμπιου Δία. Το λιμάνι του Λεχαίου χρησιμοποιήθηκε αδιάκοπα από τον 7ο πΧ αιώνα έως και το 1955, δηλ. για 2655 χρόνια.

Το 40 μ.Χ. αι. κατασκευάστηκε εκεί η Βασιλική (Εκκλησία) του Μάρτυρα Λεωνίδη, και των 7 Παρθένων, ένα εντυπωσιακό κτίσμα, κορινθιακής χριστιανικής αρχιτεκτονικής, με πρωτοπόρες γραμμές, δείγμα ύπαρξης μίας σπουδαίας αρχιτεκτονικής σχολής. Τα δάπεδα, τα μαρμαροθετήματα, και οι κίονες ήταν εξαιρετικής τέχνης. Το ίδιο πλούσιος ήταν και ο γλυπτός διάκοσμος του ναού. Πλήθος αρχιτεκτονικών μελών υπάρχουν διάσπαρτα στο χώρο του μνημείου ενώ άλλα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Αρχαίο Λιμάνι Κεγχρεών: Ήταν το 2ο λιμάνι - επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων. Υπήρχαν δύο τμήματα, το εμπορικό και το πολεμικό. Πήρε το όνομά του από τον Κεγχρία, δίδυμο αδελφό του Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Αυτό το λιμάνι ήταν εν μέρει φυσικό, καθώς είχε βόρεια και νότια ακρωτήρια, και εν μέρει τεχνητό, αφού στην προέκταση των ακρωτηρίων κατασκευάστηκαν δύο κυματοθραύστες - μόλοι σαν πέταλο, ύψους περίπου 30μ από τον πυθμένα της θάλασσας, που δημιούργησαν μία μεγάλη λιμενολεκάνη, αφήνοντας μία είσοδο πλάτους 120μ. Κάτω από την επιφάνεια του νερού, υπάρχουν ναϊσκόμορφα κτίσματα που βυθίστηκαν μετά από έναν καταστροφικό σεισμό.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, έχουν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα, με σπουδαιότερα τους μοναδικής ομορφιάς πίνακες με ψηφιδωτό και γυαλί, του 4ου αι. μ.Χ, που σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.

Ηραίο Περαχώρας: Κοντά στην λίμνη της Βουλιαγμένης, λίγο έξω από το Λουτράκι, βρίσκεται το Ηραίο Περαχώρας, το πιο σημαντικό λείψανο του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού. Η Περαχώρα, κατά τα προρωμαϊκά χρόνια, αποτελούσε ζωτικό τμήμα της κορινθιακής γης. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος περιλαμβάνει δύο κατεστραμμένα ιερά, της Ηραίας Ακραίας και της Ηραίας Λιμενίας. Στη λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης έχουν βρεθεί κατάλοιπα από εγκαταστάσεις νεολιθικής και μυκηναϊκής εποχής. Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περίπλοκο αρδευτικό υδραυλικό σύστημα της Περαχώρας, έργο του 300 π.Χ., που επινοήθηκε ίσως από το Δημήτριο τον Πολιορκητή και αποτελεί ένα μοναδικό υδραυλικό σύστημα.

Αρχαία Τιτάνη: Η αρχαία Τιτάνη υπαγόταν στο κράτος της Σικυώνας, είχε ονομαστεί έτσι από τον Τιτάνα αδελφό του Ήλιου. Εκεί αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα ονομαστό Ασκληπιείο, ένα από τα αρχαιότερα στον ελληνικό χώρο. Είχε χτιστεί από τον Αλεξάνορα, γιο του Μαχάονα, εγγονό του Ασκληπιού. Εκεί υπήρχε επίσης ναός της Αθηνάς, καθώς και βωμός του Ανέμου, όπου ετησίως γίνονταν τελετές και εξορκισμοί της Μήδειας, για να καθησυχάσουν τους ανέμους. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα υψηλά τείχη της οχυρωμένης ακρόπολης των ελληνιστικών χρόνων, πάνω στην κορυφή του απόκρημνου βράχου.

Αρχαία Στυμφαλία: Οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία Στυμφαλία έγιναν μεταξύ 1924-1930 και έφεραν στο φως τον περίβολο της αγοράς, ένας ναός του οποίου σώζονται μόνο τα θεμέλια, ένα μεγάλο τετράγωνο κτίσμα που εκτιμάται πως ήταν Παλαίστρα, μια κρήνη, εξέδρες και βωμούς. Στην αγορά βρέθηκαν τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος με κυκλικό τοίχο.

Στην περιοχή διατηρούνται ίχνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που μετέφερε τα νερά της περιοχής στην Κόρινθο. Κατασκευάστηκε από τον Αδριανό τον 2ο αι. μ.Χ. και έχει μήκος περίπου 85 χλμ. Άλλα ίχνη του Υδραγωγείου είναι ορατά σε διάφορα σημεία, όπως για παράδειγμα στο χωριό του Αγ. Σώστη, όπου είναι ορατό ένα τμήμα μήκους 20-30 μέτρα, καθώς και στο χωριό του Αγίου Βασιλείου.

Τέλος, η φράγκικη εκκλησία, που τα ερείπιά της δεσπόζουν τώρα στην περιοχή, έχει δομηθεί κατά μεγάλο μέρος με αρχαίο υλικό, πιθανότατα από το ναό της Αρτέμιδος που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.

Αρχαία Φενεός: Στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας του Φενεού, κοντά στο χωριό Καλύβια, βρίσκεται η Ακρόπολη της Αρχαίας Φενεού. Ανασκάφτηκε την περίοδο 1958-1961 οπότε και ανακαλύφθηκε ναός αφιερωμένος στον Ασκληπιό, διαστάσεων 10Χ6,10 μ., και ορθογώνιο βάθρο πάνω στο οποίο βρέθηκαν δύο πελώρια μαρμάρινα πόδια με σανδάλια μήκους 80 εκατοστών το καθένα, ενώ πίσω από το βάθρο βρέθηκε γυναικείο μαρμάρινο κεφάλι ύψους 80 εκατοστών με οφθαλμό από αλάβαστρο. Παριστάνουν τον Ασκληπιό και την Υγεία και χρονολογούνται στα 150 π.Χ. Τα ευρήματα αυτά φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Καλυβίων.

Τενέα: Η Τενέα ήταν η κυριότερη πολίχνη της τενεατικής πεδιάδας. Βρίσκεται ανάμεσα στα σημερινά χωριά Χιλιομόδι και Κλένια. Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί εργαστήριο ρωμαϊκών χρόνων ενώ έχουν επισημανθεί θεμέλια οικοδομημάτων, ίχνη αρχαίου τείχους, ορθογώνιοι ογκόλιθοι και κίονες από πωρόλιθο.

Επίσης, στην απότομη πλαγιά της Νυφίτσας στην Πάνω Κλένια ανακαλύφθηκε το σημαντικότερο ίσως ιερό σε σπηλιά της αρχαίας Κορινθίας. Τα ευρήματα δείχνουν πως το σπήλαιο χρησιμοποιείτο από τον άνθρωπο από τη νεολιθική ως και τη ρωμαϊκή εποχή. Τα όστρακα που βρέθηκαν είναι κυρίως μεσοελλαδικής (2000-1600 π.Χ.) και κλασικής εποχής.

Ίχνη προϊστορικού οικισμού βρέθηκαν και στο λόφο των Αγίων Ασωμάτων Κλένιας, όπου συνελέγησαν όστρακα της εποχής και κομμάτια οψιδιανού.

Το αρχαίο Λατομείο, δίπλα στο χωριό Άγιος Βασίλειος, κοντά στα Δερβενάκια, είναι ένα δείγμα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Τα κεραμικά και τα νομίσματα που βρέθηκαν εκεί δείχνουν πως το λατομείο λειτουργούσε από τον 5ο έως τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Αρχαία Πελλήνη: Η αρχαία Πελλήνη τοποθετείται ανάμεσα στο Ξυλόκαστρο και στα Τρίκαλα. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών του 1931-32 αποκαλύφθηκαν τάφοι, θεμέλια αρχαίων οικοδομημάτων, κρηπίδωμα ναού και ίχνος θεάτρου, όλα της κλασικής εποχής, ενώ κάποια νομίσματα που βρέθηκαν ήταν της ρωμαϊκής εποχής. Επίνειο της Πελλήνης ήταν οι Αριστοναύτες, λιμάνι το οποίο βρισκόταν στη θέση του σημερινού Ξυλοκάστρου, ενώ νοτιότερα στην περιοχή των σημερινών συνοικισμών των Τρικάλων τοποθετείται το Μύσαιο, όπου υπήρχε λατρεία της Δήμητρας παρόμοια με αυτή των Θεσμοφορίων.